Ryska mästare: Tjajkovskij & Ustvolskaja

Den ryska metropolen Sankt Petersburg är utgångspunkten för denna konsert. Pjotr Tjajkovskijs magnifika femte symfoni, uruppförd på Marinskijteatern 1888, möter Galina Ustvolskajas Orkestersvit från 1959. Född i Sankt Petersburg var Ustvolskaja den enda kvinnliga studenten i Dmitrij Sjostakovitjs kompositionsklass i dåvarande Leningrad. En musikalisk resa i ryska mästares fotspår med Sveriges Radios Symfoniorkester under ledning av Anja Bihlmaier.

Säsong 2021/2022
Datum har passerat
Berwaldhallen
Ca 1 tim

Galina Ustvolskaja är en av 1900-talets mest fascinerande och originella tonsättare. Trots att hon under en stor del av sin karriär verkade under Sovjetregimen hade hon stark integritet och höll i stort sett fast vid att skriva som hon ville. Hon studerade vid dåvarande Leningradkonservatoriet, där hon bland annat hade Sjostakovitj som lärare. Senare kom hon själv att undervisa vid samma institution.

Före glasnost i mitten av 1980-talet var Ustvolskajas musik i det närmaste okänd i väst, men med sedan början av 1990-talet har hennes konstnärskap kommit att uppmärksammas allt mer. Hennes verklista rymmer fem symfonier och en hel del kammarmusik, bland annat en klarinettrio som citeras av Sjostakovitj i hans femte stråkkvartett. Trots sin mycket egensinniga stil skrev Ustvolskaja under 1950-talet också musik i socialrealistisk anda, och det är från denna period som den schvungfulla orkestersviten Sport härstammar.

Den andra ryske tonsättaren på programmet i denna konsert, Peter Tjajkovskij, behöver knappast någon närmare presentation. Få tonsättare i musikhistorien har varit så skickliga på att skriva minnesvärda melodier som just Tjajkovskij, och precis som i många av hans andra verk flödar den femte symfonin – uruppförd i Sankt Petersburg 1888 – över av sångbara teman.

Liksom i fjärde symfonin inleds verket med ett olycksbådande ”ödestema”, en melodi som sedan går som en röd tråd genom hela verket. I finalen har temat närmast omvandlats till en triumfatorisk segerhymn, men om det ska tolkas som om vi har vunnit över ”ödet”, eller om det rör sig om en ”ironisk” seger är en fråga som fortfarande sysselsätter musikvetare och dirigenter.

Sveriges Radios Symfoniorkester leds i konserten av den tyska dirigenten Anja Bihlmaier. Bihlmaier är förste gästdirigent vid Lahti Symfoniorkester och chefsdirigent för Residentie Orkest i Haag. Hon är även en efterfrågad operadirigent och har innehaft dirigentposter vid operahus som Staatsoper Hannover och Staatstheater Kassel.

Text: Axel Lindhe

Konserten 11 november är inställd

Du som köpt biljett har blivit kontaktad av biljettkontoret. Har du inte fått någon information från oss ber vi att du kontaktar oss.

Sänds i Sveriges Radio P2 fredag 3 december kl. 19.03.

Kommande konserter

  • Fullsatt
    25–26 april
    170 - 560 kr

    Mahlers etta med Blomstedt

    Hedersdirigent Herbert Blomstedt gästar Berwaldhallen och Sveriges Radios Symfoniorkester med Mahlers första symfoni och Berwalds Symfoni nr 4.
    Läs mer
  • En blyertsillustration av Robert Schumann mot en ljusrosa bakgrund. Bilden kantas till höger och vänster av körsbärsblom och en citronfjäril.
    Fåtal platser kvar
    30 april
    130 - 475 kr

    Schumanns vårsymfoni

    Naturen står i centrum när Magnus Fryklund leder Radiokören och Sveriges Radios Symfoniorkester i ett romantiskt vårdoftande program genomsyrat av poesins omvälvande kraft.
    Läs mer & biljetter
  • Fullsatt
    3 maj
    270 - 495 kr

    Happy Voices med Gabriel Forss & Jill Johnson

    Upplev total sångglädje med kören Happy Voices under ledning av Gabriel Forss med gästartist Jill Johnson.
    Läs mer
  • Fullsatt
    7, 8, 10 maj
    130 - 475 kr

    Carmina Burana

    Carl Orffs ikoniska kantat Carmina Burana med Yi-Chen Lin, Radiokören och solisterna Karolina Bengtsson, Tobias Westman och David Risberg.
    Läs mer