BEETHOVEN, SJOSTAKOVITJ OCH GUBAJDULINA
Konsertmästare Malin Broman leder en stråkensemble ur Sveriges Radios Symfoniorkester i verk som utnyttjar det lilla formatets möjligheter. Kammarmusik erbjuder för många tonsättare en möjlighet att pröva och utforska idéer på ett lättare sätt än i mer omfattande verk för stora ensembler. Likaså kan det vara tacksamt att låna idéer från större verk till detta mindre format, där de kan framträda ännu tydligare.
Konserten spelades fredagen den 17 april 2020 i Berwaldhallen utan publik. Konserten kan upplevas i efterhand i 30 dagar på Berwaldhallen Play samt i Sveriges Radio P2
”Denna kvartett är skriven för en liten krets av konnässörer och skall aldrig framföras offentligt.” Så skrev Ludwig van Beethoven till den engelske musikern George Smart om sin elfte stråkkvartett, även känd som ”Quartetto Serioso” vilket Beethoven skrev i början av noterna. Kvartetten är i flera avseenden experimentell, den är spännande, ofta stormig och kan mycket väl ha varit en smula för krävande för den vanlige lyssnaren i början av 1800-talet.
Första satsen kastar en omedelbart in i hetluften. Satsen är skriven i sonatform, vilken den tar oss igenom på bara ungefär fyra minuter. Sidotemat är lugnare än huvudtemat, men den hetsiga stämningen kokar hela tiden undertill. Andra satsen är betydligt lugnare, en liten andningspaus med nästan Mozartdoftande melodik, innan tempot höjs igen i tredje satsen som växlar mellan scherzo- och trio-partier. I den tredje och sista scherzoinsatsen höjer Beethoven rentav tempot ännu mer, bara för att sedan sänka det i inledningen till den fjärde satsen. Här blandar Beethoven två klassiska musikformer: upplägget i ett rondo kombineras med sonatformens harmoniska struktur. Den annars så seriösa stråkkvartetten avslutas med en oväntad, käck och frejdig coda i F-dur.
Dmitrij Sjostakovitj gick 1960 med i Sovjetunionens kommunistiska parti. Huruvida det gjordes under tvång eller av fri vilja, eller en kombination därav, är omdiskuterat. Sjostakovitjs son har vittnat om att hans far grät vid tillfället och att han senare berättade för sin fru att han var offer för utpressning. Officiellt ville regeringen att Sjostakovitj skulle tillträda som generalsekreterare för tonsättarunionen, men då behövde han vara medlem i partiet.
Kort efter att Sjostakovitj gick med i partiet skrev han på bara tre dagar sin åttonde stråkkvartett. Den påbörjades 12 juli och stod färdig 14 juli. Stråkkvartetten, som i Rudolf Barshais bearbetning är känd som Kammarsymfoni c-moll, är i fem satser och är nästan som ett slags musikaliskt vittnesmål, eller kanske snarare en identitetsförklaring, som om Sjostakovitj ville säga ”det här är jag” till omvärlden, ”tro inte vad någon annan säger om mig”.
Genomgående i verket hörs det musikaliska motiv som är Sjostakovitjs signatur: tonerna D, Ess, C och H som motsvarar signaturen ”D. Sch.” Han citerar flera av sina egna verk: den första och femte symfonin, den andra pianotrion och första cellokonserten, en rysk revolutionssång från 1800-talet samt motiv från den kontroversiella operan Lady Macbeth från Mzensk, den som först fick honom att bli utsatt för regeringens förtalskampanjer.
De två tonsättare som Sofija Gubajdulina, enligt egen utsago, känner en ständig beundran för är Anton Webern och Johann Sebastian Bach. Musiken var för henne ett sätt att bli fri från Sovjets sociopolitiska atmosfär. Hon uppmuntrades av Sjostakovitj när andra kallade hennes experimentella och nyfikna komponerande för ”oansvarigt”. Hon förknippar musik med en andlig längtan och strävan efter människans sanna väsen.
Denna meditation skrev hon till Bremens Bachsällskap 1993. Koralen, eller rättare sagt, koralpreludiet som hon utgår ifrån sägs Bach ha dikterat från sin dödsbädd. Hans son Carl Philipp Emanuel lade till den som ett slags appendix till Fugakonsten, som han lät publicera postumt. Gubajdulina har också, liksom Bach själv, utgått ifrån numerologisk symbolik. Längden på styckets olika delar har bestämts av tal som hon räknat ut baserat på namnen BACH, JESUS och SOFIA.
Musiken är suggestiv och spöklik i sitt anslag med en ständig men abstrakt känsla av oro. En bit in i det ungefär tolv minuter långa stycket landar det i ett solo för kontrabas där ångesten ger vika för ett mer stillsamt vemod. Vemodet växer till ett utrop, och till sist hörs koralmelodin tronande över en ängsligt fallande cembalo som, allra sist, i dunkla ackord stavar ett välbekant namn: B–A–C–H.
Text: David Saulesco
Medverkande
Malin Broman är första konsertmästare i Sveriges Radios Symfoniorkester sedan 2008. Under åren 2015–2020 var hon konstnärlig ledare för Musica Vitae, med vilka hon uruppförde över 20 verk och gjorde åtskilliga inspelningar och turnéer. 2019 efterträdde hon Sakari Oramo som konstnärlig ledare för Mellersta Österbottens Kammarorkester.
Som gästande konsertmästare har hon spelat med bland andra Londons Symfoniorkester, Mahler Chamber Orchestra och Philharmonia-orkestern. Som solist och musikalisk ledare har hon uppträtt med bland andra Tapiola Sinfonietta, Nordiska Kammarorkestern, Trondheim-solistene och australiska ACO Collective. Hon har uppträtt som solist med bland andra Göteborgs Symfoniker, Copenhagen Phil, BBC Skotska Symfoniorkester, Academy of St Martin in the Fields och Sveriges Radios Symfoniorkester, med dirigenter såsom Neeme Järvi, Andrew Manze och Daniel Harding.
