Blinka lilla stjärna
Flerfaldigt prisbelönade pianisten Martin Sturfält och Radiosymfonikerna visar hur en enkel visa kan bli till något drömskt, majestätiskt, sorgligt eller rentav oigenkännligt i händerna på en mästare som Ernst von Dohnányi. Dvořáks Symfoni nr 7 hyllas ofta som ett av hans främsta verk: från öppningens förvandling från mörker till ljus, via ett bitterljuvt adagio till den triumferande finalen. Här tolkad av dirigenten Giedrė Šlekytė, senast i Berwaldhallen under Östersjöfestivalen 2018.
Den här produktionen ingår i en eller flera rabatterade konsertserier.

Kvällens pianist Martin Sturfält föddes i Katrineholm 1979, samma år som Berwaldhallen invigdes. Nu möts de båda 40-åringarna i ett verk av Ernst von Dohnányi, Variationer över en barnkammarvisa. Det är totalt 11 variationer i olika karaktärer och speltiden är som en vanlig pianokonsert, omkring 25 minuter. Melodin är den franska 1700-talsvisan Ah, vous dirai-je, Maman, ”Ska jag berätta för dig, mamma”, eller som den är känd i dag, ”Blinka lilla stjärna”. Även Mozart gjorde 12 pianovariationer på visan 1785 och i Adolphe Adams opera Le toréador finns en komisk aria på samma melodi där sopranen har en duell med flöjtisten.
Ernst von Dohnányi föddes 1877 i nuvarande Bratislava och var tonsättare och pianist. 1905 blev han lärare i piano vid musikhögskolan i Berlin, 1916 flyttade han till Budapest för att fortsätta sin lärargärning och även utveckla sitt musicerande både som pianist och dirigent. Han flyttade senare till USA där han stannade fram till sin död 1960. Antonín Dvořák har inte skrivit om några blinkande stjärnor, men ett av hans mest älskade verk är arian Sången till månen ur operan Rusalka. Dvořáks Symfoni nr 7 d-moll räknas till musikhistoriens stora symfonier. Beställningen kom från The Royal Philharmonic Society i London 1884, samma institution som beställde Beethovens nia, ett uppdrag Dvořák betraktade mycket hedrande. Det är den enda symfoni han skrev på beställning. Det är även Dvořáks mörkaste symfoni; den har emellanåt kallats för ”den tragiska symfonin”. En mörk natthimmel, mot vilken Dohnányis stjärnor blinkar extra starkt.
Dirigenten Giedrė Šlekytė har gästat Sverige många gånger och dirigerat flera av landets större orkestrar. Innevarande säsong besöker hon Berwaldhallen vid flera tillfällen. Hon kommer bland annat även göra ett romantiskt program med Radiokören. En förtjust kritikerkår har prisat hennes ”precision och smittande, ungdomliga elegans” liksom hennes ”esprit och svepande energi”. Det är en sann glädje att få uppleva denna sprudlande dirigent.
Text: Evabritt Selén