Alla tiders musikfest med P4 Plus
Artister som Ann-Louise Hanson och Owe Thörnqvist, Petra Marklund och Kristin Amparo tar med oss på en återblick över 1960- och 70-talets topplistehits. Omåttligt populära webbradiokanalen P4 Plus bjuder på en nostalgitripp av högsta klass med Sveriges Radios Symfoniorkester, dirigent Anders Berglund och radioprofilen Claes-Johan Larsson som värd för konserten.
Idén föddes 2016: Att starta en kanal för Sveriges Radios mest trogna lyssnare, de som gärna valde P4 men inte kände sig hemma i den yngre generationens musik. Anledningen: att Sveriges Radio tappade äldre lyssnare – som i stället vände sig till streaming-tjänster.
En enkät som besvarades av 14 000 personer blev underlaget till den nya kanalens profil. Men målgruppen, som definierades som seniorer, gav inte de svar som arbetsgruppen hade förväntat sig. Vad dessa lyssnare saknade mest var musik från sin tids topplistor, med fokus på 1960–80-talet. Därmed skrotades planerna på en renodlad ”pensionärskanal”.
Ganska omgående blev P4 Plus en succé och en av Sveriges Radios mest besökta digitala kanaler. Nämnas bör också musikredaktörerna Carina Bergeks och Michael Cederbergs unika arbete. Bland annat har de digitaliserat ett stort antal stenkakor: kanalens musikbas består i dag av uppemot 5 000 tidigare bortglömda skivor. Även lyssnarna själva har bidragit med tusentals tips.
Lägg därtill proffsiga programledare som Ulf Elfving, Lisa Syrén, Anders Klintevall, Marika Rennerfelt och Claes-Johan Larsson och framgångsreceptet är givet.
Nu firas kanalen med en alldeles egen gala i Berwaldhallen. Medverkar gör såväl Petra Marklund och Kristin Amparo som veteranerna Owe Törnqvist och Ann-Louise Hanson, samt Sveriges Radios Symfoniorkester under ledning av Anders Berglund. På låtlistan, som är en hyllning till de artister som stått 30–40 år på scenen, finns låtar som Killing Me Softly, Somliga går med trasiga skor och Soul Bossa Nova.
Konserten är framtagen tillsammans med Berwaldhallen, ett samarbete som P4 Plus projektledare Leif Eriksson beskriver som roligt, kreativt och berikande. Han har också en tydlig målbild för själva konsertkvällen:
– Helst vill jag att hela publiken är med, ler och sjunger, känner igen sig och får den där härliga lyckokänslan när de ser snart 90-åriga Owe Törnqvist på scenen.
Tanken är att kvällen skall avslutas med en hyllning till nyligen bortgångna, folkkära artisterna Jerry Williams och Barbro ”Lill-Babs” Svensson.
Leif Eriksson hoppas att det här inte blir en engångsföreteelse utan ett återkommande evenemang.
– Ja, vågar man drömma så vill jag ju gärna det. Nu går ju drömmen i uppfyllelse, men den får gärna gå i uppfyllelse fler gånger!
Konserten kommer även att direktsändas – naturligtvis i Sveriges Radio P4.
