Bach & Brahms enligt Stutzmann

Nathalie Stutzmann återvänder till Berwaldhallen för att leda Radiosymfonikerna i musik av två av musikhistoriens giganter, Johann Sebastian Bach och Johannes Brahms. Konserten inleds med sinfonian och ett orkesterarrangemang av den avslutande kören ur Bachs allra första kyrkokantat; BWV 150 Herr, nach dir verlanget mich. Konserten avslutas med Brahms sista och monumentala fjärde symfoni.

29–30 april
Berwaldhallen
1 timme 10 minuter utan paus
130 - 475 kr
Nathalie Stutzmann dirigerar Sveriges Radios Symfoniorkester.

Bachs första kyrkokantat

Den idag etablerade numreringen av Johann Sebastian Bachs över 200 kantater kan ibland vara missvisande. Idag tror man till exempel att kantaten BWV 150 Herr, nach dir verlanget mich är den allra första kyrkokantat som Bach skrev, troligen 1707 under hans tid som organist i Mühlhausen. Eftersom Bachs originalmanuskript har gått förlorat har man ibland tvivlat på att det verkligen är han som skrev den. Men när man upptäckte att de första bokstäverna i textraderna av de tre satser som inte är bibeltexter bildar namnet ”Doktor Conrad Meckbach” kunde man konstatera att Bach med största sannolikhet inte bara skrev musiken, utan också texten till denna kantat. Meckbach var en betydelsefull vän som hjälpte den unge Bach att få anställning i Mühlhausen. I kvällens program hör vi den korta inledande Sinfonian och därefter slutkören ur verket, i ett orkesterarrangemang. Slutkören bygger på en kort och tydlig baslinje, som upprepas genom hela satsen, en form som kallas för chaconne eller passacaglia. Den uppstod i Spanien under 1600-talet, men blev under barockens tid väldigt populär i hela Europa.

”Bach är Harmonins odödlige Gud”
– Ludwig van Beethoven

Brahms sista symfoni

Att vi får höra Bachs korta chaconne ikväll beror på hur den speglas i Johannes Brahms monumentala fjärde symfoni i e-moll från 1885. Till skillnad från nästan alla andra barockmästare förblev Bachs musik alltid en inspirations- och studiekälla för kompositörer, även om hans musik inte var lika självklart tillgänglig som idag. ”Bach är Harmonins odödlige Gud” sade Beethoven. Även Brahms var en stor beundrare av Bachs musik, som han var väl insatt i genom sitt medarbete i den första Bach-verkutgåvan. 1884 publicerades just Bachs kantat BWV 150 i den, och i ett samtal med dirigenten Hans von Bülow ska Brahms ha sagt att man skulle kunna skriva en symfonisats över denna chaconne av Bach – om man skulle ändra temat lite och gjorde den mer kromatisk. I den berömda fjärde satsen av denna sin sista symfoni har Brahms gjort just det. Idag finns det tvivel om denna anekdot verkligen kan vara sann, och man tror att det kan i stället vara Beethovens 32 pianovariationer i C-moll – hans enda komposition i chaconne-form överhuvudtaget – som blev Brahms inspiration till att skriva i en så omodern form. Kanske är det så att både Bach och Beethoven speglas i Brahms grandiosa musik?

Nathalie Stutzmann

Även kvällens dirigent Nathalie Stutzmann, rör sig obesvärat mellan olika musikaliska världar. Som altsångerska blev hon känd som tolkare av en vidsträckt repertoar från barocken till senromantiken. Hennes dirigentkarriär startade med en egen barockensemble, Orfeo 55, och idag är hon en av världens mest efterfrågade orkesterledare. Bland annat dirigerar hon regelbundet vid Wagnerfestspiele i Bayreuth, på Metropolitan Opera i New York och är musikalisk ledare för Atlanta Symphony Orchestra. Hon är även en återkommande och uppskattad gäst hos Sveriges Radios Symfoniorkester.

Text: Holger Schmitt-Hallenberg

Lär känna Bach och Brahms genom P2:s Klassiska podden:

Biljettköp

Bach & Brahms enligt Stutzmann

29–30 april

PlatsBerwaldhallen
Längd1 timme 10 minuter utan paus
Biljettpris130 - 475 kr

Mer orkestermusik

  • Maxim Emelyanychev.
    12–13 september
    130 - 475 kr

    Mahler & Brahms med Emelyanychev

    Musik av Johannes Brahms och Gustav Mahler står på programmet när Maxim Emelyanychev intar sin roll som förste gästdirigent för Sveriges Radios Symfoniorkester!
    Läs mer & biljetter
  • Kirill Gerstein vid flygel.
    25–26 september
    130 - 475 kr

    Adès, Gerstein & Sibelius

    Den brittiske dirigenten och kompositören Thomas Adès gästar Berwaldhallen och Sveriges Radios Symfoniorkester tillsammans med pianisten Kirill Gerstein i musik av Adès, Berlioz och Sibelius.
    Läs mer & biljetter
  • Gregor Zubicky står luta mot en byst föreställande Wolfgang Amadeus Mozart mot en rosa bakgrund med noter.
    1 oktober
    100 - 420 kr

    Upptäck Mozarts Gran Partita

    Upptäck Mozarts Serenad nr 10 "Gran Partita" tillsammans med Radiosymfonikerna och Gregor Zubicky!
    Läs mer & biljetter
  • 2 oktober
    100 - 420 kr

    Mozarts Gran Partita

    Musiker ur Radiosymfonikerna framför Mozarts Serenad nr 10 "Gran Partita" och Andrea Tarrodis Seranade in Seven Colours.
    Läs mer & biljetter