arrow

VÅRKONSERT MED ADOLF FREDRIKS MUSIKKLASSER FARSTA

Doften av timjan och tallbarr samt ljudet av fågelsång och porlande vatten – det är något av det som presenteras i musikalisk form vid denna konsert. 300 unga röster framför ett program där sånger som skildrar den svenska våren och sommaren har en given plats. Publiken får även stifta bekantskap med folkvisor från de brittiska öarna genom John Rutters svit ”The Sprig of Thyme”. En konsert som bjuder på både klanglig och textlig variation, men där kraften i elevernas sång hela tiden är närvarande.

Adolf Fredriks musikklasser är ett flaggskepp i svenskt musikliv som grundades 1939 och sedan 2015 inte bara finns på Norrmalm, utan även i Farsta. Stockholms stad är huvudman och eleverna antas genom färdighetsprov i sång från och med årskurs fyra. Under sex år får eleverna dagliga musiklektioner där körsången står i centrum. Med hundratals konserter varje år formas framtidens professionella artister, liksom alla de som tar med sig musiken som ett livslångt intresse.


Medverkande

 

&

Maria Goundorina, eller Masja som hon även kallas, kommer ursprungligen från staden Novosskolniki i Ryssland. Marias intresse för körmusik föddes då hon som sjuåring började sjunga i en barnkör som senare utvecklades till en skola för körsångare.

Maria inledde sina musikstudier vid Ippolitov-Ivanovs musikhögskola och Tjajkovskijkonservatoriet i Moskva. Efter avslutade diplomstudier vid Tjajkovskijkonservatoriet tillbringade Maria några år i Österrike där hon studerade vid Wiens universitet.
År 2005 flyttade Maria till Stockholm för att studera kördirigering under Anders Eby vid Kungliga Musikhögskolan. Maria tog sin examen i kördirigering våren 2008.
Under sin studietid hann Maria med att både sjunga i och leda flera framstående ensembler i Ryssland, Tyskland och Sverige, samt att delta i flertalet dirigenttävlingar. År 2004 var Maria en av finalisterna i Wiens Competition for Young Choir Conductors, där hon även mottog priset för ”Bästa tolkning av ett romantiskt verk”. År 2007 tilldelades Maria Eric Ericsons resestipendium, och 2009 var hon en av finalisterna i den internationella dirigenttävlingen The Eric Ericson Award.

I november 2009 valdes Maria Goundorina till ny sånganförare för Allmänna Sången. Maria är körens 27:e dirigent. Sedan 2015 undervisar Maria i körsång på den nystartade avdelningen av välrenommerade Adolf Fredriks Musikklasser i Farsta.

Maria undervisar i kördirigering och körsång samt ger föreläsningar om rysk konstmusik på olika kurser i Österrike, Tyskland, Holland och Sverige.

Marcus är kördirigent och sångare, utbildad vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Vid sidan av jobbet som körlärare på Farsta grundskola Adolf Fredriks musikklasser frilansar han som sångare, både som solist och i körer, gärna i vitt skilda genrer. Utöver detta driver han en egen firma som producerar musik för kort- och reklamfilm. Marcus har tidigare studerat musik vid musikgymnasiet De Geer i Norrköping samt vid ITM (Institutet för Tro och Musik) i Jönköping.

&

Jonatan Lönnqvist är sångare, sångpedagog och kördirigent – utbildad vid bland annat Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och som Fulbrightstipendiat vid Mannes College of Music i New York. Efter att under sex år ha jobbat som körpedagog i Västerås musikklasser är han sedan hösten 2022 anställd i Adolf Fredriks musikklasser i Farsta.

Den franske oboisten Emmanuel Laville är stämledare i Sveriges Radios Symfoniorkester sedan hösten 2011. Dessförinnan var han stämledare i Royal Scottish National Orchestra åren 2008–2011. Han gör återkommande gästspel i orkestrar runt om i Europa såsom Chamber Orchestra of Europe, Mahler Chamber Orchestra, Concertgebouworkestern i Amsterdam, Bayerska radions symfoniorkester och Londons symfoniorkester.

Laville är dessutom aktiv som kammarmusiker, bland annat i Trio Nastela tillsammans med fagottisten Sebastian Stevensson och pianisten Asuka Nakamura. Han har även uruppfört verk för oboe och stråktrio av Madeleine Isaksson, Maria Lithell Flyg och Sven-David Sandström.

Emmanuel Laville är oboelektor vid Konstuniversitetets Sibelius-Akademi i Helsingfors och undervisar även vid Kungl. Musikhögskolan och Lilla Akademien i Stockholm. Han har själv studerat i Frankrike och Tyskland och erhöll 2011 första pris i den prestigefyllda internationella Gillet-Fox-tävlingen.

 

Andreas Taube Sundén är stämledare och soloklarinettist i Sveriges Radios Symfoniorkester. Han har tidigare haft samma tjänst under fyra år i Concertgebouworkestern i Amsterdam, dessförinnan i Den Norske Operas orkester, Helsingborgs Symfoniorkester och i Malmö Symfoniorkester.

