Torleif Thedéen i Sjostakovitjs andra cellokonsert
Torleif Thedéen är en av Sveriges internationellt mest välkända instrumentalister. I veckan firas hans sextioårsdag i Berwaldhallen när han kommer till Sveriges Radios Symfoniorkester som solist i Dmitrij Sjostakovitjs andra cellokonsert, ett verk som år 1966 fick sitt uruppförande på tonsättarens egen 60-årsdag. Det har sagts att cellostämmans bångstyriga karaktär för tankarna till tonsättaren själv. Som kompositör i Sovjetunionen blev Sjostakovitj tvungen till en ständig balansgång i sin gärning, mellan sin egen konstnärliga övertygelse och vad som var politiskt möjligt att uttrycka. Dirigenten Ingo Metzmacher gästar Berwaldhallen och Sveriges Radios Symfoniorkester och kröner konserten med Anton Bruckners undersköna fjärde symfoni, den romantiska, med sitt karakteristiska och förtrollande horntema.
Den här produktionen ingår i en eller flera rabatterade konsertserier.

Fredagskonserten sänds direkt i Sveriges Radio P2 18 november kl 19:03.
Dmitrij Sjostakovitjs andra cellokonsert är i likhet med den första konserten, tillägnad hans gode vän, världscellisten Mstislav Rostropovitj, som också var den som uruppförde verket i Moskva den 25 september 1966, på tonsättarens 60-årsdag.
Cellokonsert nr 2 hamnar inte sällan i skuggan av den oftare framförda första cellokonserten, vilket är synd, då den musikaliska spännvidden är stor i detta rika verk, som verkligen sätter solocellisten på prov. Konserten kännetecknas också av att det är skrivet i en mer symfonisk stil än den första och Sjostakovitj funderade ett slag på att kalla den sin fjortonde symfoni.
Cellosolist i Berwaldhallen är Torleif Thedéen, som har framträtt på konsertscener över hela världen och erhållit mängder av utmärkelser för sitt konstnärskap. Han är också flitigt anlitad som pedagog, är professor vid Norwegian Academy of Music i Oslo samt gästprofessor vid Royal College of Music i London. Ett av de instrument han disponerar är Rostropovichs berömda Guadagnini-cello från 1783, genom norska Sparebankstiftelsen DNB.
Av Bruckners nio symfonier är hans fjärde, vid sidan om den sjunde symfonin, den som framförs oftast. Det är inte svårt att förstå varför. Musiken formligen flödar över av undersköna teman och frågan är om det finns någon mer förtrollande och oemotståndlig inledning i hela den symfoniska litteraturen än öppningstakterna i denna symfoni. Efter flera motgångar med tidigare verk kom den fjärde symfonin att innebära ett efterlängtat genombrott för Bruckner som tonsättare i Wien. Vid premiären lär han till och med ha tagit emot applåder efter varje sats. Den fjärde är för övrigt den enda symfoni som Bruckner själv gav en titel: ”Den romantiska”.
Kvällens dirigent, tyske Ingo Metzmacher, har bland annat varit chefsdirigent för Deutsches Symphonie-Orchester Berlin samt gjort sig känd som en oförtröttlig uttolkare av nyskriven och samtida musik. Han är också en musiker som inte låter sig begränsas av genrer eller epoker. Bruckners symfonier har han under sin karriär framfört med orkestrar över hela världen.
Text: Axel Lindhe
Lyssningstips! Klassiska podden i P2 om Dmitrij Sjostakovitj: