TRETTONDAGSKONSERT 2023
Äntligen har det blivit dags för Berwaldhallens traditionella trettondagskonsert. Välkommen in i värmen för att njuta av ett musikaliskt fyrverkeri av stämningsfull musik, gala och glamour. Sveriges Radios Symfoniorkester och Radiokören, tillsammans med de lysande solisterna Katija Dragojevic och Tobias Westman, bjuder på ett sedvanligt överraskande späckat program. Allt under ledning av dirigenten Johannes Gustavsson.
Observera dirigent- och solistbyte på grund av sjukdom.
Fredagens konsert sänds direkt i Sveriges Radio P2 samt spelas in för SVT. Konserten sänds i SVT 2/Kulturstudion den 7 januari kl 19.00.
Solist - och dirigentbyte:
På grund av sjukdom har dirigent Alondra de la Parra och solisten Joachim Bäckström tyvärr ställt in sin medverkan. Alondra de la Parra ersätts av Johannes Gustavsson och Joachim Bäckström av Tobias Westman. Har du köpt biljett till konserterna kontaktas du av biljettkontoret.
Medverkande
Sveriges Radios Symfoniorkester är en av Europas främsta och mest mångsidiga orkestrar, som har mottagit flera priser och utmärkelser och samarbetar med världens främsta kompositörer, dirigenter och solister. Orkestern turnerar regelbundet, med hyllade gästspel runt om i Europa och världen, och har en omfattande, kritikerrosad skivkatalog.
Sedan 2007 är Daniel Harding chefsdirigent för Sveriges Radios Symfoniorkester, och sedan 2019 också dess konstnärlige ledare. Hardings tjänst fortsätter till och med säsongen 2024/2025. Två av orkesterns tidigare chefsdirigenter, Herbert Blomstedt och Esa-Pekka Salonen, har utnämnts till hedersdirigenter. Båda fortsätter att göra regelbundna gästspel med orkestern.
Sveriges Radios Symfoniorkester är hela Sveriges symfoniorkester. Från sin hemmascen i Sveriges Radios konserthus Berwaldhallen når orkestern hela landet i etern och på webben genom Sveriges Radio P2. Flera av konserterna visas även på Berwaldhallen Play, i SVT och på SVT Play, samt sänds internationellt genom EBU.
Radiokören består av 32 professionella sångare som tillsammans bildar ett unikt och dynamiskt instrument, hyllat av musikälskare och kritiker världen över. Radiokören möter publiken på sin hemmascen i Berwaldhallen, Sveriges Radios konserthus, liksom i konsertsalar runt om i landet och på turnéer i hela världen. Dessutom når de miljontals lyssnare i Sveriges Radio P2, på Berwaldhallen Play och internationellt genom EBU.
Sedan 2020 är Radiokörens chefsdirigent den flerfaldigt prisbelönade lettiske kördirigenten Kaspars Putniņš. Sedan januari 2019 är den franske orkester- och kördirigenten Marc Korovitch kormästare för Radiokören, med ansvar för ensemblens vokala utveckling.
Radiokören bildades 1925, samma år som radion påbörjade sina sändningar, och gav sin första konsert i maj det året. I körens omfångsrika skivkatalog finns en mängd kritikerrosade och prisbelönade inspelningar. Hösten 2023 släpptes Kaspars Putniņš första skiva med Radiokören: Robert Schumanns Missa sacra, inspelad med organisten Johan Hammarström.
Johannes Gustavsson tog sitt dirigentdiplom på Norges musikkhøgskole efter studier för Lars Anders Tomter, Ole Kristian Ruud och Olav Anton Thommessen. Därefter kompletterade han med studier för Simon Streatfield och Jorma Panula. I dag är han en av Sveriges ledande dirigenter och dirigerar både symfonisk repertoar och operarepertoar tillsammans med flera av de ledande skandinaviska orkestrarna och operahusen. Han dirigerar regelbundet orkestrar över hela Sverige, Norge och Finland. Som ivrare för nutida musik har Johannes dirigerat över 50 urpremiärer av nyskrivna nordiska orkesterverk.
