arrow

TRETTONDAGSKONSERT 2020

Trettondedag jul i Berwaldhallen betyder gala, glamour och klassisk underhållning. Inled året med sedvanligt överraskande, lyxigt och inbjudande konsertprogram som garanterat väcker liv i frusna vintersjälar. Sveriges Radios Symfoniorkester och Radiokören tillsammans med kända gäster bjuder på en dignande musikalisk nyårsbuffé.

Biljetter

SVERIGES RADIOS SYMFONIORKESTER

dot RADIOKÖREN

dot 2019/2020

Skriv ut

Medverkande

 

&

Sveriges Radios Symfoniorkester är en av Europas främsta och mest mångsidiga orkestrar, som har mottagit flera priser och utmärkelser och samarbetar med världens främsta kompositörer, dirigenter och solister. Orkestern turnerar regelbundet, med hyllade gästspel runt om i Europa och världen, och har en omfattande, kritikerrosad skivkatalog.

Sedan 2007 är Daniel Harding chefsdirigent för Sveriges Radios Symfoniorkester, och sedan 2019 också dess konstnärlige ledare. Hardings tjänst fortsätter till och med säsongen 2024/2025. Två av orkesterns tidigare chefsdirigenter, Herbert Blomstedt och Esa-Pekka Salonen, har utnämnts till hedersdirigenter. Båda fortsätter att göra regelbundna gästspel med orkestern.

Sveriges Radios Symfoniorkester är hela Sveriges symfoniorkester. Från sin hemmascen i Sveriges Radios konserthus Berwaldhallen når orkestern hela landet i etern och på webben genom Sveriges Radio P2. Flera av konserterna visas även på Berwaldhallen Play, i SVT och på SVT Play, samt sänds internationellt genom EBU.

&

Radiokören består av 32 professionella sångare som tillsammans bildar ett unikt och dynamiskt instrument, hyllat av musikälskare och kritiker världen över. Radiokören möter publiken på sin hemmascen i Berwaldhallen, Sveriges Radios konserthus, liksom i konsertsalar runt om i landet och på turnéer i hela världen. Dessutom når de miljontals lyssnare i Sveriges Radio P2, på Berwaldhallen Play och internationellt genom EBU.

Sedan 2020 är Radiokörens chefsdirigent den flerfaldigt prisbelönade lettiske kördirigenten Kaspars Putniņš. Sedan januari 2019 är den franske orkester- och kördirigenten Marc Korovitch kormästare för Radiokören, med ansvar för ensemblens vokala utveckling.

Radiokören bildades 1925, samma år som radion påbörjade sina sändningar, och gav sin första konsert i maj det året. I körens omfångsrika skivkatalog finns en mängd kritikerrosade och prisbelönade inspelningar. Hösten 2023 släpptes Kaspars Putniņš första skiva med Radiokören: Robert Schumanns Missa sacra, inspelad med organisten Johan Hammarström.

Den norska dirigenten Cathrine Winnes har arbetat med samtliga svenska och norska symfoniorkestrar. Sedan 2015 är hon chefsdirigent och konstnärlig ledare för Blåsarsymfonikerna, en tjänst som förlängts till våren 2022. Hon hyllas för sina modiga och ovanliga program som innefattar såväl romantikens bortglömda juveler som orättvist förbisedda 1900-talsverk av tonsättare som Lili Boulanger och Grażyna Bacewicz. Hon debuterade nyligen både i Finland, med Tampere Filharmonia, och i Sydafrika, med filharmoniska orkestrarna i Johannesburg och i Durban. Dessutom gjorde hon Benjamin Staerns opera Snödrottningen på Malmö Opera. Hon är numera också välkänd som programledare genom den banbrytande tv-serien She Composes Like a Man om bortglömd orkestermusik och kvinnorna som skrev den. Denna säsong kommer hon bland annat dirigera prestigefyllda Nordiska Rådets pris, debutera på Norrlandsoperan i Umeå och göra Tjajkovskijs Nötknäpparen på Den Norske Opera & Ballett.

Marc Korovitch studerade vid Sorbonne, École Normale de Musique i Paris och Haute École de Musique i Genève för bland annat Denis Rouger, Celso Antunes, Michael Gläser, Dominique Rouits och Colin Metters.

Korovitch gästar regelbundet ACCENTUS, Chœur de Radio France, SWR Vokalensemble Stuttgart, Zbor HRT (kroatiska Radiokören), NDR Chor, Europa Chor Akademie, WDR Chor, English Voices, Coro de la Comunidad de Madrid, RTS Choir (serbiska radions kör), Eric Ericsons Kammarkör och Groot Omroepkoor (Nederländernas Radiokör), Haag Kammarorkester, Zagrebs Barockorkester, Berliner Sinfonietta, Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije (kroatiska Radio- och TV-orkestern) och Opéra Orchestre national Montpellier Occitanie. Korovitch är även den yngsta dirigenten någonsin som har dirigerat Concerto Köln i Tyskland och på turné i Italien och Polen.

