Samarbetspartners
Dela sidanSamarbetsscener
-
Voksenåsen är Norges nationalgåva till Sverige som tack för den humanitära hjälpen under andra världskriget. Huset ligger högt, i gränsen till naturområdet Nordmarka, med utsikt över Oslo centrum och Oslofjorden. Voksenåsen är helägt av svenska staten genom kulturdepartementet och erbjuder ett rikt program med så väl författarsamtal, konserter och midsommarfirande som ungdomskurser inom musik, språk och demokrati. Voksenåsen har också en stor samling samtidskonst med verk av norska och svenska konstnärer som Vera Nilsson, Jakob Weidemann, Eva Löfdahl och Lars Olof Loeld, i tillägg till restaurang, hotell, bar och utsiktsterrass. Voksenåsen invigdes 1960.
-
Den Svarta Diamanten (Den sorte diamant) är ett annex till Kungliga Danska biblioteket i Köpenhamn. Den Svarta Diamanten är Kungliga bibliotekets kulturhus med litterära program så som författarsamtal och teaterföreställningar och konferenser. Här finns ett auditorium med 600 publikplatser, Drottningssalen, som används för konserter, främst kammarmusik och jazz. Det finns också utställningslokaler, en bokhandel, en restaurang, ett café och en takterrass. Två museer inryms i Den Svarta Diamanten, National Museum of Photography och ett litet museum dedikerat till teckningskonst. Dess kvasi-officiella smeknamn är en referens till husets polerade svarta granitbeklädnad och oregelbundna vinklar. Den Svarta Diamanten invigdes 1999.
-
The Baltic Sea Cultural Centre i Gdańsk är en av årets nya samarbetsscener. I över 25 år har Baltic Sea Cultural Centre arrangerat kulturevenemang, konstnärlig forskning och internationella och nationella tvärsektoriella projekt. The Baltic Sea Cultural Centre arbetar för att främja kultur och kulturutbyte inom Östersjöregionen och verkar inom musik, litteratur, film, visuell konst och scenkonst. The Baltic Sea Cultural Centre finns på två platser: i Gamla rådhuset och i St. John’s Center. Det 400 år gamla Rådhuset i flamländsk renässansstil är ett av få monument i Gdańsk som överlevde andra världskriget. St. John’s Center är en gotisk kyrka och numera ett livligt kulturcenter. Samtalet från The Baltic Sea Cultural Centre sänds från St. John’s Center.
-
Hanaholmen är ett kulturcentrum för Sverige och Finland arbetar för att utveckla samarbetet mellan länderna inom alla samhällsområden. Hanaholmen planerar och arrangerar olika typer av evenemang, kurser, seminarier och projekt samt utreder olika samhälleliga utvecklingsbehov. Hanaholmen är också ett konferenscentrum och hotell med utsikt över Östersjön. Hanaholmen administrerar fyra nordiska fonder, varav den största är Kulturfonden för Sverige och Finland. Kulturfonden för Sverige och Finland är samtidigt Hanaholmens huvudman, dvs. har det yttersta ansvaret för Hanaholmens verksamhet. Kulturcentret på Hanaholmen invigdes 1975 av Konung Carl XVI Gustaf och president Urho Kekkonen. När Sverige i samband med Finlands jubileumsår 1967 beslöt efterskänka 100 miljoner kronor i krigstida skulder krävde detta en gengåva. Regeringen i Finland beslöt då inrätta ett gemensamt administrerat kulturcentrum för att utveckla samarbetet mellan länderna.
-
Moderna museet i Vilnius är en av Östersjöfestivalens nya samarbetsscener. Sedan öppningen 2018 är museet, ritat av den internationellt hyllade arkitekten Daniel Libeskind, ett av Litauens mest inflytelserika museer, utvalt av den italienska nyhetsbyrån ANSA till ett av världens TOP10-museer. Museet har som vision att samla och presentera samtida litauisk konst i en internationell kontext. Med engagerande utställningar är museets vision att skapa ett öppet och tillgängligt rum för den mest intressanta samtidskonsten. Moderna museet samling innehåller konstverk från 1960-talet till i dag med över 5000 nyckelverk av modern litauisk konst och är en av de största privata konstsamlingarna i Litauen.
-
Lettlands nationalbibliotek i Riga är en av landets viktigaste kulturinstitutioner och står under övervakning av kulturministeriet. Nationalbibliotekets uppdrag är att främja en kreativ användning av det kulturella och vetenskapliga arv som stöder Lettlands utveckling. Nationalbiblioteket är ett kulturellt, vetenskapligt och pedagogiskt centrum av nationell betydelse och tjänar också som ett nav för de många internationella och nationella samarbeten som sker med bibliotek, organisationer och institutioner i syfte att dela med sig av yrkeserfarenhet och kunskap.
