SCHUBERTS SVANESÅNG
Schuberts sista sånger gavs ut efter hans död och handlar om förlorad kärlek och bitterljuv nostalgi i livets slutskede. En känslomässig pilgrimsfärd genom minnenas landskap med den prisade romanssångaren Christian Gerhaher och hans ständige följeslagare, pianisten Gerold Huber.
Konserten spelades in den 17 januari och sänds i Sveriges Radio P2 och på Berwaldhallen Play onsdag 17 februari kl 19.
I Platons dialog Faidon finns en passage där Sokrates berättar om svanens sång. En gång i livet sjunger svanen – när den ska dö. Myten har gett inspiration till en mängd konstnärliga verk genom historien – ett välbekant exempel är baletten Svansjön. Schuberts sista sånger fick sitt namn av en förläggare 1829, året efter att Schubert dött i syfilis. Schwanengesang som ett enhetligt stycke är alltså en efterhandskonstruktion. Likväl är det en djupt gripande samling av det allra sista från Schuberts penna.
Sångerna kretsar kring det mänskliga själslivets mest intensiva tillstånd: bedövande längtan och skriande förlust. Den flygande känslan av hopp och kvidande drömmar om försoning. Med utgångspunkt från texter av några av romantikens största poeter bjuder Schubert in lyssnaren i en egensinnig och bottenlöst vacker musikalisk värld. I viss mån går det att höra spår av Schuberts impromptun – de pianostycken han skrev året innan sångerna i Schwanengesang och vars lätthet ger en känsla av att musiken är improviserad, liksom uppstår i stunden.
Texterna till de första sju sångerna är skriva av poeten Ludwig Rellstab, och samtliga sju handlar om kärlek. Den gripande Ständchen berättar om den ljusa sidan av kärlekens kraft. Andra sånger berör saknadens grymhet – som när berättarjaget måste lämna sin älskade på grund av krigstjänstgöring.
Av de sex sånger med text av poeten Heinrich Heine är Der Doppelgänger den mest kända. Här har berättaren återvänt till huset där hans älskade bodde förr. Men hon är försvunnen, och han möter bara sig själv: en dubbelgångare nedbruten av sorg.
Texten till den sista sången som ingår i Schwanengesang, Die Taubenpost, är skriven av poeten Johann Gottlieb Seidl. Seidl är också textförfattaren till de fyra sånger som Christian Gerhaher och Gerold Huber valt att utöka programmet med vid den här konserten: Sehnsucht, Der Wanderer an den Mond, Am Fenster och Im Freien. Dessa fyra sånger komponerade Schubert redan 1826 – bryggan mellan dem och Schwanengesang går alltså genom Seidl.
Barytonsångaren Christian Gerhaher är utöver romanser specialiserad på Wagneroperor. Hans förmåga att gestalta musikdramatik – med lika stark känsla för nyanser i texten som i musiken – går att höra också i hans sätt att närma sig Schuberts sånger. Själv har Gerhaher beskrivit Schwanengesang som ett av sina favoritstycken. Med pianisten Gerold Huber har Gerhaher ett samarbete på över 30 år i bagaget, och 2017 gjorde de en rosad romanskonsert i Berwaldhallen med romanser av Robert Schumann.
Text: Hedvig Ljungar
Medverkande
Den tyske barytonen Christian Gerhaher har vigt sin karriär åt konstsången – lieden – tillsammans med sin ständige musikaliske partner, pianisten Gerold Huber. De uppträder regelbundet på de största scenerna världen över, i städer som New York City, Leipzig, Köln, Luxemburg och Milano och på festivaler i exempelvis München, Heidelberg, Luzern och Aix-en-Provence. Gerhaher och Huber undervisar även i lied-interpretation vid Musik- och teaterhögskolan i München och som gästlärare vid Royal Academy of Music i London.
