arrow

NYÅRSKONSERT MED STOCKHOLMS STRAUSS-ORKESTER

Som traditionen bjuder ger Stockholms Strauss-Orkester åter Nyårskonserter i Berwaldhallen. Även denna gång under ledning av den suveräne Mika Eichenholz som lekande lätt svingar taktpinnen i välkända verk av Johann, Josef och Eduard Strauss. Några nya nummer på repertoaren utlovas också.

Konserten för den nyfikne, såväl för den som önskar höra de välkända valserna och polkorna från nyårskonserten i Wien presenteras av konsertens värdinna Marianne Eklöf, operasångerska. Tillsammans med Fredrik Zetterström sjunger Marianne Eklöf också populära sångnummer från operettens värld.

Dansare från Stockholm Dance Academy BASE23 upphäver tyngdlagen i makalösa koreografier skapade för årets Nyårskonsert.

En konsert för alla! Hela familjen, ung som gammal.


Konserten den 1 januari kl 15:00 är inställd.

Kan nyåret bli festligare än med musik av familjen Strauss? Med alla medverkande på sprudlande humör och kanske ett glas mousserande i pausen? Unna dig, och låt dig förföras av sprittande musik, smäktande valser och fartfyllda polkor. Nynnandes på undersköna melodier och lätt rusig dansar du så vidare ut i den stjärnklara Nyårsnatten och gnistrande snön. Mot nyårsklockor och det nya året, mot nya äventyr och nya förhoppningar. Oförglömligt berusande!

Varmt välkommen att fira nyår med Sveriges festligaste symfoniorkester.

Gott Nytt År!

Stockholms Strauss-Orkester
Läs mer på Strauss-Orkesterns hemsida:

straussorkestern.org

Boksignering
Berth Vestergårds uppmärksammade bok – Den stora musikerfamiljen Strauss – säljs till ett förmånligt pris i Berwaldhallen i samband med konserten. Försäkra dig om ett signerat exemplar!

Program:

Boccaccio Marsch Franz von Suppé
Hoffnungsstrahlen. Walzer, Opus 158
Joseph Lanner
Wien, mina drömmars stad  Rudolf Siecynski
Weit aus! Polka schnell, Opus 81
Eduard Strauss
Lonely Town Leonard Bernstein
Mein Lebenslauf ist Lieb´und Lust. Walzer, Opus 263
Josef Strauss

PAUS  35 min

Die Libelle. Polka Mazurka, Opus 204
Josef Strauss
Den gamla brummbjörnen. Polka
Julius Fucik
Im Sturmschritt. Polka schnell, Opus 348
Johann Strauss d.y.
Intermezzo ur Indigo  Johann Strauss d.y.
Feedronningen. Galopp  Hans Christian Lumbye
”Csárdásfurstinnan”: Valsduett
Imre Kálmán


Medverkande

 

Marianne Eklöf är en av vår tids fantastiska sångerskor. Hon är mezzosopran och har i många år haft världen som arbetsfält men också varit verksam på Malmö Opera och tillhörde i 25 år den fasta ensemblen på Kungliga Operan i Stockholm. Där har hon gjort roller som Octavian i Rosenkavaljeren, Carmen, Eboli i Don Carlos, Brangäne i Tristan och Isolde, Ortrud i Lohengrin och inte minst Klytaimnestra i Elektra. Eklöf är även verksam som regissör och är sedan 2019 ordförande i Stockholms Strauss-Orkester.

Fredrik Zetterström är en av Sveriges främsta barytonsångare och har varit engagerad vid flertalet skandinaviska operahus såsom Drottningholms Slottsteater, Kungliga Operan, Malmö Opera, GöteborgsOperan, Folkoperan, Det Kongelige Teater i Köpenhamn, Den Jyske Opera i Århus, NorrlandsOperan, Wermland Opera och Trondheim Opera. Han har även framträtt vid Brooklyn Academy of Music i New York och på Chicago Opera Theater. Bland hans roller kan nämnas Enrico i Lucia di Lammermoor, Figaro i Barberaren i Sevilla, Germont i La traviata, Greven i Figaros bröllop, Leporello i Don Giovanni, Marcel och Schaunard i La Bohème, samt titelrollen i Eugen Onegin.

