arrow

RADIOKÖRENS HISTORIA

Eric Ericsons legendariska klangideal och konstnärskap lockade bland andra Paul Hindemith, Frank Martin, Igor Stravinsky och Aaron Copland till Stockholm, där de fick sina verk uppförda. Arthur Honegger lär ha sagt att han, när han hörde Radiokören sjunga sina stycken, för första gången hörde dem så som han föreställt sig att de skulle låta. Svenska tonsättare som Lars Edlund, Ingvar Lidholm och Sven-Erik Bäck skrev också körmusik av ett slag som inte funnits tidigare, sporrade och inspirerade av de nya möjligheterna hos den unika ensemblen.

Körmedlemmarnas förmåga att växelvis sjunga solistiskt och i nästa stund smälta in i ensemblens tätt sammanvävda klang skapar ett instrument med brett arbetsfält och stor spännvidd, från det spröda till det mäktiga. Framstående orkesterdirigenter som Claudio Abbado, Riccardo Muti, Valery Gergiev och Radiosymfonikernas egen chefsdirigent Daniel Harding har alla gjort bejublade konserter med Radiokören. Förutom sina egna konserter och regelbundna samarbeten med Sveriges Radios Symfoniorkester uppträder kören dessutom med flera andra av landets ledande orkestrar. Åren 2007-2018 var Peter Dijkstra ensemblens chefsdirigent. Han efterträdde Eric Ericson (1952-1983), Gustaf Sjökvist (1986-1994), Tõnu Kaljuste (1994-2001) och Stefan Parkman 2001-2003). Under Dijkstras ledning har ensemblen befäst sin roll som kulturbärare och elitensemble. Någon ny chefsdirigent för Radiokören har ännu inte utsetts.

Vid utdelningen av Musikexportpriset 2010 fick Radiokören ta emot regeringens särskilda hederspris med motiveringen: ”Många är de svenska körer som skördat internationella framgångar genom åren, men få har som Radiokören under mer än ett halvsekel satt den svenska körmusiken på kartan.” Och som de har gjort det! Regelbundna turnéer hör till körens verksamhet. Som en del av sitt 90-årsjubileum gjordes turneer till bland annat Japan och Italien samt ett antal uruppföranden av svenska och internationella kompositörer.>

Kören har också uppmärksammats för sina framgångsrika skivinspelningar och har kallats ”världens främsta ensemble för nutida musik” vid Cannes Classical Awards. I november 2015 förärades skivan ”Mass & Motets” med sakrala verk av Johannes Brahms Nederländernas äldsta musikpris, det prestigefyllda Edison Klassiek. Det flerfaldigt prisbelönta albumet ”Nordic Sounds” med musik av Sven-David Sandström fick 2011 den franska musiktidskriften Diapasons pris Diapason d’Or för årets bästa skiva.

I januari 2011 prisades Radiokören av den brittiska tidskriften Gramophone i en artikel där en expertpanel utsåg världens tjugo bästa körer. Tidningens utlåtande löd: ”Trots disciplin, tydlig artikulation, varsamma frasslut och plötsliga utbrott av fruktansvärd styrka går det inte att ta miste på körens klang: varm, innerlig, balanserad och, framför allt, felfri utan sterilitet eller ihålig perfektion.”

Fruktbara samarbeten är en hörnsten för Radiokören. Nana Forte, Martin Smolka och Jacob Mühlrad är några av tonsättarna som under innevarande säsong skapar nya och spännande verk för kören som också står inför såväl nya gästspel som efterlängtade återbesök i Japan, USA och Berlin.

Kören har också ett öga mot framtiden. De arbetar med kommande generations körsångare , kompositörer och kördirigenter genom samarbeten med Kungliga musikhögskolan i Stockholm, Sveriges Ungdomskör, Kungliga Musikaliska Akademien med flera.Det är unika och värdefulla möjlighet för eleverna att samarbeta med en vokalensemble i världsklass och därmed utforska körmediet på ett utmanande och stimulerande sätt.”.