Fram till år 2021 var Johannes Gustavsson Wermland Operas chefsdirigent och chefsdirigent för Oulu Symfoniorkester i Uleåborg. Han är konstnärlig ledare för Norska Ungdomssymfonikerne och har tidigara varit Västerås Sinfoniettas förste gästdirigent, konstnärlig rådgivare för Nordiska Kammarorkestern i Sundsvall samt en av Österbottens kammarorkesters huvuddirigenter. Tillsammans med Göteborgs Symfoniorkester har Gustavsson haft ett samarbete de senaste 20 åren vilket resulterat i över 30 konserter och en stor mängd inspelningar.
Johannes Gustavsson har mottagit flera utnämningar och priser, han var bland annat den förste mottagaren av både Svenska dirigentpriset och Herbert Blomstedts Stipendium. Dessutom har han vunnit priser i Soltitävlingen samt Frankfurt- och Toscaninitävlingarna i Parma och Taormina i Italien.
Malin Broman är första konsertmästare i Sveriges Radios Symfoniorkester sedan 2008. Under åren 2015–2020 var hon konstnärlig ledare för Musica Vitae, med vilka hon uruppförde över 20 verk och gjorde åtskilliga inspelningar och turnéer. 2019 efterträdde hon Sakari Oramo som konstnärlig ledare för Mellersta Österbottens Kammarorkester.
Som gästande konsertmästare har hon spelat med bland andra Londons Symfoniorkester, Mahler Chamber Orchestra och Philharmonia-orkestern. Som solist och musikalisk ledare har hon uppträtt med bland andra Tapiola Sinfonietta, Nordiska Kammarorkestern, Trondheim-solistene och australiska ACO Collective. Hon har uppträtt som solist med bland andra Göteborgs Symfoniker, Copenhagen Phil, BBC Skotska Symfoniorkester, Academy of St Martin in the Fields och Sveriges Radios Symfoniorkester, med dirigenter såsom Neeme Järvi, Andrew Manze och Daniel Harding.
De senaste åren har hon uruppfört solokonserter av Daniel Börtz, Britta Byström, Andrea Tarrodi och Daniel Nelson. Hon har gjort mer än 30 skivinspelningar, bland dem Carl Nielsens och Britta Byströms violinkonserter. Nyligen släpptes en skiva med verk av Laura Netzel, samt Stockholm Diary inspelad med Mellersta Österbottens Kammarorkester. Hennes inspelning av Mendelssohns dubbelkonsert med Simon Crawford-Phillips och Musica Vitae nominerades 2019 till en Grammy Award.
Våren 2020 uppmärksammades hennes inspelning av Mendelssohns stråkoktett, där hon spelade alla instrument och stämmor själv. Ytterligare två inspelningar i samma anda har följt: Britta Byströms oktett A Room of One’s Own, samt Johan Halvorsens Passacaglia inspelad med Radiosymfonikernas solokontrabasist Rick Stotijn.
2001 grundade hon Change Music Festival i Kungsbacka. Hon är även medgrundare av Kungsbacka Pianotrio som givit mer än 700 konserter världen över, och Stockholm Syndrome Ensemble som består av några utav Europas bästa kammarmusiker.
Sedan 2008 är Malin Broman ledamot i Kungliga Musikaliska Akademien. 2019 mottog hon H.M. Konungens medalj av 8:e storleken för sina betydande insatser inom svenskt musikliv. Hon är även violaprofessor vid Edsbergs Musikinstitut. Av Järnåkerfonden lånar hon en Stradivarius-violin från 1709 och en Bajoni-viola från 1861.
Katija Dragojevic är en svensk mezzosopran, som arbetar vid internationella scener som La Scala, Covent Garden och Salzburger Festspiele.
Hon är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm samt vid Guildhall School of Music and Drama i London, och debuterade år 2000 som Krista i Janaceks Fallet Makropulos vid La Monnaie i Bryssel. Andra roller som hon gjort inkluderar titelrollerna i Xerxes och Carmen samt Cherubin i Figaros Bröllop, och hon har även medverkat som Zerlina i Kasper Holtens uppmärksammade filmatisering av Don Juan, baserad på Mozarts Don Giovanni.