Säsongen 2023/24 ger Gerhaher romanskonserter tillsammans med Gerold Huber i bland annat London, Bern, Wien och Madrid, samt på festivaler i München, Aix-en-Provence och Salzburg. Han återvänder till Berlinerfilharmonikerna i titelrollen i Mendelssohns Elias under ledning av Kirill Petrenko. Dessutom uppträder han med Bostons Symfoniorkester och Gewandhausorkestern i Leipzig, båda gångerna med dirigenten Andris Nelsons. Han medverkar i konsertanta framföranden av Wagners Tannhäuser, Mendelssohn Paulus och Brahms Ein deutsches Requiem i Leipzig och Salzburg. I september 2023 hölls festivalen Liedwoche Elmau för tredje gången, ett evenemang som initierats av Gerhaher och Huber.
Gerhaher har arbetat med dirigenter som Simon Rattle, Daniel Harding, Pierre Boulez och Nikolaus Harnoncourt, och uppträder regelbundet med orkestrar som Londons symfoniorkester, Gewandhausorkestern i Leipzig och Berlinerfilharmonikerna. Han hyllas även för sina sceniska framföranden och har vunnit utmärkelser som Laurence Olivier-priset och teaterpriset Der Faust. På hans rollista finns exempelvis Posa i Verdis Don Carlos, Amfortas i Wagners Parsifal och titelrollerna i Mozarts Don Giovanni, Monteverdis Orfeo och Henzes Der Prinz von Homburg. Titelrollen i Bergs Wozzeck har blivit något av en paradroll.
Andra nämnvärda projekt är exempelvis ett specialarrangemang av Berlioz Les nuits d’été med en stråksextett ledd av Isabelle Faust och ett omfattande konsertprojekt med sånger av Hugo Wolf som gavs i London, Heidelberg, München, Madrid och Salzburg. Han har spelat in flera skivor, varav ett omfattande flerårigt inspelningsprojekt avslutades i september 2021: Robert Schumanns samtliga sånger, självklart inspelade med Gerold Huber.
Pianisten Gerold Huber har under sin långa karriär ackompanjerat sångare som Christina Landshamer, Diana Damrau, Christiane Karg, Franz-Josef Selig och Maximilian Schmitt på scener som Wigmore Hall i London, Konzertverein i Wien, Carnegie Hall i New York, Amsterdams Concertgebouw och Bayerische Staatsoper i München. Huber är också verksam som solist och ger regelbundet konserter med verk av bland andra Bach, Beethoven, Brahms och Schubert.
Under studietiden vid Musikhögskolan i München inledde Huber sitt samarbete med barytonen Christian Gerhaher. Tillsammans har de gjort ett flertal uppmärksammade skivinspelningar, till exempel den hyllade Nachtviolen från 2015, som belönades med en Gramophone Award. Huber gästar regelbundet festivaler som Schubertiaden i Schwarzenberg, Festspelen i Salzburg och festivalerna i Schleswig-Holstein och Rheingau. Sedan 2013 är han professor i liedackompanjemang vid musikuniversitetet i Würzburg. Tillsammans med Birgit Chlupacek har han varit konstnärlig ledare för festivalen Pollinger Tage für Alte und Neue Musik.
Musiken
Liebesbotschaft
Kriegers Ahnung
Frühlingssehnsucht
Ständchen
Aufenthalt
In der Ferne
Abschied
Der Atlas
Ihr Bild
Das Fischermädchen
Die Stadt
Am Meer
Der Doppelgänger
Sehnsucht D 879
Der Wanderer an den Mond D 870
Am Fenster D 878
Im Freien D 880
Die Taubenpost D 965 A
Ungefärlig konsertlängd: 1h 10 min
Konserten spelades in 17 januari 2021 i Berwaldhallen.
Biljetter
Fler konserter
DVOŘÁK SYMFONI NR 9 – FRÅN NYA VÄRLDEN
Violinisten Benjamin Beilman gästar Sveriges Radios Symfoniorkester under ledning av Elim Chan i Elizabeth Ogoneks In Silence. Dessutom får vi höra Dvoraks mäktiga symfoni Från nya världen.
POETIC (R) EVOLUTION
Unga poeter möter Sveriges Radios Symfoniorkester i ett unikt samarbete mellan Berwaldhallen och Unga Klara.
SING ALONG FÖR STORA OCH SMÅ 2021
Ett musikaliskt äventyr för hela familjen!