Eldfågeln & Petrusjka
Frossa i Stravinskys musik med två av hans mest älskade verk – på samma konsert. Efter genombrottet med Eldfågeln, hans första beställning till Sergej Djagilevs balettkompani i Paris, ville Stravinsky skriva konsertmusik som omväxling. När Djagilev fick höra ett utkast av musiken övertygade han dock Stravinsky om att göra Petrusjka till en balett i stället. Njut dessutom av musik ur Rimskij-Korsakovs sagoopera Tsar Saltan om den förskjutna tsarhustrun och hennes son som räddas av en svanprinsessa. En förtrollande konsert med Mariinskijteaterns orkester och chefsdirigent Valery Gergiev.
Den här produktionen ingår i en eller flera rabatterade konsertserier.

1902, samma år som Igor Stravinskys pappa dog i cancer, hade den tjugoårige Igor spenderat sommaren hos Nikolaj Rimskij-Korsakov och hans familj i Heidelberg i sydvästra Tyskland. Rimskij-Korsakov, då 58 år gammal och en av Rysslands främsta tonsättare, gjorde ett så starkt intryck på den unge Igor att de fortsatte ha tät kontakt därefter. Eftersom han var så pass gammal avråddes Igor från att studera vid Sankt Petersburgs konservatorium och råddes att ta privatlektioner i stället. Under Rimskij-Korsakovs tre sista år i livet träffades de två gånger i veckan och utvecklade en nära far- och son-relation.
I den unge Stravinskys musik märks tydligt inflytande från hans förebild och lärare. Även förlagorna, tagna från olika folksagor och legender, har de två tonsättarna gemensamt. Senare i livet sökte Stravinsky inspiration på annat håll men hans första period som tonsättare, ofta kallad den ryska perioden, präglas av Rimskij-Korsakovs inflytande. Baletterna Eldfågeln och Petrusjka skrevs tätt inpå varann, men på den korta tiden hann han ändå utvecklas mycket. Musikforskaren Richard Taruskin beskrev det som att ”Stravinsky äntligen blev Stravinsky”.
Eldfågeln blev Stravinskys stora genombrott som tonsättare, så populär att han gjorde flera kortare sviter lämpliga för ett konsertprogram. På denna konsert spelas Stravinskys Konsertsvit för orkester nr 2 från 1919. Ur Rimskij-Korsakovs Sagan om Tsar Saltan framförs en konsertsvit som gestaltar tre viktiga scener ur operan: Tsaren tar avsked av sitt hov för att ge sig ut i krig; Den förskjutna tsarhustrun och hennes barn flyter på havet i en tunna; Tsar Saltan bevittnar tre underverk tillsammans med sin son Gujdon och den magiska svanprinsessan.
Stravinskys pappa Fjodor var en välkänd operasångare som i 26 år var verksam vid anrika Mariinskijteatern i Sankt Petersburg. Den världsberömda teatern har sedan 1978 varit hemvist åt dirigenten Valery Gergiev som sedan 1990-talet också varit dess konstnärlige ledare. Gergiev är en av upphovsmännen bakom Östersjöfestivalen och sitter i festivalens konstnärliga råd med Esa-Pekka Salonen och Michael Tydén. Varje år sedan starten 2003 har Gergiev tagit med den ryska musikskatten till Berwaldhallen. Den mogne Rimskij-Korsakov och unge Stravinsky representerar å ena sidan höjden av rysk nationalromantik och å den andra dess brytpunkt, när 1900-talets musikaliska uttryck på allvar gör sig påminda.
Konsertintroduktion i Berwaldhallens nedre foajén kl 18.15-18.30.
Ingen buss till Berwaldhallen från Stockholm city:
Busslinje 69 kortas av och kör sträckan Karlaplan – Kaknästornet/Blockhusudden from 20 augusti tillsvidare. Läs mer här
MISSA INTE ÖSTERSJÖKLIPPET!
10 % rabatt på ordinarie biljettpris vid köp av tre olika konserter vid samma tillfälle.
15 % rabatt på ordinarie biljettpris vid köp av fyra olika konserter vid samma tillfälle.
20 % rabatt på ordinarie biljettpris vid köp av fem eller fler olika konserter vid samma tillfälle.
TILL ÖSTERSJÖKLIPPET