arrow

Radiojazzgruppen: Bengt-Arne Wallin – Now and Then

Stjärnspäckade Radiojazzgruppen hyllar en legendar inom svensk jazz. Nils Landgren, kapellmästare Calle Bagge och trumslagaren Nicci Notini Wallin – Bengt-Arnes son – har satt ihop ett unikt program med sällan spelad musik som förtjänar att höras: Från Wallins klassiska skiva Old Folklore in Swedish Modern till Miles from Duke, inspelad tillsammans med Nils Landgren, och mycket mer.

Konserten direktsänds i Jazzradion i Sveriges Radio P2 med start kl 17.00.

Nils Landgren är konstnärlig ledare för Jazzradion på Sveriges Radio och även för Radiojazzgruppen som återuppstod i mars 2023 i Berwaldhallen. Sedan dess har den nygamla gruppen gjort ett flertal konserter på olika scener. En av Nils Landgrens stora förebilder är Bengt-Arne Wallin, vars musik är utgångspunkt för konserten den 25 februari i Berwaldhallen.

”Bengt-Arne Wallin är Sveriges i särklass hippaste jazzmusiker genom tiderna!”, tycker Nils Landgren. ”Hur han klädde sig, hur han betedde sig, hur han var med människor – han var hipp rakt igenom. Han hade en stark dragningskraft på människor, som en magnet. Man ville vara nära honom, höra honom prata och spela.”

Nils Landgren menar att Bengt-Arnes Wallins musik höll sig modern under hela hans karriär, den var med i tiden. ”Han snappade ständigt upp saker som fick återspeglas i hans musik. Den präglas också av öppenhet, från de tidiga låtarna på 50-talet fram till det sista han gjorde före sin död, för några år sedan. Musiken är tillåtande och närmar sig inte sällan andra genrer. Den har ett eget klangspråk, men också ett helt eget formspråk. Redan på hans handskrivna noter ser man att det låter annorlunda än vad man kanske är van vid! Musiken är ofta tillgänglig, det är folkmusik, ofta funkigt, ibland lyriskt, inte sällan helt fritt. Det håller alltid ihop och håller framför allt en oerhört hög kvalitet.”

Bengt-Arne Wallin gjorde bland annat flera arrangemang på Värmlandsvisan, ett stycke som han tyckte särskilt mycket om och som också ligger Nils Landgren varmt om hjärtat. Det första arrangemanget skrev Wallin till sin första skiva, Swedish Jazz in Folk Modern, i slutet av 50-talet. ”Till plattan Miles from Duke, som jag medverkar på, gjorde han ett nytt arrangemang och det kommer Radiojazzgruppen spela i Berwaldhallen nu i februari. Även andra välkända folkmelodier kommer höras u i programmet. Det blir en retrospektiv konsert med musik från hela hans karriär, från början till slut.”, berättar Nils Landgren.

Redan under studietiden mötte han Bengt-Arne Wallin, som kom att betyda mycket för honom. ”På musikhögskolan i Arvika kom han och skulle hålla i en workshop med vårt storband. I vanliga fall fick vi spela jazz bara på kvällstid, men när Bengt-Arne kom var det tillåtet även dagtid. Han gjorde så starkt intryck på mig och blev en hjälpsam, mycket vänlig mentor. Jag lärde mig mycket och fick också en fot in i hans stora nätverk. Genom Bengt-Arne träffade jag Quincy Jones, Monica Z, Clarke Terry – de var hans kompisar allihop. Han var väldig influerad av Quincy Jones, även när det kom till klädstil.”

Bengt-Arne Wallin finns kvar i medvetandet hos många jazzmusiker och jazzälskare. Han var länge lärare i arrangering och komposition på Musikhögskolan i Stockholm, där han mötte nya generationer. ”Jag hoppas att hans budskap fortsätter att föras vidare”, säger Nils Landgren, ”hans tillåtande och ’skandinaviska’ sätt att skriva, kombinerat med en stark amerikansk influens. ”Nils Landgren tycker att det har varit ett fantastiskt roligt år med Radiojazzgruppen. ”Det är en ynnest att jag fick det här uppdraget som konstnärlig ledare. Jag känner mig hedrad – och glad över responsen vi fått, både från musiker och publik, som ofta varit väldigt fin. Jag ser mycket fram emot våra fina konserter under 2024, inte minst den i Berwaldhallen.”