Text: Ylva Lagercrantz Spindler
PROGRAM:
Medley
JULES SYLVAIN Säg det i toner/EVERT TAUBE Dansen på Sunnanö/STEN CARLBERG
Sommar sommar sommar/ BOBBIE ERICSON Utskärgård/POVEL RAMEL Underbart är kort/
TOMAS LEDIN Snart tystnar musiken/ANDERSSON&ULVAEUS Thank you for the music
Radiosymfonikerna
HELFRID LAMBERT /GUSTAF FRÖDING
Det var dans bortåt vägen
Oscar Magnusson och Radiosymfonikerna
CHARLES CHAPLIN/GEOFFREY PARSONS/JOHN TURNER
Smile
Kristin Amparo och Radiosymfonikerna
CHUCK BERRY
Roll over Beethoven
Nina Söderqvist och Radiosymfonikerna
FRED AHLERT/BEPPE WOLGERS
Sakta vi gå genom stan
Petra Marklund och Radiosymfonikerna
GUSTAF WENNERBERG/ JEREMIAS I TRÖSTLÖSA
Man borde inte sova
Oscar Magnusson och Radiosymfonikerna
CORNELIS VREESWIJK
Somliga går med trasiga skor
Kristin Amparo och Radiosymfonikerna
BRIAN MAY
Fat Bottom Girls
Nina Söderqvist och Radiosymfonikerna
GEORGE HARRISON
Here comes the sun
Petra Marklund och Radiosymfonikerna
Medley
MANOS HADJIDAKIS, LISA STAHL Vita rosor från Athén / SAM SAMSON, FRITZ-GUSTAF
Zum zum lilla sommarbi / BARRY McGUIRE, RANDY SPARKS, GLENN GROUND Ding ding /
HENRY MAYER, STIKKAN ANDERSSON Min greve av Luxemburg / HENRY MAYER, STIKKAN ANDERSSON Arrivederci Frans/MARIO PANAS, TORULF Min luftballong / STAFFAN EHRLING, BO GÖRAN EDLING
Svenska flicka / THOMAS G:SON C’est la vie
Ann-Louise Hanson och Radiosymfonikerna
PAUS
QUINCY JONES
Soul Bossa Nova
Radiosymfonikerna
COLE PORTER
I’ve got you under my skin
Anders Berglund och Radiosymfonikerna
PATTI SMITH /BRUCE SPRINSTEEN
Because the night
Petra Marklund och Radiosymfonikerna
CHARLES FOX/NORMAN GIMBEL
Killing me softly
Ann-Louise Hanson och Radiosymfonikerna
RUNE WALLEBOM
Börja om från början
Oscar Magnusson och Radiosymfonikerna
EDEN AHBEZ
Nature Boy
Kristin Amparo och Radiosymfonikerna
JIM STEINMAN
Total eclipse of the heart
Nina Söderqvist OCH Radiosymfonikerna
OWE THÖRNQVIST
Ett litet rött paket
Owe Thörnqvist och Radiosymfonikerna
OWE THÖRNQVIST
Medley: Varm korv boogie/Rumba I engelska parken/Genom dina ögon/
När min vän/Loppan/Boogieman/Dagny
Owe Thörnqvist och Radiosymfonikerna
Medverkande
Sveriges Radios Symfoniorkester är en av Europas främsta och mest mångsidiga orkestrar, som har mottagit flera priser och utmärkelser och samarbetar med världens främsta kompositörer, dirigenter och solister. Orkestern turnerar regelbundet, med hyllade gästspel runt om i Europa och världen, och har en omfattande, kritikerrosad skivkatalog.
Sedan 2007 är Daniel Harding chefsdirigent för Sveriges Radios Symfoniorkester, och sedan 2019 också dess konstnärlige ledare. Hardings tjänst fortsätter till och med säsongen 2024/2025. Två av orkesterns tidigare chefsdirigenter, Herbert Blomstedt och Esa-Pekka Salonen, har utnämnts till hedersdirigenter. Båda fortsätter att göra regelbundna gästspel med orkestern.
Sveriges Radios Symfoniorkester är hela Sveriges symfoniorkester. Från sin hemmascen i Sveriges Radios konserthus Berwaldhallen når orkestern hela landet i etern och på webben genom Sveriges Radio P2. Flera av konserterna visas även på Berwaldhallen Play, i SVT och på SVT Play, samt sänds internationellt genom EBU.
Anders Berglund är en av Sveriges mest kända musikprofiler, framför allt som dirigent och arrangör men även som producent, musiker och kompositör. Han har medverkat i mängder av tv-program, schlagerfestivaler, krogshower, musikaler, skivproduktioner och lett Sveriges ledande orkestrar. Han har komponerat musik till filmer, tv-produktioner, radioteater och teateruppsättningar.
Han har gjort åtskilliga föreställningar på Berns salonger och Hamburger Börs med artister som Magnus & Brasse, Siw Malmkvist, After Dark och Svante Thuresson. Sedan 1980-talet har han och Robert Wells drivit det populära projektet Rhapsody in Rock som resulterat i albuminspelningar och otaliga, bejublade konserter hemma i Sverige såväl som runt om i världen.
Han har gjort återkommande gästspel i Berwaldhallen sedan 2004 då han var med och startade konsertserien Svenska stjärnor.
Redan som 14-åring gjorde hon sin första skivinspelning. Så småningom blev Svensktoppen hennes ständiga arena. Hon sjöng schlagers, snart också svenska covers av countrylåtar, och samarbetet med Cornelis Vreeswijk och Fred Åkerström resulterade i en rad visklassiker. Under många år var hon en given deltagare i Melodifestivalen. Hittills 13 gånger, vilket är svenskt rekord. Pricken över i är hennes komiska ådra. Hon är en mästare på imitationer. Ingen som hört henne glömmer väl till exempel hennes versioner av Birgit Nilsson eller Kristina Lugn!
