Exil - Om människan på flykt
Världen över lever människor i landsflykt. Med skimrande vackra körklanger skildrar fem samtida amerikanska tonsättare exilen ur olika perspektiv. Den innovative dirigenten Donald Nally, som har vunnit flera Grammy Awards för sina inspelningar med kören The Crossing, dirigerar Radiokören i denna lika angelägna som njutbara konsert. Skådespelaren Etienne Glaser är kvällens recitatör.
Den här produktionen ingår i en eller flera rabatterade konsertserier.

Exil. Landsflykt, landsförvisning, diaspora. En livssituation som ofta präglas av att ha tappat sin tillhörighet, av ofrivilligt främlingskap och hemlängtan. En livssituation som delas av många miljoner människor världen över just nu.
I Exil framför Radiokören och den amerikanske gästdirigenten Donald Nally några av den samtida amerikanska körmusikens mest intressanta tonsättare och deras musik – skriven i vår tid, för vår tid, om vår tid. Aktuellt, angeläget och skimrande vackert.
Den passionerade och ständigt utforskande David Lang, en av USA:s mest framförda samtida tonsättare, inleder och avslutar programmet. Vi får även bekanta oss med musik av Caroline Shaw, den yngsta mottagaren av Pulitzerpriset 2013, och Ayanna Woods, en ung konstnär som är lika mycket performer, sångare, basist, improvisatör och bandledare som kompositör. Vidare Michael Gilbertson, som bland annat är ”composer-in-residence” för San Fransisco Symfoniorkester, och Edie Hill, etablerad sedan mitten av 1990-talet och vars musik framförs över hela världen.
− Jag ser programmet som ett sätt att se på exil ur olika synvinklar, berättar konsertens dirigent, Donald Nally.
Det handlar om bokstavlig, fysisk landsförvisning, som i David Langs obönhörliga och intima stateless, byggd på ett brev hem till familjen från en rabbi som levde i exil i Jerusalem på 1200-talet. I Her Beacon Hands Beckon utforskar Caroline Shaw vad “flykting” betyder. Texten bygger på den dikt som finns ingraverad på Frihetsgudinnans fundament. Det handlar också om den exil som människor kan känna i sitt eget land, som i Ayanna Woods personliga kommentar till den senaste tidens politiska händelser i USA. Michael Gilbertsons kontemplativa tolkning av Nobelpristagaren Wisława Szymborskas poetiska utforskande av födelse och död, sonen och modern berör i stället vår egen inre exil, hur vi upplever oss som skilda från ”den Andre” och samtidigt längtar efter att angå varandra. Slutligen Edie Hills genombrottsstycke från 1996, en tillbakablick från framtiden på Jorden som överlevde, ett stycke präglat av både varnande allvar och hopp.
Ofta är det dikterna och texterna som har inspirerat tonsättarna, samtidigt som de vill förmedla det som inte låter sig fångas med enbart ord. Själva musiken är ett universum av klanger, färger, nyanser och suggestiva rytmer. Röster vävs samman och skiljer ut sig. Vi urskiljer varje individs unika klangfärg, och gruppens, i en rörelse mellan jaget och ”vi:et”, mellan det enskilda och det gemensamma.
Programmet leds av den amerikanske kördirigenten Donald Nally, som har specialiserat sig på nyskriven musik och utforskande projekt, ofta tillsammans med kören The Crossing, med hemvist i Philadelphia.
Text: Katarina Lindblad
Konserten sänds 3 dec kl 20:15 i Sveriges Radio P2.