Nils Landgren intervjuades av Karl Thorson.

Bengt-Arne Wallin (1926-2015) föddes i Linköping. Han började spela trumpet som ung och var under 50-talet med i flera stora jazzorkestrar, bland annat i Arne Domnérus band. På 60-talet la han trumpeten på hyllan för att i stället komponera och arrangera. Han var tidig med att göra jazzarrangemang av svensk folkmusik och LPn ”Old Folklore in Swedish Modern” från 1962 är en milstolpe. Bengt-Arne Wallin skrev musik för film, radio, TV och teater, men också barnmusik och låtar till Melodifestivalen, bland annat ”Nygammal vals” med Svante Thuresson och Lill Lindfors 1966. 1972 blev han en av de första som undervisade i jazz på Musikhögskolan i Stockholm, något han gjorde i tjugo år. På 90-talet återupptog han trumpetspelandet, bland annat med sitt eget band Five to five.


Medverkande

 

Carl Bagge är en av landets mest mångfacetterade jazzmusiker. Utöver ett 20-årigt frilansande som pianist har han även komponerat musiken till Henrik Dorsins uppsättning av Karl Bertil Jonssons Julafton och samarbetat med Georg och Sarah Riedel med nyinspelningar av musiken till Alfons Åberg och Emil i Lönneberga. Under de senaste tio åren har han tillsammans med Per Ekdahl lett Ekdahl/Bagge Big Band, och spelat in, arrangerat musik för och turnerat internationellt med Isabella Lundgren.

Musiken kom in i Carl Bagges liv genom pappa Lars Bagge, en framstående arrangör, kapellmästare och pianist och som ung fick han ofta följa med på pappans konserter. Efter Adolf Fredriks Musikklasser och Södra Latins musiklinje studerade han piano vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Komponerandet och arrangerandet kom efter hand och idag har han arrangerat för många av landets symfoniorkestrar och andra ensembler, i studio och på konserter.

2022 släpptes skivan Visitor, Carl Bagges debutalbum i eget namn. Våren 2024 är han aktuell med uppföljaren Don’t Talk (Put Your Hand On My Shoulder) där titeln är hämtad från en låt av Brian Wilson. I mars 2024 släpps också The Way You Look Tonight – The Songs of Dorothy Fields tillsammans med Isabella Lundgren, där Carl Bagge arrangerat för stråkensemblen Musica Vitae.

&

Trombonisten Nils Landgren förkroppsligar orden mångsidighet, nyfikenhet och entusiasm. Han spelade med artister som Björn Skifs, Thad Jones och ABBA innan han påbörjade sin solistkarriär och, sedan grundandet 1992, som frontman för hyllade ensemblen Nils Landgren Funk Unit. Han är en flitig studioartist och som har medverkat på en bra bit över 50 skivor sedan det första soloalbumet från 1984.

1998 påbörjade Nils sitt långa samarbete med NDR Big Band i Hamburg, först som sektionsmusiker och senare som konstnärlig rådgivare, ett samarbete som varade till 2012. Han har även varit konstnärlig rådgivare för prestigefyllda Jazzfest Berlin i fem år och för Bohuslän Big Band mellan 2007 och 2015. 2012 tillträdde Nils som konstnärlig ledare för tyska Jazz Baltica Festival efter att ha spelat på festivalen sedan den grundades 1991. 2006 hade vad Nils själv beskriver som något han länge drömt om premiär: Christmas With My Friends, en stjärnspäckad konsert som har blivit ett älskat, återkommande inslag till julen.

Nils har tilldelats två medaljer av Kung Carl XVI Gustaf: Litteris et Artibus och Medaljen för tonkonstens främjande. Bundespresident Frank Walther Steinmeier har också förärat honom med Bundesverdienstkreuz. Nils är hedersdoktor vid Karlstads universitet och professor vid Hochschule für Musik und Theater i Hamburg.