Han samarbetar återkommande med dirigenter som Sir Simon Rattle, Herbert Blomstedt, Klaus Mäkelä, Daniel Harding, Lahav Shani, Gustavo Dudamel, Alan Gilbert, Philippe Jordan, Louis Langrée, Leonardo García Alarcón, Laurence Equilbey, Esa-Pekka Salonen och Jaap van Zweden i konserthus som Philharmonie de Paris, Theater an der Wien, Elbphilharmonie i Hamburg, Lincoln Center i New York, Berwaldhallen i Stockholm, National Auditorium of Music i Madrid, Tokyo Opera City och under stora festivaler som Radio-France festivalen i Montpellier, Rencontres Musicales d’Evian, Mozartwoche i Salzburg, Östersjöfestivalen i Stockholm och Mostly Mozart festivalen i New York.

Från 2017 till 2024 var Korovitch dirigent för Jeune Chœur de Paris och mellan 2022 och 2023 huvuddirigent för Chœur de l’Orchestre de Paris. År 2019 utsågs han till kormästare för Radiokören, i september 2022 chefsdirigent för Orchestre Colonne och är sedan 2023 chefsdirigent för Crnogorski simfonijski orkestar (Montenegros Symfoniorkester). 2024 utsågs han även till chefsdirigent för Spanska Radio- och TV-kören RTVE.

Marc Korovitch brinner för undervisning och var professor i kördirigering vid Conservatoire à Rayonnement Régional de Paris och vid Pôle Supérieur Paris Boulogne Billancourt under sju år.

Sanna Nielsen började tidigt sin musikkarriär. Hon är den yngsta svenskan någonsin som legat etta på Svensktoppen. Hon är känd för att ha deltagit flera gånger i Melodifestivalen sedan 2001, bland annat 2014 då hon vann med låten Undo. Året därpå debuterade hon som programledare för Melodifestivalen och sedan 2016 leder hon SVT:s Allsång på Skansen. Hon har även varit sommarvärd i Sommar i P1 och julvärd i SVT. I november 2019 avslutade hon den hyllade, rikstäckande turnéshowen Mitt Sanna jag som hade premiär i januari 2019 på Hamburger Börs. Sanna musikaldebuterade som Lara Antipova i Malmö Operas uppsättning av Doktor Zjivago 2014. Hon har givit ut flera album, haft ett stort antal låtar på Svensktoppen och är flerfaldigt prisbelönad. Bland annat tilldelades hon 2002 både Ulla Billquists och Birgit Nilssons stipendier och vann två år i rad Kristallen-priset för årets kvinnliga programledare, både 2018 och 2019.

Rebecka Törnqvist debuterade 1993 med hyllade albumet A Night Like This med gästspel av jazzprofiler som Esbjörn Svensson och Per ”Texas” Johansson. Två år senare belönades hon med en Grammis som årets kvinnliga pop/rockartist för sitt andra album, Good Thing och tilldelades året efter Ulla Billquist-stipendiet för sitt musicerande. Från en början i gränslandet mellan jazz och pop har hennes musik rört sig mot mer experimentella ljudlandskap som hyllade senaste albumet Home Secretary som bland annat beskrivits som hennes bästa hittills. Hon har även medverkat i gruppen Gloria med bland andra Sara Isaksson och sjungit duett med Joakim Berg i Kent.

Trumpetaren Tine Thing Helseth har etablerat sig som en av vår tids främsta solister sedan debuten 2013 under BBC Proms med Mattias Pintschers dubbelkonsert Chute d’Étoiles. Hon har spelat med världskända orkestrar som BBC Philharmonic Orchestra, Bamberger Symphoniker, SWR Symphonieorchester Stuttgart, Göteborgs Symfoniker och Oslo-Filharmonien och som kammarmusiker med bland andra Munich Chamber, Zurich Chamber och Australian Chamber, samt Mozarteum Salzburg och Hong Kong Sinfonietta. Hon turnerar regelbundet med sin egen ensemble tenThing som har gästat festivaler runt om i Europa. Hon utsågs hon årets nykomling 2013 vid Echo Klassik Awards och blev 2007 den första klassiska musikern att nomineras till en norsk Grammy Award. Hon driver dessutom sedan 2013 sin egen musikfestival, Tine@Munch, undervisar i trumpetspel vid Norges Musikhögskola i Oslo och uppträder regelbundet som programledare i radio och tv.

Ella Petersson är ansvarig för P2:s musik och språkutbud och har tidigare varit musikredaktör på Sveriges Television med ansvar för den klassiska musiken och musikdokumentärerna, och är även känd som programledare för Kulturstudion och Kulturfrågan Kontrapunkt. Hon var under flera år producent och programledare på Sveriges Radio P1 och P2, bland annat med programmen Bänkad med Ella, Såpoperastudion och morgonprogrammet Aurora. Ella Petersson är utbildad i musikvetenskap, litteratur och kultur vid Stockholms universitet, sång vid Operastudion samt radioproduktion på magisternivå vid Dramatiska Institutet.

Redaktör och programledare på Sveriges Television. Malin Jacobson Båth var med och startade de dagliga Kulturnyheterna 2001 där hon främst arbetat som programledare. Utöver Kulturnyheterna har hon arbetat med program som Unga dansare, Oscars-galan, Fråga kultureliten och Kulturstudion. Malin Jacobson Båth är utbildad journalist vid Göteborgs universitet och har en fil kand i litteratur och språk från Stockholms universitet.

Ungefärlig konsertlängd: 2 tim inkl. paus

Konserten spelas in och sänds i SVT 2 kl 20:30 den 11 januari.