1955 var han pionjär för rock’n’rollen i Sverige, med låten ”Diverse julboogie”. 2016 var han, 88 år fyllda, äldste deltagaren någonsin i Melodifestivalen, med ”Boogieman blues”. Däremellan ligger 61 år av utsökt artisteri. Låtskrivare, sångare och underhållare – han var pionjär även genom att introducera stand-up-comedy i Sverige i krogshower på Hamburger Börs och Berns. Hans låtskatt innehåller pärlor som ”Varm korv boogie”, ”Titta titta”, ”Dagny”, ofta med hisnande ordlekar, ofta med motiv hämtade från hemstaden Uppsala.
Petra Marklunds musik har i över ett decennium fyllt dansgolv, konserthus och våra finaste sommarscener. Karriären började tidigt 00-tal under namnet September och då främst utanför Sverige när La La La (Never Give It Up), Satellites, Cry For You och Can’t Get Over blev stora internationella dansgolvshits. I Sverige prisades hon med en Grammis för ”Årets Dans” 2005 (In Orbit).
Petra Marklund har på sju album visat bredd som både artist, musiker och låtskrivare. Hon var med i den första omgången av ”Så Mycket Bättre”. Tolkningarna av Petters Mikrofonkåt och Eldkvarns Kärlekens tunga banade väg för en karriär på svenska och idag är hon en av Sveriges mest folkkära artister, synnerligen förankrad i det inhemska medvetandet och i den svenska folksjälen. Hon rör sig fritt mellan språk, genrer, vemod och glädje. Det sjunde albumet, ”Frimärken”, släpptes 2021 efter flera års tystnad.
Med rötterna i den värmländska myllan, och med en enastående låtskatt i kappsäcken går Oscar Magnusson i sin pappa Sven-Erik Magnussons fotspår. Som den nya generationens frontfigur för Sven-Ingvars förvaltar han nu arvet med en egen, personlig ton. Det var många känslosträngar som rördes, både bland nya och gamla Sven-Ingvarsfans, när Oscar sjöng duett med inspelad sång av sin pappa, då inte längre kvar i livet, i programmet Så mycket bättre i december 2017. Låten hette ”Så många mil, så många år”.
Nina Söderquist är hälsingetjejen som blev Londons musikaldrottning och som alltid sjunger med tvättäkta rock’n’rollsvärta i rösten. Genombrottet kom 2007 när hon vann TV3:s West End Star och fick spela huvudrollen ”lady of the Lake” i Monty Pythons musikal Spamalot på West End i London. Med sina 25 år i branschen har hon bott och arbetat över hela världen. Här hemma har vi kunnat se henne i Melodifestivalen, Så ska det låta, Rhapsody In Rock och många andra sammanhang. På helgerna kan man numera höra Nina som radiopratare på rockkanalen Rockklassiker.
Hon rör sig obehindrat mellan genrer och stilar – hiphop, soul, till och med punk. Särskilt på senare år kritikerrosad som jazzsångerska. Genombrottet fick hon 2014 med låten ”Din soldat”, som hon skrev och sjöng med artisten Albin. Hon är sångerska men lika mycket låtskrivare. I bakgrunden finns en gedigen musikutbildning; Adolf Fredriks musikklasser, folkhögskola, Kungl. Musikhögskolan. Född i Colombia, adopterad till Sverige och uppvuxen på Lidingö. Det var där kärleken till musiken väcktes – som för så många – genom körsången.
Ungefärlig konsertlängd: 2 tim inkl. paus
Fler konserter
STRAVINSKYS ELDFÅGELN
Stravinskys musik från baletten Eldfågeln med Sveriges Radios Symfoniorkester under ledning av dirigent Anja Bihlmaier.
Dark Paradise – porträtt av Lana Del Rey
Ett nyskapande porträtt av Lana Del Reys egensinnigt sorgsna musik med Jennie Abrahamson, Moto Boy och Radiokören under ledning av Hans Ek.
LUCIA MED NACKA MUSIKKLASSER 2024
Berwaldhallen lyses upp av ett traditionsenligt Luciatåg och konsert med Nacka Musikklasser tillsammans med vokalgruppen Riltons Vänner!