arrow

Ett målande sekel med Radiokören

Radiokörens kormästare Marc Korovitch har valt ut musik som han förknippar med, eller som inspirerats av, tre av historiens stora bildkonstnärer: Leonardo da Vinci, El Greco och Egon Schiele. Programmet spänner från Carlo Gesualdos spänstiga renässansmusik, via Gustav och Alma Mahlers känslostarka klanger, till ett helt nyskrivet verk av Stéphane Delplace.

Plats: Storkyrkan

”Hur skulle det låta om Leonardo da Vinci drömde?” Den tanken var utgångspunkten för Eric Whitacres Leonardo Dreams of His Flying Machine. Vilken musik skulle fylla Leonardos huvud när han plågades av att lösa flygandets gåta? Tillsammans med poeten Charles Anthony Silvestri närmade sig Whitacre verket som om det vore en opera och skapade en exotisk hybrid av gammalt och nytt.

Renässansfursten Carlo Gesualdo är minst lika känd för sin harmoniskt radikala musik som sitt dramatiska leverne. Tenebrae-responsorierna är skrivna för de gudstjänster som firas skärtorsdag, långfredag och påskafton då man efter varje läsning eller sång släcker ljusen, ett efter ett, tills allt vilar i mörker – tenebrae. Gesualdo skapar dramatik med skarpa dissonanser och chockerande kromatiska kontraster, särskilt i de textpassager om Kristi lidande eller Petrus skuld.

El entierro del señor de Orgaz, ”Greve Orgaz begravning”, målades av konstnären El Greco för Santo Tomé-kyrkan i Toledo år 1586. För att i toner illustrera den monumentala målningen, som är fylld av färg och figurer, har den franske tonsättaren Stéphane Delplace med en fuga tänjt den tonala harmonin till dess yttersta gränser i El Greco, the Count of Orgaz.

Den spanske renässansmästaren Tomás Luis de Victoria kom till Rom för att studera i mitten av 1560-talet. Det är inte svårt att tänka sig att han träffade sin italienske kollega Palestrina, kanske rentav studerade för honom, då Victorias musik har tydliga Palestrina-influenser. Victoria återvände så småningom till Madrid och var resten av sitt liv anställd hos Filip II:s syster. Officium defunctorum, det vi idag kallar Victorias requiem, skrevs till minnet av henne eller möjligen hennes begravning år 1603.

Den österrikiske konstnären Egon Schieles expressionistiska texter lyftes fram av den brasilianske dirigenten Celso Antunes under hans tid som chefsdirigent för Nederländska radions kör. Det blev utgångspunkten för en beställning från Nederländska radion till Sven-David Sandström som resulterade i Tre dikter av Egon Schiele från 2009. Då hade tonsättaren rört sig mot en mindre komplicerad och måhända mer tillgänglig stil. I tonsättningen av Schieles texter återgick emellertid Sandström till det virtuosa uttryck som gjort honom så uppmärksammad internationellt.

Alma Mahlers sång Die stille Stadt ger oss en glimt av den musik hon skrev innan hon mötte Gustav, som inte ville ha en fru som var tonsättare. Till skillnad från Gustav uppskattade och tonsatte Alma den samtida poesin. Hennes musikaliska stil är framåtblickande och visar släktskap med musik av hennes kompositionslärare Arnold Schönberg, liksom den av Schönbergs lärare, Alexander von Zemlinsky.

Gustaf Mahlers sånger levde i en slags symbios med hans symfoniska musik. Sången Urlicht, med text från den populära samlingen tyska folkdikter Des Knaben Wunderhorn, skrevs 1892. Ett år senare orkestrerades den av Mahler som senare lyfte in sången i sin andra symfoni.

Text: Karin Ekedahl


RADIOKÖREN

dot 2024/2025

Skriv ut

Ingen biljettförsäljning sker på plats, men du kan köpa din digitala biljett fram till konsertstart.

