Reich & Händel

Händels ljuvligt överdådiga Water Music är lättjefull festmusik beställd 1717 av kung Georg I att spelas på en flytande scen på Themsen. Det blir en närmast otäck pendang till Steve Reich olycksbådande The Desert Music från 1983 och dess varnande budskap om världsomspännande kärnvapenkrig.

Säsong 2020/2021
Datum har passerat
1 tim 40 min inkl paus

Konserten sänds direkt i Sveriges Radio P2 och på Berwaldhallen Play.

Klockan åtta på kvällen den 17 juli 1717 steg kung George I och hans följe ner i den kungliga pråmen, för att med tidvattnets hjälp färdas från Whitehallpalatset upp till Chelsea. Ombord på en annan pråm befann sig ett femtiotal musiker som framförde Händels nyskrivna, överdådiga Water Music. Det praktfulla skådespelet imponerade på Londonborna och den ovanliga händelsen rapporterades i tidningen Daily Courant. Många invånare, stod det i tidningen, passade på att sätta sig i båtar och följa efter de kungliga pråmarna för att avnjuta gratiskonserten.

Kungen lär ha varit så förtjust i musiken att han begärde flera da capon och monarken och hans följe var inte tillbaka i Whitehall förrän efter midnatt. Händels stilfulla och eleganta ”vattenmusik” har vid sidan av bland annat Messias och Music for the Royal Fireworks förblivit ett av tonsättarens allra mest populära verk.

265 år efter att Händels Water Music klingat ut över Themsen komponerade den amerikanske tonsättaren Steve Reich ett stycke om ett annat av jordens fenomen – öknen. Verkets titel är hämtad från poeten William Carlos antologi The Desert Music and Other Poems, varifrån Reich också hämtat texterna i verket.

The Desert Music skrevs 1982–1983, i en tid när den spänningsfyllda relationen mellan öst och väst fortfarande var högst närvarande i världspolitiken. Titeln anspelar inte bara på öknen som en vacker plats, utan också som en försöksplats för kärnvapen. Det är ett stycke som kan sägas utforska och experimentera med relationen mellan text och musik: föreningen av den tidvis hypnotiska musiken med poesin framhäver på ett suggestivt sätt spänningen mellan ordens betydelse och deras klang. Liksom i andra av Reichs minimalistiska stycken spelar slagverkssektionen en viktig roll för att driva de upprepade och fantasieggande rytmerna som genomsyrar verket.

Christian Karlsen är en av Sveriges ledande unga dirigenter med hela världen som arbetsfält. Han har haft nära samarbeten med flera av världens främsta samtida tonsättare, som exempelvis Polarpristagarna Steve Reich, Kaija Saariaho och Sofija Gubajdulina. 2019 tilldelades han Föreningen Svenska Tonsättares Interpretpris för ”sitt brinnande engagemang i den nya musiken samt sin enastående förmåga att genomföra till synes omöjliga projekt”.

Text: Axel Lindhe

Kommande konserter

  • En blyertsillustration av Robert Schumann mot en ljusrosa bakgrund. Bilden kantas till höger och vänster av körsbärsblom och en citronfjäril.
    Fåtal platser kvar
    30 april
    130 - 475 kr

    Schumanns vårsymfoni

    Naturen står i centrum när Magnus Fryklund leder Radiokören och Sveriges Radios Symfoniorkester i ett romantiskt vårdoftande program genomsyrat av poesins omvälvande kraft.
    Läs mer & biljetter
  • Fullsatt
    3 maj
    270 - 495 kr

    Happy Voices med Gabriel Forss & Jill Johnson

    Upplev total sångglädje med kören Happy Voices under ledning av Gabriel Forss med gästartist Jill Johnson.
    Läs mer
  • Fåtal platser kvar
    7, 8, 10 maj
    130 - 475 kr

    Carmina Burana

    Carl Orffs ikoniska kantat Carmina Burana med Yi-Chen Lin, Radiokören och solisterna Karolina Bengtsson, Tobias Westman och David Risberg.
    Läs mer & biljetter
  • Fåtal platser kvar
    9 maj
    130 - 475 kr

    Carmina Burana & Emmy Lindströms Rösaring

    Carl Orffs ikoniska kantat Carmina Burana och uruppförande av Emmy Lindströms Rösaring – konsert för orkester.
    Läs mer & biljetter