Eric Ericson i profil mot svart bakgrund.
Porträttbild på Eric Ericson i profil mot svart bakgrund

Om Eric Ericson

En av världens främste körledare genom tiderna

Förste svensk att belönas med Polarpriset

Eric Ericson föddes 1918 och avled i februari 2013 efter ett långt och innehållsrikt liv med sången. Han ägnade hela sin karriär åt körsången. Hans arbete gav de egna körerna hög status i Sverige såväl som internationellt, han bidrog till att lyfta musikgenrer och tonsättare och han betydde mycket för att etablera körsång som en seriös, högtstående form av musicerande. 1979 utnämndes han till professor i kördirigering vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, där han under åren lär ha hunnit undervisa tusentals körledare.

Eric är den förste svensk som belönats med det prestigefyllda Polarpriset. Eric fick vara med om att Skeppsholmskyrkan 2009 döptes om till Eric Ericsonhallen som blev ett centrum för svensk körmusik med Eric Ericson International Choral Centre i spetsen. Han räknas som en av världens främsta körledare genom tiderna. Efter hans bortgång skrev Dagens Nyheters Marcus Boldemann:

Tolkningarna hade kristallens klarhet, tillsammans med en stramhet som vid närmare granskning myllrade av liv och landade i den berömda, slanka, ericsonska expressiviteten.
Marcus Boldemann, Dagens Nyheter

  • Eric Ericson dirigerar Radiokören utomhus.

    Tidiga livet och musikaliska uppväxten

    Eric växte upp i ett frikyrkligt hem i Visby. Pappan Gustaf var pastor i Metodistkyrkan. Genom sin musiklärare i skolan kom Eric in i domkyrkans gosskör och ledde redan som tolvåring en juniorkör. Efter studier bland annat i Stockholm och Basel startade han 1945 Kammarkören som sedermera döptes om till Eric Ericsons Kammarkör, den grupp som sedermera blev hans huvudsakliga instrument för att utveckla det optimala a cappella-sjungandet.

  • Karriären: från Kammarkören till internationella framgångar

    Parallellt med Kammarkören var Eric dirigent och musikalisk ledare för Radiokören 1951–1982 och för Orphei Drängar 1951–1991. Han var dessutom kantor i S:t Jacobs kyrka i Stockholm 1949–1974 och dirigerade The Real Group på skivan Stämning från 2002. Han har gästat många betydande körer i andra länder, däribland Nederländska kammarkören, Groupe Vocal de France, BBC Singers och Wiener Staatsopers kör. Han fick ta emot en hel del priser. Förutom Polarpriset 1997 bland annat det prestigefyllda danska Sonningpriset 1991 och Nordiska rådets musikpris 1995.

  • Utmärkelser och hedersbetygelser

    Eric utnämndes 1983 till hedersdoktor vid Uppsala universitet och 1996 vid Alberta University i Kanada. Han var också ledamot av Kungl. Musikaliska Akademien och hedersordförande för International Federation for Choral Music. 1998, då Eric fyllde 80 år, skapades en musikprofessur i hans namn vid Uppsala universitet.

Körsångens betydelse och arv

Miljontals människor i världen sjunger i kör. Att lyssna på körsång kan vara en storslagen musikalisk upplevelse, liksom att själv bidra i en stämma i kören. Körsång kan riva barriärer mellan människor och inverkar positivt på kropp, själ och samarbetsförmåga. Sverige är en ledande körnation med uppskattningsvis över en halv miljon utövare, och det kan vi tacka bland andra Eric Ericson för.

Kommande konserter med Radiokören

  • Fullsatt
    10, 11 & 12 april
    130 - 475 kr

    SCORE

    10 års-jubileum för spelmusikkonserten SCORE i Berwaldhallen med Orvar Säfström, Alexander Hanson och Sabina Zweiacker.
    Läs mer
  • 17 - 18 april
    330 - 575 kr

    Bach Johannespassionen – Kvinnorna runt Korset

    Cantemus framför Bachs Johannespassion med kör, solister, orkester och dansare. Nio kvinnor, dansare från dansklass på Balettakademien, medverkar i koreografi och ljussättning. Temat är att lyfta fram och gestalta kvinnorna runt Jesus kors.
    Läs mer & biljetter
  • En blyertsillustration av Robert Schumann mot en ljusrosa bakgrund. Bilden kantas till höger och vänster av körsbärsblom och en citronfjäril.
    30 april
    130 - 475 kr

    Schumanns vårsymfoni

    Naturen står i centrum när Magnus Fryklund leder Radiokören och Sveriges Radios Symfoniorkester i ett romantiskt vårdoftande program genomsyrat av poesins omvälvande kraft.
    Läs mer & biljetter
  • Fullsatt
    3 maj
    270 - 495 kr

    Happy Voices med Gabriel Forss & Jill Johnson

    Upplev total sångglädje med kören Happy Voices under ledning av Gabriel Forss med gästartist Jill Johnson.
    Läs mer
  • Kören Team Putte klädda i vitt på Berwaldhallens scen och körläktare. I nedre vänster hörn är Putte, Linda Pritchard och Charlie King inklippta.
    Fåtal platser kvar
    11 maj
    240 - 450 kr

    Team Putte med Linda Pritchard & Charlie King

    Det är återigen dags för konsert med Sveriges största kör – Team Putte. Slå dig ner i Berwaldhallens sköna fåtöljer och dras...
    Läs mer & biljetter
  • Radiokören med confetti i guld
    Biljetter släpps 2025-04-25
    4 oktober
    275 kr

    Jubileumskonsert med Radiokören

    En av världens främsta körer firar sitt första sekel med en sprakande jubileumskonsert!
    Läs mer
  • Karina Cannellakis dirigerar.
    Biljetter släpps 2025-04-25
    9–10 oktober
    130 - 475 kr

    Rachmaninovs andra symfoni

    Dirigent Karina Cannellakis gästar Radiosymfonikerna tillsammans med sopranen Johanna Wallroth i musik av Mendelssohn, Mozart, Boulanger och Rachmaninov.
    Läs mer
  • Ett collage med svartvita foton på Nicholas Collon och Camilla Tilling.
    Biljetter släpps 2025-04-25
    6 -7 november
    130 - 475 kr

    Ravel, Salonen & Lutosławski

    Den andra delen av Esa-Pekka Salonens Artist in Residence med den brittiska dirigenten Nicolas Collon och den svenska sopranen Camilla Tilling i musik av Debussy, Ravel, Salonen och Lutosławski.
    Läs mer