Solistpriset 2024: Finalen
Kungliga Musikaliska Akademiens prestigefyllda pris har fått sina tre finalister: sopranerna Matilda Sterby och Kathrin Lorenzen, och saxofonisten Theo Hillborg. Missa inte denna rafflande finalkonsert och prisutdelning med Sveriges Radios Symfoniorkester och dirigent Tobias Ringborg. Radioprofilen Erik Blix är kvällens värd.
Konserten sänds direkt i Sveriges Radio P2 och på Berwaldhallen Play lördag 13 januari kl 18:00.
De tre finalisterna i Solistpriset – Matilda Sterby, Kathrin Lorenzen och Theo Hillborg – tävlar om solistkontrakt, turnéer över hela Sverige, inspelningar, radiosändningar med Sveriges Radio P2 samt en prissumma på 100 000 kr. Solistpriset delas ut vartannat år och är Kungl. Musikaliska Akademiens största pris för yngre musiker.
Matilda Sterby, född 1991, har studerat i Stockholm och i Oslo. Hon har sjungit på scener som Staatsoper Hannover, Badisches Staatstheater, GöteborgsOperan, Läckö Slottsopera och Malmö Opera. På hennes repertoarval står bland annat Sången till månen ur Dvořáks Rusalka – en drömroll för Matilda – och Amandas aria ur Lars Johan Werles Tintomara, som hon sjöng på Läckö slott 2020.
I Tintomara håller Amanda, som Matilda säger, på att bli spritt språngande galen: ”Hon säger precis vad hon tänker och känner i stunden och växlar känslolägen på en sekund. Det är befriande att få sjunga, inte bara för känslouttrycket men också med tanke på vilket tonspråk den galenskapen för med sig. Sedan är det roligt med svensk musik och spännande att få sjunga på sitt eget modersmål.”
Theo Hillborg, född 1996, utbildades i London och i Stockholm och är medlem i Stockholms Saxofonkvartett, en av Europas främsta ensembler för ny musik. Han har valt att spela Takashi Yoshimatsus saxofonkonsert Cyber Bird Concerto från 1994.
Valet att spela just Cyber Bird Concerto kom naturligt för Theo, som spelat en hel del annan musik av Takashi Yoshimatsu, och därmed är väl bekant med tonsättaren. Konserten är influerad av jazz, och i stycket får vi följa en fågel – saxofonen – på dess resa genom färger, vindar och stämningslägen.
Kathrin Lorenzen, född 1994, är utbildad i Leipzig och Saarbrücken. Nu studerar hon vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm parallellt med sin anställning i Radiokören. Kathrin har valt att sjunga verk av Bach, Messiaen och Mahler, tre tonsättare som ligger henne varmt om hjärtat.
”De har på många sätt kontrasterande tonspråk, men jag tycker det är spännande att väva samman de olika klangvärldarna och visa hur de ändå kan komplettera varandra,” berättar Kathrin. ”Styckena har gemensamma tidlösa teman: en tacksamhet för det jordiska livet med all dess sinnlighet och njutning, men vi får också lyfta blicken upp mot det himmelska, som ibland låter sig anas i musiken.”
Medan juryn överlägger spelar orkestern Tebogo Monnakgotlas See. Verket beställdes sommaren 2023 av operaorkestern i Görlitz i forna Östtyskland, och i musiken ville Monnakgotla skildra de före detta kolgruvorna i regionen som har gjorts om till sjöar: ”Det börjar kargt, grått och tomt. Men så kommer slagverkaren in och spelar något som kan tolkas som hjärtslag. Hålet fylls så att säga successivt med liv – ungefär som när gruvorna i området sakta fylldes med vatten”, berättar hon.
När See klingat ut väntar tillkännagivandet av vinnaren. Att årets finalister hållit hög nivå bekräftas av Fredrik Wetterqvist, uttagningsomgångens juryordförande och ständig sekreterare i akademien: ”Det har varit en fantastiskt hög nivå på samtliga nominerade och våra tre finalister håller absolut toppklass. Ser vi tillbaka på tidigare vinnare vet vi att Solistpriset är en försäkran för en framgångsrik karriär som solist.”