De senaste åren har hon uruppfört solokonserter av Daniel Börtz, Britta Byström, Andrea Tarrodi och Daniel Nelson. Hon har gjort mer än 30 skivinspelningar, bland dem Carl Nielsens och Britta Byströms violinkonserter. Nyligen släpptes en skiva med verk av Laura Netzel, samt Stockholm Diary inspelad med Mellersta Österbottens Kammarorkester. Hennes inspelning av Mendelssohns dubbelkonsert med Simon Crawford-Phillips och Musica Vitae nominerades 2019 till en Grammy Award.
Våren 2020 uppmärksammades hennes inspelning av Mendelssohns stråkoktett, där hon spelade alla instrument och stämmor själv. Ytterligare två inspelningar i samma anda har följt: Britta Byströms oktett A Room of One’s Own, samt Johan Halvorsens Passacaglia inspelad med Radiosymfonikernas solokontrabasist Rick Stotijn.
2001 grundade hon Change Music Festival i Kungsbacka. Hon är även medgrundare av Kungsbacka Pianotrio som givit mer än 700 konserter världen över, och Stockholm Syndrome Ensemble som består av några utav Europas bästa kammarmusiker.
Sedan 2008 är Malin Broman ledamot i Kungliga Musikaliska Akademien. 2019 mottog hon H.M. Konungens medalj av 8:e storleken för sina betydande insatser inom svenskt musikliv. Hon är även violaprofessor vid Edsbergs Musikinstitut. Av Järnåkerfonden lånar hon en Stradivarius-violin från 1709 och en Bajoni-viola från 1861.
Musiken
Bach är en av Sofia Gubajdulinas främsta inspirationskällor. Även Dmitrij Sjostakovitj och Anton Webern har haft stort inflytande, inte för att hennes musik delar uppenbara likheter med kompositörerna, utan för att de lärde henne det viktigaste av allt: att vara sig själv. Med Bach delar hon däremot ett flertal likheter och några av hennes verk bygger vidare på hans kompositioner, bland annat Reflektioner över temat B-A-C-H för stråkkvartett (2002) och just Meditation över Bachs koral ”Vor deinen Thron tret ich hiermit” (1993) för preparerat piano och fem stråkar.
Båda kompositörerna har skrivit musik som är djupt influerad av tron. Den andliga musiken handlar, enligt den rysk-ortodoxa Gubajdulina, om att sträva efter en annan dimension där Gud och människan kan förenas. Hon ser det konstnärliga skapandet som en religiös akt: ”Med ‘religion’ menar jag re-ligio, åter-ställandet av en bindning, åter-komponerandet av livets samman-bindningar”, säger hon. ”Livet delar människan i många delar. Något behövs för att återställa känslan av integritet – och det är just religion. Det finns ingen viktigare syssla än åter-komponerandet av andlig integritet genom att komponera musik.”
Gubajdulina menar att världen idag är för snuttifierad, att allt kommer i separata delar. Hennes bidrag som tonsättare är därför att skapa som hon säger: ”större, mer varaktiga former och bjuda motstånd mot fragmentariseringen.” Vad som drar henne till Bach är att han, enligt henne, har skapat ”ett starkt, intellekt-orienterat arbete, en fullkomligt genomtänkt känsla för form i kombination med ett eldigt temperament.”
Bach inspirerades av numerologi och Gubajdulinas tonsättarstrategi påvisar samma intresse för mysticism och kristen symbolik. Gubajdulina har bland annat analyserat och räknat samman antalet halvnoter och kvartsnoter i Bachs koral, för att se vilka symmetriska strukturer som de skapar. Hon lägger stor vikt vid matematiska proportioner i sin meditation över koralen. I tidigare verk har även Fibonnacitalen fått tjäna som utgångspunkt för tonsättandet.
Trots Gubajdulinas dragning till mysticism och magiska nummer så är hon ändå strängt mån om att också säga oss något med musiken. Hon framhåller att den kräver en mottagare för att bli komplett. ”Den konstnärliga akten kräver tre parter”, säger hon: ”tonsättaren, artisten och publiken. Ett stycke som inte förstås är inte perfekt.”
Text: Mats Hansson
Kort om tonsättaren:
Född: 24 oktober 1931 i Tjistopol, Ryssland.
Verk i urval: Stimmen… Verstummen…, en pianokonsert,Två violinkonserter, tre stråkkvartetter, Hommage à T S Eliot, Johannes-Passion, Sieben Worte, In Erwartung.
Om komponerande: ”Det finns tonsättare som konstruerar sina verk mycket medvetet; jag är en av dem som ’kultiverar’ dem. Därför formar sig allt det som jag har tagit till mig likt trädrötter medan verken bildar grenar och blad. Man kan mycket väl se dem som nya men de är ändå blad som på så sätt alltid kan betraktas som gamla och traditionella.”
Ungefärlig konsertlängd: 2 tim
Fler konserter
Beethovens Pastoralsymfoni
Beethovens sjätte symfoni – ”Pastoralsymfonin” – med Sveriges Radios Symfoniorkester under ledning av den spanske dirigenten Roberto González-Monjas.
Swing- & Gladjazzfestival med Carling Big Band & gäster
Carling Big Band tillsammans med sensationen Antti Sarpila (Finland) bjuder på en hejdundrande konsert!
På minuten gästar Berwaldhallen
Den klassiska radioleken På minuten intar återigen Berwaldhallen!