Som solist har han uppträtt med bland andra Concertgebouworkestern, Kringkastingsorkestret, Stavanger Symfoniorkester, Sveriges Radios Symfoniorkester, Malmö Symfoniorkester, Tapiola Sinfonietta och Arméns musikkår. Han är även aktiv som kammarmusiker och har uppträtt på bland annat Risør Kammarmusikfestival, Gloppen Musikkfest, Crusellfestivalen samt festivaler i Åbo och Oslo. Han har gjort konsertframträdanden i Norden, runt om i Europa och i USA.

På skiva finns han representerad med Carl Nielsens klarinettkonsert, inspelad med Sveriges Radios Symfoniorkester och Joana Carneiro, och Marie Samuelssons klarinettkonsert A New Child of Infinity, To My Two Sons, inspelad med Malmö Symfoniorkester och Sarah Ioannides.

Han är en efterfrågad pedagog som undervisar på Kungliga Musikhögskolan, tidigare också som adjungerad professor vid Musikhögskolan Ingesund, som gästprofessor vid Musikhögskolan i Zaragoza i Spanien samt på mästarkurser över hela världen. Sedan 2015 är han konstnärlig ledare för Voksenåsen Summer Academy i Oslo. Han har själv studerat på Norges Musikkhøgskole i Oslo för professor Hans Christian Bræin, följt av vidare studier i Italien för Hans Deinzer samt för professor Yehuda Gilad vid USC Thornton School of Music i USA.

&

Lisa Viguier Vallgårda är soloharpist i Sveriges Radios Symfoniorkester sedan 1993. Med orkestern har hon framträtt som solist i solokonserter av exempelvis Reinhold Glière och Alberto Ginastera. Hon har spelat Wolfgang Amadeus Mozarts dubbelkonsert för flöjt och harpa och dessutom uruppfört Staffan Björklunds Moonscapes, en dubbelkonsert för harpa och basklarinett. På hennes repertoar finns även bland annat Claude Debussys Danse sacrée et Danse profane för soloharpa och stråkorkester.

Viguier Vallgårda är också verksam som kammarmusiker och har förutom med kollegor i orkestern framträtt vid kyrkokonserter och vid kammarmusikfestivalerna i Sandviken och Båstad. Uppvuxen i Frankrike blev hon som 14-åring antagen till Musikkonservatoriet i Paris, där hon senare tog diplomexamen. Hon har bland annat studerat för harpisten Pierre Jamet.

Hanna Matell är sedan 2018 anställd som förstaviolinist i Sveriges Radios Symfoniorkester. Dessförinnan arbetade hon i 16 år i Kungliga Filharmonikerna, även då som förstaviolinist. Hon vikarierar även som alternerande konsertmästare i andra orkestrar runt om i Sverige och spelar kammarmusik i olika konstellationer så mycket hon hinner. Hon ger privatlektioner sedan 2005 och är en av huvudlärarna på anrika Kallkursen vid Musikkonservatoriet Falun. Hon studerade först på Edsbergs Musikinstitut med professor Ulf Wallin som huvudlärare och för professor Mats Zetterqvist i kammarmusik. Därefter vidare studier på Musikhögskolan Hanns Eisler i Berlin parallellt med diplomstudier på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. På sin diplomkonsert 2002 framförde hon Bartóks Violinkonsert nr 2 med Sveriges Radios Symfoniorkester. Hon har deltagit i många mästarkurser och tilldelats flera stipendier genom åren.

Violinisten Hanna Göran är sedan 1992 anställd i Sveriges Radios Symfoniorkester. Hon är en hängiven orkestermusiker men likaså en flitig kammarmusiker i olika konstellationer. Med särskilt intresse för stråkkvartett har hon varit verksam i flera olika kvartetter, till exempel som medlem i Indrakvartetten och Hannakvartetten. Vid tre tillfällen har hon också framträtt som solist med Sveriges Radios Symfoniorkester. Hanna studerade först vid Musikhögskolan i Göteborg följt av kammarmusikstudier på Edsbergs musikinstitut vid Kungliga Musikhögskolan.

&

Altviolinisten Diana Crafoord är sedan 2008 anställd i Sveriges Radios Symfoniorkester. Hon studerade vid Musikhögskolan i Malmö där hon 1998 var med och grundade Indrakvartetten. Med Indrakvartetten har hon turnerat runt om i Europa och givit konserter vid flera musikfestivaler samt gjort åtskilliga tv- och radioframträdanden. Diana har även studerat vid Royal Academy of Music i London och Banff Centre for the Arts i Alberta, Kanada samt ytterligare förkovran i kammarmusik vid Edsbergs musikinstitut.

Kontrabasisten Benjamin Ziaï är anställd i Sveriges Radios Symfoniorkester sedan 2016. Vid sidan av orkesterspelet är han en entusiastisk kammarmusiker. Han har uppträtt på bland annat Salle Pleyel i Paris och Concertgebouw i Amsterdam och även spelat med den omtalade stråkorkestern Amsterdam Sinfonietta. Under studietiden spelade han i orkesterakademierna hos både Franska radions filharmoniker, Orchestre de Paris och Concertgebouworkestern. Han har en kandidatexamen från konservatoriet i Paris och en masterexamen från konservatoriet i Amsterdam där han studerat för lärare som Olivier Thiery och Rick Stotijn. Han spelar på ett instrument från Lockey Hill & Sons med en stråke av Boris Fritsch.

Ungefärlig konsertlängd: 1 tim 15 min (utan paus)

Extern arrangör: Farsta grundskola Adolf Fredriks musikklasser