
Säsongen 2025/2026
Vi är glada att presentera konsertsäsongen 2025/2026 med Sveriges Radios Symfoniorkester och Radiokören som bjuder på en imponerande samling internationella stjärnor och en rad spännande musikaliska upplevelser. Förbered kaffet, luta dig tillbaka och läs om allt vad nästa säsong har att erbjuda – det är en hel del.
Ett pärlband av stjärndirigenter
Maxim Emelyanychev träder in som förste gästdirigent, orkesterns hedersdirigent Esa-Pekka Salonen blir Artist in Residence, och vi har äran att välkomna fler eftertraktade dirigenter, som Sir Antonio Pappano, Polarprisvinnaren Barbara Hannigan, Nathalie Stutzmann, Eun Sun Kim, ikonen Herbert Blomstedt, Susanna Mälkki och Thomas Adès, för att nämna några.
Den här säsongen känns extra spännande. Det är första gången på 18 år som Sveriges Radios Symfoniorkester inte har någon chefsdirigent. Daniel Harding kommer förstås att vara saknad, men det öppnar också upp för nya bekantskaper och relationer.
– Staffan Becker, konserthuschef
Artists in Residence
Dirigenten och tonsättaren Esa-Pekka Salonen delar titeln Artist in Residence med stjärnviolinisten Janine Jansen. Bland höjdpunkterna märks Brahms och Prokofjevs violinkonserter med Jansen som solist och György Ligetis väldiga Requiem dirigerat av Salonen. Salonens egen musik kommer också att framföras vid flera tillfällen, inklusive Sverigepremiärerna för verken Tiu och Gemini.
Solister i världsklass
Utöver Jansen har vi lyckan att kunna presentera några av vår tids mest hyllade klassiska solister, såsom pianisterna Yuja Wang, Beatrice Rana, Francesco Piemontesi, Yeol Eum Son och Pjotr Anderszewski, violinisten Lisa Batiashvili och cellisten Nicolas Altstaedt. Dessutom kommer orkesterns egna musiker Malin Broman och Rick Stotijn att framträda som solister i en dubbelkonsert skriven av Sally Beamish, och cellisten Aleksei Kiseliov framför Pjotr Tjajkovskijs Variationer på ett Rokoko-tema tillsammans med orkestern under ledning av Andrés-Orozco Estrada.
Speglingar & Reflektioner
Konsertsäsongens tema, Speglingar & Reflektioner, bjuder in till att utforska dåtid, nutid och framtid genom musiken. Temat lyfter fram hur tonsättare, både historiskt och idag, har inspirerats av konstnärliga uttryck och andra kompositörer.
Jag tyckte att det var en intressant utgångspunkt, hur kompositörer inspireras och influeras av det förflutna, och tänkte att det vore spännande att utveckla den tanken för en hel säsong.
– Matthieu Lescure, orkesterns programchef
Planerade framföranden på temat är bland annat Thomas Adès som skapat Three studies from Couperin, och Brahms fjärde symfoni kombinerad med Bachs kantat Nach dir, Herr, verlanget mich, eftersom Brahms anpassat chaconne-temat från just Bachs kantat. Fler exempel är Strauss Aus Italien som influerats av italiensk kultur, natur och folkliv, Ravels Tombeau de Couperin, vars struktur imiterar en barockdansvit, och Salonens tidigare nämnda Gemini som inspirerats av myten om Castor och Pollux, med musikaliska influenser från Ravel och Sibelius.
Radiokörens jubileumsår
Radiokörens jubileumsår 2025 firas med en stor jubileumskonsert i Berwaldhallen och en omfattande Japanturné. Under våren 2026 framför kören tre älskade rekviem av Fauré, Mozart och Brahms. Dessutom väntar samarbeten med Västerås Sinfonietta och Dalasinfoniettan.
Repertoaren bör innehålla olika typer av verk från de flesta epokerna. Dels för publikens skull, för att visa på bredden, dels för körens skull. Jubileumsåret innehåller både favoriter från förr, viktiga milstolpar och det ännu okända i uruppföranden.
– Helene Stureborg, Radiokörens programchef
Barnkonserter och populära program
Det blir flera konserter för barn under säsongen, inklusive Niklas och Radioapan och de populära Singalong-konserterna, men också spännande överraskningar som släpps i slutet av maj. Sveriges Radio-program som På minuten och Melodikrysset spelas in live med publik i Berwaldhallen, och självklart planeras nya produktioner av de omåttligt populära så kallade ”crossover-konserterna” där popmusiker möter Sveriges Radios Symfoniorkester. Vilka artister det blir avslöjas snart, men redan idag kan du köpa biljetter till Disco Inferno, Radiojazzgruppen och Nils Landgren Christmas with my friends.
Det viktiga när Radiosymfonikerna möter populärmusikartister är att det blir spännande musikaliska möten av hög kvalitet. Orkestern ska tycka att det är intressant, och förstås gästande artister också. Vi har fantastiska, lyhörda dirigenter som är skickliga arrangörer och verkligen använder orkesterns möjligheter och styrkor.
– Gerd Björnung, programchef för evenemang.