Radiokören: En natt av drömmar

I ett hisnande program tar Radiokören oss in i drömmarnas rike. De grekiska gudarna bjuder oss till ro i Richard Strauss Der Abend, sedan förs vi vidare till olika nattliga världar. Som Märt-Matis Lills jojkinspirerade The Dream Stream där körsångarnas röster drömlikt förvandlas och förvanskas elektroniskt, och som i Arnold Schönbergs Friede auf Erden där uttrycket spänner från det djupaste djupa till det mest upphöjt sköna. Konserten äger rum i Trähallen på Tekniska museet.

Säsong 2020/2021
Datum har passerat
Trähallen, Tekniska museet
1 tim 10 min

År 1897 tonsatte Richard Strauss Der Abend (Kvällen), en dikt av Friedrich Schiller (1759–1805), för 16-stämmig a cappellakör. Romantikern Strauss håller sig nära texten, och tonmålar med täta harmonier. Sopranernas höga g i pianissimo bildar startpunkten för en magnifikt glödande solnedgång där ljuset sjunker ner, illustrerat av Strauss med fallande linjer genom hela stycket, in i nattens djup.

Kaija Saariahos musik involverar ofta elektronisk manipulation av något slag, så även i körstycket Nuits, adieux (1991–1996). Det suggestiva stycket handlar den bitterljuva paradoxen att behöva vakna och ta farväl av natten och drömmarna. Verket består av två delar, där den första är baserad på utdrag ur en roman av Jacques Roubad (f 1932), Echanges de la lumière (Utbyte av ljus) från 1990, den andra på den filosofiska novell Séraphîta (1834) av Honoré de Balzac (1799–1850).

Victoria Vita Polevá är en väletablerad, nu levande ukrainsk kompositör.

Hennes kreativa musikstil har varit en resa från avantgardistisk estetik och polystylism, till att ha landat i så kallad ”helig minimalism”, en stil som kännetecknas av en minimalistisk kompositionsestetik och ett utpräglat religiöst eller mystiskt ämnesfokus. Här uruppförs ett nyskrivet verk av henne som beställts av Östersjöfestivalen.

Arnold Schönbergs a cappella-körverk, Friede auf Erden (Fred på jorden) skrevs 1907, men framfördes först 1911. Det var från början tänkt för en tävling. Verket blev det sista betydande han skrev under sin tonala period innan han började experimentera med atonala klanger, som i sin tur skulle leda fram till hans musikrevolutionerade 12-tonsteknik. Texten är en dikt av Conrad Ferdinand Meyer (1825–1898), som han skrev för 1886 års julupplaga av familjetidningen Schorers Familienblatt. Trots berättelsen om Kristi födelse i den första strofen är innehållet mer profant än andligt.

Märt-Matis Lills The Dream Stream (Drömströmmen) för kör och elektronik (2015) är inspirerad av en samisk jojk med titeln Niehkkoája (Sova flod), som Lill hörde framföras i Finland. Jojk är samisk musik som är avsedd att kommunicera ett visst sinnestillstånd, och kan vara som ett vaket drömtillstånd. I Niehkkoája föreställer sig sångaren en fjäril, som flyger uppströms ovanför en liten flod. I Lills verk sjungs den av en solobasröst, omgiven av körens ordlösa sång av harmonisk komplexitet och rörelse. Elektroniken använder Lill bland annat för att gestalta den naturliga miljön, som till exempel det rinnande vattnet i slutet av verket.

Text: Andreas Konvicka

Kommande konserter

  • Fullsatt
    4 & 5 april
    170 - 560 kr

    Mahlers Uppståndelsesymfoni

    Mahlers Uppståndelsesymfoni med Sveriges Radios Symfoniorkester, kören Orfeó Català samt solisterna Johanna Wallroth och Avery Amereau under ledning av chefsdirigent Daniel Harding. Konserten sänds även på Berwaldhallen Play!
    Läs mer
  • Fåtal platser kvar
    6 april
    120 - 180 kr

    Sing-along för stora och små

    Stäm upp i kända och omtyckta barnvisor tillsammans med barn från Sollentuna Musikklasser och allsångsledare Johan Pejler.
    Läs mer & biljetter
  • Fullsatt
    10, 11 & 12 april
    130 - 475 kr

    SCORE

    10 års-jubileum för spelmusikkonserten SCORE i Berwaldhallen med Orvar Säfström, Alexander Hanson och Sabina Zweiacker.
    Läs mer
  • 17 - 18 april
    330 - 575 kr

    Bach Johannespassionen – Kvinnorna runt Korset

    Cantemus framför Bachs Johannespassion med kör, solister, orkester och dansare. Nio kvinnor, dansare från dansklass på Balettakademien, medverkar i koreografi och ljussättning. Temat är att lyfta fram och gestalta kvinnorna runt Jesus kors.
    Läs mer & biljetter