Samarbetspartners
-
Nordiska ministerrådet är de nordiska regeringarnas officiella samarbetsorgan. Nordiska ministerrådet arbetar för gemensamma nordiska lösningar inom områden där de nordiska länderna kan uppnå större resultat genom att samarbeta än genom att lösa uppgifterna var för sig. Statsministrarna har det överordnade ansvaret för det nordiska samarbetet. I praxis är ansvaret delegerat till de nordiska samarbetsministrar och till Nordiska samarbetskommittén som svarar för den löpande koordineringen av det officiella politiska nordiska samarbetet.
-
Polska institutet i Stockholm sprider kunskap om Polen och polsk kultur. Arbetet omfattar polsk-svenskt kulturellt och vetenskapligt samarbete genom exempelvis studieresor, stöd till samarbetsprojekt, nätverkande med mera. Polska institutet i Stockholm stödjer också artists in residence-program för polska konstnärer i Sverige och erbjuder praktikplatser för polska och svenska studenter.
-
Raoul Wallenberg Academy arbetar för att skapa en medmänskligare värld genom att ta fram medmänskliga före-dömen, erbjuda utbildningar, verktyg och långsiktiga skolprojekt. RWA vill se fler Raoul Wallenberg även idag. RWA är en långsiktig partner som vi samarbetar med för lyfta ledarskapsfrågan genom seminarier, kunskapsutbyte och event.
-
Skansen är världens äldsta friluftsmuseum, grundat 1891 av Artur Hazelius för att visa hur människor bott och verkat i Sverige under äldre tid. I djurparksdelen visas skandinaviska vilda djur och på en del av gårdarna tamboskap. Skansen-Akvariet har exotiska djur. 2019 öppnade Baltic Sea Science Center med akvarier, utställningsytor, skolsalar och laboratorium. Skansen och Östersjöfestivalen samarbetar med programpunkter och biljetterbjudande.
-
Svenska institutet (SI) är en statlig myndighet som verkar för att öka omvärldens intresse och förtroende för Sverige. Genom strategisk kommunikation och utbyte inom kultur, utbildning, vetenskap och näringsliv främjar Svenska institutet samarbete och långsiktiga relationer med andra länder. Verksamheten bedrivs i nära samarbete med svenska ambassader och konsulat.
-
Sveriges Radio P1 och P2 Berwaldhallen inklusive Östersjöfestivalen är en del av Sveriges Radio och tillika Sveriges Radios konserthus. Sveriges Radio P2 sänder alla konserter från Östersjöfestivalen. Lyssna direkt eller i efterhand i appen Sveriges Radio Play. Konserterna finns till-gängliga för lyssning i 30 dagar efter sändningen. Flera konserter sänds också via EBU till länder i övriga Europa. Flera av Östersjöfestivalens seminarier sänds i Sveriges Radio P1. Programledare från Kulturradion och Vetenskapsradion är moderatorer för samtalen.
-
Södertörns högskola är ett lärosäte i Stockholm som genom kunskap, bildning och kritiska samtal kring vår tids stora frågor bidrar till en hållbar samhällsutveckling. Utbildning och forskning bedrivs inom humaniora, samhällsvetenskap, teknik och naturvetenskap. Högskolan erbjuder också lärarutbildning med interkulturell profil och polisutbildning som ges på uppdrag av polismyndigheten. En betydande roll har Östersjö- och Östeuropaforskningen, en väl utvecklad forskningsmiljö som funnits på högskolan sedan starten 1996. En viktig finansiär för Södertörns högskola är Östersjöstiftelsen, som bildades i syfte att stödja denna forskning vid högskolan.
-
Utrikespolitiska institutet är ett oberoende institut och en plattform för forskning och information om utrikespolitiska frågor. Under Östersjöfestivalen arrangerar Utrikespolitiska institutet sedan flera år tillbaka seminarier och samtal med fokus på aktuella politiska frågor i och kring Östersjöländerna.
-
Östersjöstaternas Råd (Council of the Baltic States) grundades 1992 och är en politisk och mellanstatlig organisation för regionalt samarbete och dialog i Östersjöregionen. Rådet består av medlemsländerna Danmark, Estland, Finland, Island, Lettland, Litauen, Norge, Polen, Ryssland, Sverige, Tyskland samt den Europeiska Unionen. Till rådets frågor hör bl a säkerhetspolitik, energifrågor, forskning, miljösamarbete (Expertgruppen för hållbar utveckling - Baltic 2030), kultursamarbeten med mera. Rådets samarbetar med myndigheter från lokal till överstatlig nivå, med konferenser, workshops och seminarier.