Som konsertsångerska har Dragojevic framträtt med symfoniorkestrar som Sveriges Radios Symfoniorkester, Elbphilharmonie Orchestra, Orchestre de Paris, Gulbenkian Orchestra i Lissabon, NDR Sinfonieorchester i Hamburg och Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks i München. Hon har gjort bland annat Bachs Matteuspassion, Mozarts Requiem, Berlioz Les nuits d´été, Mahlers Des Knaben Wunderhorn och Beethovens nionde symfoni, med dirigenter som Ivor Bolton, Daniel Harding, Andris Nelsons, Leif Segerstam, Manfred Honeck och Robin Ticciati.
Tobias Westman är en av Sveriges mest lovande sångare. Han har erhållit det prestigefyllda Jenny Lind-priset, Anders Walls Giresta-pris och Birgit Nilssons stipendium.
Tobias anlitas regelbundet av scener både i och utanför Sverige och han har bl a framträtt på Opéra National de Paris, Kungliga Operan i Stockholm, Malmö Opera, Wermland Opera och i Vattnäs Konsertlada. Roller på repertoaren är Tamino i Trollflöjten, Jussi i Silverfågeln av Mats Larsson Gothe, Pinkerton i Madame Butterfly, Gastone i La Traviata och många fler. Under 2022 har han gjort roller i Parsifal, Wozzeck och TrollfIöjten på operan i Paris.
Ella Petersson är ansvarig för P2:s musik och språkutbud och har tidigare varit musikredaktör på Sveriges Television med ansvar för den klassiska musiken och musikdokumentärerna, och är även känd som programledare för Kulturstudion och Kulturfrågan Kontrapunkt. Hon var under flera år producent och programledare på Sveriges Radio P1 och P2, bland annat med programmen Bänkad med Ella, Såpoperastudion och morgonprogrammet Aurora. Ella Petersson är utbildad i musikvetenskap, litteratur och kultur vid Stockholms universitet, sång vid Operastudion samt radioproduktion på magisternivå vid Dramatiska Institutet.
Ungefärlig konserttid: 2 tim 10 min (inklusive paus)
Program
Leonard Bernstein: uvertyr till filmen West Side Story
Augustin Lara: Granada (utgår på grund av solistbyte)
Federico Chueca: Tango de la Menegilda ur La Gran Vía
Kerby Shaw: Celtic Dance
Carl Orff: Reie ur Carmina Burana
Carl Orff: In trutina ur Carmina Burana (utgår)
Manuel de Falla: Danza ritual del Fuego ur El amor brujo
Astor Piazzolla: Yo soy María ur María de Buenos Aires
Joby Talbot: The weeding cake ur Like water for chocolate
Leonard Bernstein: Maria ur West Side Story
PAUS
Arturo Márquez: Danzón nr 2
Pjotr Tjajkovskij: Kuda kuda kuda ur Eugen Onegin
Nils Lindberg: Shall I compare thee to a summer’s day ur O, mistress mine
Antonio Vivaldi: Sento in seno ur Il Giustino
Joby Talbot: Campfires ur Like water for chocolate
Alban Berg: Die Nachtigall: für 16 Stimmen ur Sieben frühe Lieder
Luigi Denza: Funiculì funiculà
Emmerich (Imre) Kalman: Weisst du es noch (Heller Jubel) ur Csardasfurstinnan
Igor Stravinskij: Berceuse & Final, ur Eldfågeln: Svit
Biljetter
Fler konserter
PÖNTINEN I SKRJABINS PIANOKONSERT
Skrjabins pianokonsert står på programmet då Roland Pöntinen firar 60 i Berwaldhallen. Dessutom musik av Mozart och Liszt under ledning av Christoph Koncz.
RADIOKÖREN: LUNCHKONSERT MED SVERIGES UNGDOMSKÖR
Radiokören och Sveriges Ungdomskör ger gemensam lunchkonsert med musik av Francis Poulenc med flera.
GUSTAV HOLSTS PLANETERNA
Gustav Holsts praktfulla orkestersvit Planeterna och Alban Bergs Sju tidiga sånger med Daniel Harding och Johanna Wallroth.