Medverkande

 

&

Radiokören består av 32 professionella sångare som tillsammans bildar ett unikt och dynamiskt instrument, hyllat av musikälskare och kritiker världen över. Radiokören möter publiken på sin hemmascen i Berwaldhallen, Sveriges Radios konserthus, liksom i konsertsalar runt om i landet och på turnéer i hela världen. Dessutom når de miljontals lyssnare i Sveriges Radio P2, på Berwaldhallen Play och internationellt genom EBU.

Sedan 2020 är Radiokörens chefsdirigent den flerfaldigt prisbelönade lettiske kördirigenten Kaspars Putniņš. Sedan januari 2019 är den franske orkester- och kördirigenten Marc Korovitch kormästare för Radiokören, med ansvar för ensemblens vokala utveckling.

Radiokören bildades 1925, samma år som radion påbörjade sina sändningar, och gav sin första konsert i maj det året. I körens omfångsrika skivkatalog finns en mängd kritikerrosade och prisbelönade inspelningar. Hösten 2023 släpptes Kaspars Putniņš första skiva med Radiokören: Robert Schumanns Missa sacra, inspelad med organisten Johan Hammarström.

Marc Korovitch studerade vid Sorbonne, École Normale de Musique i Paris och Haute École de Musique i Genève för bland annat Denis Rouger, Celso Antunes, Michael Gläser, Dominique Rouits och Colin Metters.

Korovitch gästar regelbundet ACCENTUS, Chœur de Radio France, SWR Vokalensemble Stuttgart, Zbor HRT (kroatiska Radiokören), NDR Chor, Europa Chor Akademie, WDR Chor, English Voices, Coro de la Comunidad de Madrid, RTS Choir (serbiska radions kör), Eric Ericsons Kammarkör och Groot Omroepkoor (Nederländernas Radiokör), Haag Kammarorkester, Zagrebs Barockorkester, Berliner Sinfonietta, Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije (kroatiska Radio- och TV-orkestern) och Opéra Orchestre national Montpellier Occitanie. Korovitch är även den yngsta dirigenten någonsin som har dirigerat Concerto Köln i Tyskland och på turné i Italien och Polen.

Han samarbetar återkommande med dirigenter som Sir Simon Rattle, Herbert Blomstedt, Klaus Mäkelä, Daniel Harding, Lahav Shani, Gustavo Dudamel, Alan Gilbert, Philippe Jordan, Louis Langrée, Leonardo García Alarcón, Laurence Equilbey, Esa-Pekka Salonen och Jaap van Zweden i konserthus som Philharmonie de Paris, Theater an der Wien, Elbphilharmonie i Hamburg, Lincoln Center i New York, Berwaldhallen i Stockholm, National Auditorium of Music i Madrid, Tokyo Opera City och under stora festivaler som Radio-France festivalen i Montpellier, Rencontres Musicales d’Evian, Mozartwoche i Salzburg, Östersjöfestivalen i Stockholm och Mostly Mozart festivalen i New York.

Från 2017 till 2024 var Korovitch dirigent för Jeune Chœur de Paris och mellan 2022 och 2023 huvuddirigent för Chœur de l’Orchestre de Paris. År 2019 utsågs han till kormästare för Radiokören, i september 2022 chefsdirigent för Orchestre Colonne och är sedan 2023 chefsdirigent för Crnogorski simfonijski orkestar (Montenegros Symfoniorkester). 2024 utsågs han även till chefsdirigent för Spanska Radio- och TV-kören RTVE.

Marc Korovitch brinner för undervisning och var professor i kördirigering vid Conservatoire à Rayonnement Régional de Paris och vid Pôle Supérieur Paris Boulogne Billancourt under sju år.

Musiken

Ungefärliga tider

Laue Sommernacht (mild sommarnatt) är hämtad ur Fünf frühe Lieder, komponerad mellan 1900 och 1901, men först publicerad 1910. Den är arrangerad av Clytus Gottwald för sex till tio röster.

Laue Sommernacht målar en bild av naturen, den mörka skogen under den stjärnlösa natten, där vi är trygga med vår älskade, som visar sig vara vårt eget inre ljus.

 

Text: Andreas Konvicka

Ungefärlig konsertlängd: 1 timme 10 minuter (ingen paus)

Ingår i följande konsertserier: