arrow

Baletten Nötknäpparen och Aurora

Två barn hittar en magisk trädocka och hamnar i en sagovärld där en förtrollad prins, en modig prinsessa och två goda feer blir deras vägvisare. I dunklet möter de en mäktig trollkarl som tagit något värdefullt – och nu väntar ett äventyr där deras mod sätts på prov…

I baletten Nötknäpparen och Aurora, med musik av Pjotr Tjajkovskij, får vi följa med på en resa där den kalla vintern möter vårens löfte om nytt liv, och en upplevelse fylld av skönhet, mystik och oväntade vändningar.

Med vackra kostymer och live-orkester bjuder vi in dig till denna berättelse om hopp, mod och vänskapens kraft.

För koreografin står de fantastiska hovdansarna Johanna Björnson och Jan-Erik Wikström tillsammans med Olga Kliapovskaia i denna strålande balettuppsättning som spelas vid bara två tillfällen på Berwaldhallen under våren.


Medverkande

 

Victoria Power är en framstående, mångsidig och internationellt verksam musiker, pedagog, konstnärlig ledare, producent och kompositör.

Hon växte upp i en musikerfamilj och började spela piano vid sju års ålder. Victoria utbildade sig vid Edsbergs Musikinstitut i Stockholm och Royal College of Music i London, där hon studerade under ledning av legendariska pianister som professor Greta Erikson och Irina Zaritzkaya. Hennes debut som konsertpianist ägde rum 1991, då hon framträdde med Kjerstin Dellert på Confidencen. Sedan dess har Victoria turnerat världen över, spelat in skivor och deltagit i flera radio- och tv-produktioner.

Under sin karriär har hon utvecklat en gedigen pedagogisk verksamhet och utbildat flera framstående pianister, både nationellt och internationellt.

Victoria är också konstnärlig ledare för festivalen Musik på Slottet, en viktig kulturhändelse på Kungliga Slottet i Stockholm.

I rollen som konstnärlig chef har hon omvandlat festivalen till en av Sveriges mest uppskattade, med deltagande från några av landets främsta musiker.

Förutom sin musikaliska verksamhet är Victoria en passionerad producent och regissör. Hon har stått bakom flera framgångsrika konserter och föreställningar på prestigefyllda arenor som Confidencen, Blå Hallen i Stockholms Stadshus och Kungliga Slottet.

Victorias stora internationella nätverk och erfarenheter från olika musikgenrer gör henne till en eftertraktad mentor och ledare. Hennes karriär är ett uttryck för en djup passion för musik och en vilja att bevara och förvalta det klassiska musikarvet för framtida generationer.

Johanna Björnson är en hyllad svensk premiärdansös och koreograf, utnämnd till hovdansare 1995. Hon studerade vid Ellen Raschs balettskola och Kungliga Balettskolan, och anställdes vid Kungliga Baletten 1978, där hon blev solist 1984 och premiärdansös 1987.

Under sin karriär dansade hon alla stora huvudroller inom klassisk balett både i Sverige och internationellt. Efter sin aktiva tid som dansare var hon balettmästare 2002-2009. Hon har undervisat vid flera prestigefyllda institutioner, inklusive Balettakademien och Finlands Nationalbalett.

Johanna Björnson har koreograferat för Kungliga Operan och medverkat i dansfilmer för SVT. Hon har även varit värd för ”Sommar i P1” och deltagit i dokumentärfilmen ”Johanna Björnson – Hovdansare.” För sina insatser har hon mottagit Dagens Nyheters Kasperpris och Carina Ari-medaljen. År 2011 grundade hon Studio DansEssens i Stockholm, där hon utbildar blivande dansare enligt Vaganova-metoden. Johanna Björnson fortsätter att inspirera nya generationer av dansare.

Jan-Erik Wikström är en ledande svensk dansare och koreograf som utbildades vid Kungliga Teaterns balettskola, nu känd som Kungliga Svenska Balettskolan. Han anställdes vid Kungliga Baletten 1987, blev solist 1991 och premiärdansare 1993. År 2000 utnämndes han till hovdansare, en prestigefylld titel som hedrar hans konstnärliga prestationer.

Mellan 2001 och 2004 var Jan-Erik premiärdansör vid English National Ballet i London, där han framträdde i klassiska baletter som ”Svansjön” och ”Romeo och Julia” i Royal Albert Hall. Han har även gästdansat på flera internationella scener och medverkat i kompaniet Stockholm 59° North.

Hans bidrag till balettkonsten har uppmärksammats genom flera utmärkelser, inklusive Svenska Dagbladets operapris och hedersutmärkelsen Litteris et Artibus. År 2001 medverkade han dessutom i TV-filmen ”Premiärdansösen” på Sveriges Television, vilket ytterligare stärkte hans närvaro i det svenska kulturarvet.

Jan-Erik Wikström fortsätter att inspirera och påverka den svenska balettscenen med sin passion och dedikation till dansen.

Olga Kliapovskaia är en framstående balettdansös och pedagog med en gedigen utbildning från Bolsjojskolan i Moskva och Danshögskolan i Stockholm. Hennes karriär som solist inleddes på Moskovsky teatern, följt av en framstående roll på Lebedev moderna kompani, där hon visade sin mångsidighet och konstnärliga talang.

Med en passion för att dela sin kunskap har Olga också undervisat i balett på Högalidsskolan och som balettpedagog för proffsklasser på Balettakademin. Hon erbjuder privatundervisning i balett genom sin egen verksamhet och är även balettpedagog för Solna konståkning. Olga Kliapovskaia fortsätter att inspirera och utbilda nästa generation av dansare genom sin dedikation och expertis inom balettkonsten, och arbetar också som koreograf.

Stockholm Concert Orchestra har sedan den bildades 2005 varit mycket efterfrågad och uppskattad för sina varierade program bestående av såväl klassisk som populärmusik. Orkesterns bredd och mångsidighet har gett upphov till engagemang och konserter framförda i vitt skilda miljöer, från den traditionella konsertsalen till kyrkor och olika arenor. Orkestern har även medverkat vid ett antal skivinspelningar. Stockholm Concert Orchestras höjdpunkter inkluderar bland annat konserter med Andrea Bocelli i Skandinavien, Chess in Concert, Disney Live in Concert, Pirates of the Caribbean, Frost in Concert, Game of Thrones Live in Concert, 4U: A Symphonic Celebration of Prince, och en mängd konserter med artister som IL DIVO, RodStewart, José Carreras, Salem Al Fakir, Kalle Moraeus, Maria Möller, Takida, Eric Gadd, Alcazar, Marie Bergman, Ann-Louise Hansson, Svante Thuresson, Nina Ramsby, Simone Moreno, Torbjörn ”Ebbot” Lundberg (Soundtrack of Our Lives) Ola Salo, Loreen, Carola och många fler.

www.stockholmconcertorchestra.com

Andrej Nikolaev är dirigent vars väg i musikens tjänst började i tidig ålder. Violinen blev det självklara valet av instrument och genom studier på bla London Royal College utexaminerades han vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm som violinsolist.

Andrej har verkat som konsertmästare och stämledare i flera svenska orkestrar. Han har som solist bla spelat Paganinis första violinkonsert tillsammans med Sveriges Radios Symfoniorkester under ledning av Mats Rondin.

Som dirigent har han lett konserter, balett-och operaföreställningar på bla Berwaldhallen, Kungliga Operan, Kungliga slottet, Confidencen, Großer Saal hos Berliner Filharmonikerna samt på operahuset i Krajova i Rumänien.

En viktig person för Andrej var den legendariska konsertpianisten och professorn på Kungliga Musikhögskolan, Greta Erikson. Hon kom till hans konserter och uttryckte sin uppskattning över Andrejs sätt att leda orkestrar. Det stödet gör att han har Greta i tacksam åminnelse varje gång han står på pulten.

Han har som dirigent turnerat i Europa och samarbetat med solister så som tex Marianne Mörck, med Kungliga Operans hovsångare så som Hillevi Martinpelto, Katarina Karnéus, Daniel Johansson och Karl-Magnus Fredriksson och tillsammans med sopransaxofonisten Anders Paulsson har han gjort flera skivinspelningar.

2021 och 2023 dirigerade Andrej Stockholms Straussorkesters sprudlande nyårskonserter i Berwaldhallen.

Ungefärlig konsertlängd: 2 timmar inklusive paus