Från årsskiftet 2023 blir Nils konstnärlig ledare för Jazzradion i P2. Uppdraget innebär att tillsammans med jazzredaktionen på P2 och Berwaldhallen kurera innehållet och utveckla jazzutbudet för lyssnarna. Återupplivandet av Radiojazzgruppen är en del av det.

För Märet Öman har jazzen varit en nära följeslagare sedan tidiga tonåren då en musiklärare i hemstaden Umeå öppnade dörren till den klangvärlden för henne. Hon blev aldrig den världsberömda sångerska hon då drömde om att bli, men fick några år som sångerska i ett storband i Karlstad.

I tio år arbetade hon som allmänreporter på Nya Kristinehamns-Posten och på Nya Wermlandstidningen. Sedan flyttade hon hem igen och började arbeta på Sveriges Radio i Umeå. Där har hon sänt morgonprogram och nyheter i P4, aktualitets- och samhällsprogram i P1 och Mitt i musiken i P2.

2010 blev Märet Öman programledare för Jazzlandet, som sedan 2013 tillbaka heter Jazzradion i P2. Det har inneburit att hon hållit örat mot jazzen, varit programledare vid Jazzradions sändningar från olika jazzfestivaler, gjort intervjuer med stora och små jazzstjärnor och varje vecka gjort program i P2 där hon presenterat konserter och gammal och ny jazz på skiva. Att på nära håll få arbeta med Jazzradions konstnärlige ledare Nils Landgren och Radiojazzgruppen är för Märet Öman en rolig och utvecklande energikick.

Nicolas “Nicci” Notini Wallin är uppvuxen i en musiker- och konstnärsfamilj; pappa var jazzmusikern Bengt-Arne Wallin och mamma författaren, keramikern och konstnären Anja Notini. Under hans uppväxt fanns musiken överallt och många legendariska musiker att bli inspirerad av; Quincy Jones, Clark Terry och Jerome Richardson för att nämna några, men även svenska jazzlegender som Arne Domnérus och Egil Johansen kom ofta på besök, vilket fick stor inverkan på honom.

Musik blev tidigt Nicci Notini Wallins passion och han började spela trummor som treåring. Det var självklart att han skulle ägna sig åt musik professionellt. Redan som barn fick han följa med sin pappa på turné runt om i Sverige med olika storband, på tv-inspelningar och på teatrar.

Efter musiklinjen på Södra Latin i Stockholm har Nicci Notini Wallin själv turnerat och spelat in skivor genom sin karriär som yrkesmusiker. Han har samarbetat med en lång rad artister i Sverige och utomlands och medverkat i många olika sammanhang. I oktober 2023 spelade han i Berwaldhallen i en hyllningskonsert till Marie Fredriksson. Han är idag förutom musiker även entreprenör och driver bolag inom digital underhållning.

Trumpet
Fredrik Norén, lead-trumpet
Magnus Broo
Nils Janson
Linnea Jonsson

Träblås
Per ”Ruskträsk” Johansson
Johan Christoffersson
Lisen Rylander Löve
Jonas Kullhammar
Alberto Pinton

Trombon
Mats Äleklint
Tilde Schweitzer
Lisa Bodelius
Ella Wennerberg

Bas
Martin Höper

Trummor
Nicci Notini Wallin

Slagverk
Lisbeth Diers

Musiken

Ungefärliga tider

BENGT-ARNE WALLIN (1926-2015)
Miles from Duke
TRAD.
Gällivarevisan*
Vallåt från Mockfjärd*
Visa från Järna*
Ack Värmeland*
BENGT-ARNE WALLIN
Rotebro-valsen 

Paus

BENGT-ARNE WALLIN
Svit från Varmluft
TRAD.
Sammeles Annas brudpolska*
Per Speleman*

*Arrangemang av Bengt-Arne Wallin.

Ungefärlig konsertlängd: 2 tim inkl paus

Hör trumpetaren, kompositören och arrangören Bengt-Arne Wallin själv berätta om sitt skapande i ett program i Jazzradion från 1961.

Lyssna på Sveriges Radios program ’Kulturlivet med Gunnar Bolin’, Jazzradion & P2 Dokumentär.