Han har uppträtt i konserter med bland andra Sveriges Radios Symfoniorkester, Göteborgs Symfoniker, Krinkastingsorkestret, Trondheims Symfoniorkester och Nordiska Kammarorkestern. Hans konsertrepertoar innefattar bland annat Gustav Mahlers Rückert-Lieder, Ture Rangströms Kung Eriks visor, Wilhelm Stenhammars Florez och Blanzeflor, samt de flesta stora oratorieverken. Hans stora röstomfång har även gjort honom till en eftersökt uttolkare av nyskrivna verk. Han har medverkat vid uruppföranden av verk av bland andra Daniel Börtz, Thomas Jennefelt, Sven-David Sandström, Knut Nystedt, Karin Rehnqvist och Lars Ekström.

Bianca Johnson-Wessman, Mara Brusis, Thelise Jonséus och Ingrid Helgesen.

BASE23 grundades 2010 av Anneli Alhanko och Eva Johnson, båda mycket välkända och erfarna namn inom sina yrkesområden, balett respektive show och tävlingsdans. Tillsammans med sitt kreativa team skapade de sin egen drömskola och har samlat de olika dansstilarna under ett tak för att ge eleverna den kvalitativa och breda utbildning en dansare av idag behöver. En mötesplats för alla som brinner för dans!

Judith Simon utbildades vid Kungliga Svenska Balettskolan och blev efter avslutad utbildning direkt engagerad vid Kungliga Operan 1988. Judith dansade tidigt i sin karriär soloroller och tävlade i internationella balettävlingar. Detta ledde till att hon utnämndes till solist 1993 och till premiärdansös 2000. Judiths starka teknik och sprakande personlighet gav henne många huvudroller och solistuppgifter under hennes karriär på Operan samt under internationella turnéer till exempelvis Japan, USA, Brasilien, England, Italien, Tjeckien. Hon är nu verksam som koreograf och lärare på Kungliga Svenska balettskolan.

Tidigare chefdirigent för Orquesta Sinfónica Universidad de Concepción i Chile. Eichenholz är flitigt engagerad i stora delar av världen och har gästdirigerat med bland andra Salzburg Mozarteum Orchester, Israels Filharmoniska Orkester, Hamburger Symphoniker och Schönbrunn Palace Orchestra i Wien. I Sverige gästar Eichenholz förutom Strauss-Orkestern ofta Kungliga Filharmonikerna. Senast i Riksdagskonserten, DN-konserten – Filharmoniker i det gröna – på Gärdet och Trettonhelgskonserten 2023. Han har även dirigerat på Göteborgsoperan, Värmlandsoperan, Malmö Opera och Folkoperan i Stockholm och har gjort ett stort antal skivinspelningar för EMI, Naxos etc.

Stockholms Strauss-Orkester bildades 1992 som ett utflöde av det år 1960 bildade Svenska Strauss-Sällskapet. Drivande kraft var Berth Vestergård, också en av grundarna till Strauss-Sällskapet. Orkestern är bildad på mönster av – och med samma instrumentuppsättning som – orkestern Capelle Strauss, vilken verkade under ledning av medlemmar av familjen Strauss mellan 1827 och 1901. Den har också samma klädsel med röda frackar och vita byxor som musikerna i Capelle Strauss bar vid hovbalerna i Wien.

Marc Power kommer från en musikerfamilj i Tasjkent, Uzbekistan. Efter studier vid Moskvas konservatorium spelade han som 1:e konsertmästare vid Bolsjojs Akademiska Teater, Opera och Balett i Tasjkent. 1990 flyttade han till Sverige och anställdes året därpå i Kungliga Hovkapellet. Han är konsertmästare i Stockholms Strauss-Orkester, Power Strings och Stockholmsensemblen.

Ungefärlig konsertlängd: 2 tim 30 min inkl. paus
Konserten den 1 januari kl 15:00 är inställd.
Läs mer om Ditt trygga konsertbesök här
Extern arrangör: Stockholms Strauss-orkester