Solistpriset är en rikstäckande tävling som sker i samarbete mellan Kungl. Musikaliska Akademien, Sveriges Radio/Berwaldhallen, Göteborgs Symfoniker AB, Musik i Syd och Rosenborg Gehrmans Stiftelse för svensk musik. Även Malmö Live Konserthus och Norrbottensmusiken bidrar till priset. Tävlingen är öppen för sångare och musiker som söker Kungl. Musikaliska Akademiens nationella stipendieprov inom konstmusikområdet.
Text: Hedvig Ljungar
Medverkande
Sveriges Radios Symfoniorkester är en av Europas främsta och mest mångsidiga orkestrar, som har mottagit flera priser och utmärkelser och samarbetar med världens främsta kompositörer, dirigenter och solister. Orkestern turnerar regelbundet, med hyllade gästspel runt om i Europa och världen, och har en omfattande, kritikerrosad skivkatalog.
Sedan 2007 är Daniel Harding chefsdirigent för Sveriges Radios Symfoniorkester, och sedan 2019 också dess konstnärlige ledare. Hardings tjänst fortsätter till och med säsongen 2024/2025. Två av orkesterns tidigare chefsdirigenter, Herbert Blomstedt och Esa-Pekka Salonen, har utnämnts till hedersdirigenter. Båda fortsätter att göra regelbundna gästspel med orkestern.
Sveriges Radios Symfoniorkester är hela Sveriges symfoniorkester. Från sin hemmascen i Sveriges Radios konserthus Berwaldhallen når orkestern hela landet i etern och på webben genom Sveriges Radio P2. Flera av konserterna visas även på Berwaldhallen Play, i SVT och på SVT Play, samt sänds internationellt genom EBU.
Tobias Ringborg är lika framgångsrik i operahus som på konsertestraderna – som dirigent, solist och kammarmusiker. Karriären inleddes 1994 då han vann det prestigefyllda Solistpriset. Samma år tog han solistdiplom vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Violinstudierna avslutades därefter på The Juilliard School i New York.
Som violinsolist har Ringborg gästat samtliga svenska symfoni- och kammarorkestrar och han har samarbetat med dirigenter som Gennady Rozhdestvensky, Neeme Järvi, Okko Kamu, Sakari Oramo och Daniel Harding. Till utländska meriter hör förstapriset i Concours International de Musique de Chimay i Belgien samt solist- och orkesterkonserter över hela Europa och i USA.
Ringborg inledde sin karriär som dirigent år 2000, då han vann han en dirigenttävling i Helsingborg, och har sedan dess framträtt med samtliga svenska och många skandinaviska orkestrar, ofta i den dubbla rollen som solist och dirigent. Han hyser en livslång passion för opera och debuterade 2001 som operadirigent på Folkoperan. Samma år debuterade han på Kungliga Operan och året därpå knöts han till Malmö Opera.
Han är en aktiv förkämpe för svensk musik, och har spelat in ett tjugotal skivor med kammarmusik och violinkonserter av företrädesvis svenska tonsättare. Han har alltjämt en aktiv karriär som violinist, och spelar på en Gagliano-violin, utlånad av Järnåkerstiftelsen. Tobias Ringborg har tilldelats Herbert Blomstedts dirigentpris av Kungl. Musikaliska Akademien, och 2011 invaldes han som ledamot av samma akademi.
Sopranen Matilda Sterby debuterade 2019 som Grevinnan i Figaros bröllop på Läckö slottsopera, följt av Fiordiligi i Così fan tutte på GöteborgsOperan. Bland hennes aktuella engagemang kan nämnas Donna Anna i Mozarts Don Giovanni på Malmö Opera, Magda i Puccinis La rondine på Volksoper Wien och Mimi i Puccinis La bohème på Badisches Staatstheater i Karlsruhe. Andra nämnvärda roller är Micaëla i Bizets Carmen, Marenka i Smetanas Brudköpet och Amanda i Werles Tintomara. I december 2022 släpptes skivan Tunnelbaneresan med sånger av Hans Gefors som hon spelat in med pianisten Mårten Landström.
