Radiokören: ...a riveder le stelle
En mångfald av röster och klanger från så väl den klassiska som folk- och jazzmusiken hörs i denna konsert där Radiokören under ledning av chefsdirigent Kaspars Putniņš bjuder på hela sju uruppföranden tillsammans med Arve Henriksen på trumpet, Anders Jormin på kontrabas och Sinikka Langeland på kantele. Jormin, Henriksen och Langeland och kompositörerna Mirjam Tally, Jesper Nordin och Johannes Pollak har till konserten skapat helt nya verk med grund i frågor om tillståndet i vår natur och vad vi kan lära oss av äldre tider och olika kulturers förhållningssätt till denna. Kvällen bjuder även på uruppförandet av Mats Larsson Gothes beställningsverk The Pigeons. Jan Sandströms Biegga luohte och Ingvar Lidholms …a riveder le stelle ligger som en grund i konserten som hyllar naturens ofattbara dimensioner.
Konserten ges i närvaro av H.K.H. Kronprinsessan Victoria.
Medverkande
Musiken
Ungefärlig konsertlängd: 1 tim 45 min, ej paus
-
JESPER NORDIN: Aspects: Herding Call
-
Improvisation instrumentalister
-
Improvisation instrumentalister
-
JOHANNES POLLAK: Songs for an Impossible Future - uruppförande
5 min
-
SINIKKA LANGELAND: The Magical Forest - uruppförande
-
Arve Henriksen: The Point of Balance - uruppförande
-
Anders Jormin: En gång skall Du vara en av dem - uruppförande
-
ANDERS JORMIN: Elegi - uruppförande
Om konserten
Det drömska soundet från Arve Henriksens trumpet, Anders Jormins dansanta kontrabas och Sinnika Langelands meditativa sång och kantele har tidigare hörts i flera lyckosamma samarbeten. När trion möter Radiokören och Kaspars Putniņš i en konsert som omfattar samtida svensk musik med rötter i folkmusiken utlovas en gränsöverskridande och delvis improviserad resa med en musikalisk tråd som hyllar naturens ofattbara dimensioner.
— Sedan upplysningen har vi levt i en människocentrerad värld och åsidosatt den potential som finns i naturen med sin mångfald av färger och former. Konsten är precis som naturen en plats där vi kan nå känslomässig förståelse bortom den intellektuella, säger Kaspars Putniņš.
Tonsättaren Mirjam Tally har tidigare intresserat sig för naturens växlingar i kör- och orkesterverket Från ljus till mörker, en musikalisk färd genom årstiderna med samisk utgångspunkt. I sitt nya körverk Sky over the lake, en beställning från Radiokören, har hon tonsatt den amerikanska poeten Ann Kenistons dikt Dock, som med några skälvande rader skildrar den outgrundliga naturen och våra famlande försök att leva i den.
Jesper Nordin, som ofta hämtar inspiration från traditionell folkmusik i sitt komponerande, har i sitt nya körverk utgått från fäbodarnas språk. I uruppförandet för Radiokören är den uråldriga rösttekniken kulning det bärande element som varieras och utvecklas genom verket.
Den brittiske poeten Tom Hirons poesi står i kontakt med det outgrundliga och vilda. Hans dikter balanserar ofta på randen mellan avgrund och ljus. Då tonsättaren Johannes Pollak fick Radiokörens beställning fäste han sig vid den ännu outgivna dikten Songs for an Impossible Future, som skildrar en enveten beslutsamhet att vända förtvivlan till hopp och få något att gro i det karga.
Håkan Sandells dikt Duvorna ligger till grund för Mats Larsson Gothes körverk The Pigeons. Duvorna som har förlorat sin storhet och blivit ”bespottade luggslitna clowner” uttrycker en längtan efter att restaurera förhållandet till det fria, vilket Larsson Gothe uttrycker med spänstig vokalpolyfoni.
I centrum för Jan Sandströms körverk Biegga luohte från 1998 står jojken, den samiska uttrycksform som skapar en känslomässig förbindelse mellan människa djur och natur. Titeln betyder ”Jojk till fjällvinden” på lulesamiska och verket utgår från en jojk av prästen och jojkaren Johan Märak.
Som kontrast till Sandströms jordbundna komposition står Ingvar Lidholms portalverk …a riveder le stelle från 1974: en dramatisk och känslosam resa från helvetets mörker till himlens härlighet, ledsagad av Dante Alighieris text ur Den gudomliga komedin. I mötet med Lidholms skimrande klanger är det trots allt möjligt att tro på visionen om en värld där naturens under skänker ljus och förtröstan.
Text: Anna Hedelius