arrow

VÅRKONSERT MED ADOLF FREDRIKS MUSIKKLASSER FARSTA

Äntligen! Som vi längtat att få sjunga alla tillsammans samlade på en och samma konsert! På programmet står ”Förklädd Gud” tillsammans med ett knippe sånger av allehanda slag. Och äntligen, kära publik, får vi sjunga för er och för våren och om en förhoppningsfull framtid. Varmt välkomna till vår vårkonsert i Berwaldhallen.

Adolf Fredriks musikklasser är en grundskola i Stockholm Stad med profilinriktning körsång. Skolorna finns både på Norrmalm och i Farsta. Eleverna antas via färdighetsprov i sång och har lektioner i musik varje dag på schemat åk 4-9. Adolf Fredriks musikklasser är välkända och ger 100-tals konserter varje år i samarbete med olika konserthus och professionella musiker.


Medverkande

 

&

Maria Goundorina, eller Masja som hon även kallas, kommer ursprungligen från staden Novosskolniki i Ryssland. Marias intresse för körmusik föddes då hon som sjuåring började sjunga i en barnkör som senare utvecklades till en skola för körsångare.

Maria inledde sina musikstudier vid Ippolitov-Ivanovs musikhögskola och Tjajkovskijkonservatoriet i Moskva. Efter avslutade diplomstudier vid Tjajkovskijkonservatoriet tillbringade Maria några år i Österrike där hon studerade vid Wiens universitet.
År 2005 flyttade Maria till Stockholm för att studera kördirigering under Anders Eby vid Kungliga Musikhögskolan. Maria tog sin examen i kördirigering våren 2008.
Under sin studietid hann Maria med att både sjunga i och leda flera framstående ensembler i Ryssland, Tyskland och Sverige, samt att delta i flertalet dirigenttävlingar. År 2004 var Maria en av finalisterna i Wiens Competition for Young Choir Conductors, där hon även mottog priset för ”Bästa tolkning av ett romantiskt verk”. År 2007 tilldelades Maria Eric Ericsons resestipendium, och 2009 var hon en av finalisterna i den internationella dirigenttävlingen The Eric Ericson Award.

I november 2009 valdes Maria Goundorina till ny sånganförare för Allmänna Sången. Maria är körens 27:e dirigent. Sedan 2015 undervisar Maria i körsång på den nystartade avdelningen av välrenommerade Adolf Fredriks Musikklasser i Farsta.

Maria undervisar i kördirigering och körsång samt ger föreläsningar om rysk konstmusik på olika kurser i Österrike, Tyskland, Holland och Sverige.

Marcus är kördirigent och sångare, utbildad vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Vid sidan av jobbet som körlärare på Farsta grundskola Adolf Fredriks musikklasser frilansar han som sångare, både som solist och i körer, gärna i vitt skilda genrer. Utöver detta driver han en egen firma som producerar musik för kort- och reklamfilm. Marcus har tidigare studerat musik vid musikgymnasiet De Geer i Norrköping samt vid ITM (Institutet för Tro och Musik) i Jönköping.

1982 tog jag musikdirektörsexamen på Kungliga Musikhögskolan. Mina instrument var piano och kontrabas. Redan innan musikhögskolan skrev och arrangerade jag musik. Efter examen kom jag ut i arbetslivet och insåg ganska snart att det var svårt att hitta repertoar på lagom nivå för skolan. Jag började då skriva/arrangera mer ”riktad” musik som fungerar med barn i en vanlig skola där alla kan vara med. Fick också bekräftat hur viktigt ämnet musik är, vilken betydelse det har för barn och ungdomars utveckling i ett brett perspektiv. För mig har det alltid varit självklart med skolkör på schemat då kören, körsångaren och körsjungandet ligger mig varmt om hjärtat. Parallellt med mitt komponerande för skolan har jag skrivit för de ensembler jag för tillfället jobbat med, allt från amatörkör, sångensembler till mer professionella körer och för instrumentalensemble eller orkester.

Helgi Reynisson, uppvuxen i Uppsala, studerade vid Operahögskolan i Stockholm för Erik Årman. Helgi har sjungit som solist vid flera opera- och konserthus i Sverige och utomlands såsom: Folkoperan, Confidencen, Kammeroper Schloss Rheinsberg, Kungliga Operan, Konserthuset i Stockholm och Malmö Live. I sommar gör han rollen som Terry i den nyskrivna operan Breaking the waves av Missy Mazzoli vid Vadstena Sommaropera.

Sopranen Agnes Auer är utbildad vid bland annat Adolf Fredriks Musikklasser, Kungl. Musikhögskolan och Operahögskolan i Oslo. Under säsongen 20/21 var Agnes knuten till Kungliga Operan i ett flertal produktioner och våren 2022 sjöng hon en av huvudrollerna i världspremiären av Mats Larsson Gothes opera ”Löftet”.

Julen 2021 var Auer solist i Konserthusets Stora Julkonsert tillsammans med Kungliga Filharmonikerna. Agnes har arbetat med orkestrar så som Norrköpings Symfoniorkester, Malmö Symfoniorkester och Drottningholms Barockensemble.

Sommaren 2021 sjöng Agnes en av huvudrollerna i Vadstena-Akademiens opera ”Zebran” som hade urpremiär på Vadstena Slott. Kommande säsong kan Auer ses på konsertscener samt på Kungliga Operan.

Victoria Power kommer från en stor musikerfamilj och började spela piano vid sju års ålder. Hon fortsatte sina studier för professor Greta Erikson vid Edsbergs Musikinstitut och därefter för professor Irina Zaritzkaya vid Royal College of Music i London.

Victoria Power gjorde sin stora debut som pianist på Confidencen i rollen som ung Mozart 1991 i en föreställning med Kjerstin Dellert. Sedan dess har hon turnerat världen över, spelat in unika CD-skivor med musik av Sigismund Thalberg och varit med i ett flertal olika TV – och radioinspelningar.

Victoria har också tilldelats Anders Walls och Confidencens kulturstipendium. 2003 bildade Victoria sin egna orkester ”Power Strings”, och började även att komponera musik som sedan spelats av orkestern och den kände sopransaxofonisten Anders Paulsson bland många olika tillfällen, t.ex vid Bill Gates hedersutnämnande som doktor på Karolinska Institutet.

Juni 2008 var Victoria bjuden att medverka vid InterAction Councils internationella toppmöte i stadshuset i Stockholm
där före detta presidenter, statsministrar och premiärministrar som samlats från världens alla hörn. Victoria är även en mycket framgångsrik pianolärare och många av hennes elever har haft stora framgångar såväl i Sverige som utomlands. Victoria Power är sedan länge pianolärare på Musikskolan Lilla Akademien. Sedan 2013 är hon engagerad i Unga Musik på Slottet och från förra året utnämnd till konstnärlig ledare för hela festivalen ”Musik på det Kungliga Slottet”. Hon är även en uppskattad kursledare på Robert Wells Academy årliga masterclasses för unga lovande pianister.

Ungefärlig konsertlängd: 1 timme 15 minuter utan paus
Extern arrangör: Farsta grundskola Adolf Fredriks musikklasser