Matilda Sterby har belönats med prestigefyllda utmärkelser, bland annat första pris i 2022 års Hjördis Schymberg Award och andra pris i 2021 års Havets röst på Åland, och tilldelats stipendier från Svenska Wagnersällskapet och Kungl. Musikaliska Akademien. Hon är uppvuxen i Stockholm, har studerat vid Norges Musikkhøgskole och Oslo Operaakademi för professor emerita Barbro Marklund, samt på operautbildningen vid Stockholms Konstnärliga Högskola för den amerikanske barytonen Robert Hyman.
Saxofonisten Theo Hillborg är sedan 2020 medlem i Stockholms Saxofonkvartett, en av Europas främsta ensembler för ny musik, och uppträder regelbundet som solist. Han är dessutom en rutinerad orkestermusiker som har arbetat med dirigenter som Sakari Oramo, Edward Gardner och Oliver Knussen, och orkestrar som Kungliga Filharmonikerna, London Sinfonietta och Manchester Camerata.
Som solist har han vunnit priser i nationella och internationella tävlingar som exempelvis Stockholm International Music Competition och Polstjärnepriset. I april 2021 vann Hillborg tillsammans med sin duettpartner, pianisten Julia Isaksson, kammarmusikbiennalen Ung & Lovande. Han är uppvuxen i Stockholm, har en kandidatexamen med First Class Honours från Royal Academy of Music i London där han studerade för Simon Haram och masterexamen från Kungl. Musikhögskolan i Stockholm där han studerat för Christer Johnsson.
Sopranen Kathrin Lorenzen är fast medlem i Radiokören och därtill aktiv som konsertsolist och romanssångerska. Hon ger återkommande konserter i duo tillsammans med pianisten Oskar Ekberg. Hon är även medlem i den välrenommerade barockensemblen Ensemble Villancico. För närvarande bedriver Lorenzen sina masterstudier vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm för Bo Rosenkull, parallellt med sin tjänst i Radiokören och återkommande frilansengagemang.
Kathrin Lorenzen är uppvuxen i Flensburg i Tyskland. Hon har studerat kyrkomusik vid Musik- och teaterhögskolan i Leipzig med sångstudier för Brigitte Wohlfarth, följt av vidare sångstudier vid Musikhögskolan i Saarbrücken för Ruth Ziesak där hon avslutade sin kandidatexamen. Hon vann första pris och publikpriset på den internationella Telemann-tävlingen i Magdeburg 2023 och har tilldelats stipendier från Rotary Kappeln, Nikolaus Reiser-stiftelsen och Saarbrückens Wagnersällskap.
Journalisten, manusförfattaren och skådespelaren Erik Blix är en välkänd Sveriges Radio-profil som hörs i såväl P1:s satirprogram Public Service som i det dagliga aktualitetsprogrammet P4 Extra. Han har även medverkat i tv-program som Detta har hänt, Brutal-TV och Fångarna på fortet och humorprogrammet Riskradion.
Som skådespelare har han bland annat gjort monologen Politikerns sista tal av Anthony Swerling, Alfons pappa i Alfons och trollkarlen och Överstepräst Hotep i den svenska versionen av filmen Prinsen av Egypten. Mellan 1999 och 2006 var Blix chefredaktör för den anrika skämttidningen Grönköpings Veckoblad. Han är även en uppskattad moderator, konferencier och talare. Han är uppvuxen i Malmö.
Musiken
OBS! Konserten startar kl 18.00 (tidigare annonserad starttid 15.00)
Till denna konsert erbjuder vi ett specialpris för barn och ungdomar t.o.m. 26 år – 100 kr
Ungefärlig konsertlängd: 2 tim 40 min (inklusive paus)
Biljetter
Fler konserter
Jubileum för Hillborg med Esa-Pekka Salonen
Sveriges Radios Symfoniorkester, Radiokören, Eric Ericsons Kammarkör och solister i världsklass i musik av jubilerande Anders Hillborg, en av dagens mest uppmärksammade svenska tonsättare.
MAGNUS UGGLA MED ARMÉNS MUSIKKÅR
Var med om ett unikt konserttillfälle när Magnus Uggla gästar Berwaldhallen tillsammans med Arméns musikkår, allt under ledning av dirigent Joakim Hallin.
Hilary Hahn i Brahms violinkonsert
Missa inte den amerikanska stjärnviolinisten Hilary Hahns efterlängtade återbesök i Berwaldhallen.