arrow

Radiokören möter Nigel Short

Prisbelönade dirigenten och sångaren Nigel Short leder Radiokören i ett andaktsfullt och underhållande program. Från Francis Poulencs vackra Salve Regina till Bob Chilcotts tänkvärda Marriage to My Lady Poverty, liksom Bachs klassiska motett Singet dem Herrn, väntar en minnesvärd konsert för alla körälskare. Detta blir även Radiokörens efterlängtade första möte med publiken sedan i vintras.

Konserten inleds med jublande, virvlande sångstämmor och högtidliga rader ur Psaltaren: ”Stöt i horn vid nymåne och vid fullmåne på vår högtidsdag!” Nu när vi äntligen får välkomna publik till Berwaldhallen igen vill vi fira det genom att inleda varje konsert med en fanfar. John Rutters A Choral Fanfare är idealisk för sitt syfte och passar dessutom väl in i programmet som helhet: en både roande och tröstande konsert med idel guldkorn ur körrepertoaren.

Från jubel och gemenskap vänder programmet omedelbart till sorg och saknad. Den spanske renässanstonsättaren Alonso Lobo skrev motetten Versa est in luctum vid kung Filip II av Spaniens bortgång. Motettens text, från Jobs bok, är sorgligt aktuell i dessa tider: ”Min lyras klang har vänts i klagan, flöjtens toner ljuder som gråt.”

John Rutter är inte den ende engelske tonsättare som representeras på konserten. Liksom Rutter är Edward Elgar välkänd bland svenska lyssnare. Här i Berwaldhallen framfördes hans stora oratorium Gerontius dröm hösten 2019. Körstycket There is Sweet Music till en text av Lord Tennyson ger först ett anspråkslöst intryck, men de ständiga skiftningarna mellan två olika tonarter skänker musiken ett slags överjordiskt skimmer – och ställer dessutom krav på sångarna.

William Henry Harris var en uppskattad organist, körledare och pedagog som även komponerade en hel del sakral musik. Faire is the heaven för dubbelkör är ett av hans mest kända och älskade verk, en anthem med text av 1500-talspoeten Edmund Spenser. Som komponerande organist är inte Harris ensam; en av de mest kända i denna krets är väl Johann Sebastian Bach, vars motett Singet dem Herrn – även den för dubbelkör – också står på programmet. I slutet av 1700-talet lär den ha framförts för Mozart, som tyckte så mycket om den att han bad att få en kopia av noterna.

Bob Chilcott är en mycket populär engelsk körtonsättare och dirigent vars musik fått fäste även hos svenska körer. I sviten The Modern Man I Sing har han tonsatt tre dikter ur poeten Walt Whitmans diktsamling Leaves of Grass. Alla tre dikter följer och gestaltar Chilcott med stor känslighet och skicklighet. Marriage to My Lady Poverty är en meditation över hur livet skulle se ut utan begär till världsliga ting. Poeten Charles Bennett inspirerades till texten av en 1400-talsmålning avbildande Franciskus av Assisi.

Francis Poulencs körmusik hör till mångas favoriter, bland såväl sångare som lyssnare. Poulenc tonsatte Mariabönen Salve Regina 1941 i ett av Nazityskland ockuperat Frankrike. Poulenc höll låg profil under kriget men var samtidigt en hängiven anhängare av den franska motståndsrörelsen. Som nyväckt katolik, därtill homosexuell och dessutom med sympatier för sina av nazisterna tystade tonsättarkollegor finns många lager att upptäcka i Poulencs innerliga och uppriktiga musik.

Text: David Saulesco


RADIOKÖREN

dot 2020/2021

Skriv ut

Medverkande

 

&

Radiokören består av 32 professionella sångare som tillsammans bildar ett unikt och dynamiskt instrument, hyllat av musikälskare och kritiker världen över. Radiokören möter publiken på sin hemmascen i Berwaldhallen, Sveriges Radios konserthus, liksom i konsertsalar runt om i landet och på turnéer i hela världen. Dessutom når de miljontals lyssnare i Sveriges Radio P2, på Berwaldhallen Play och internationellt genom EBU.

Sedan 2020 är Radiokörens chefsdirigent den flerfaldigt prisbelönade lettiske kördirigenten Kaspars Putniņš. Sedan januari 2019 är den franske orkester- och kördirigenten Marc Korovitch kormästare för Radiokören, med ansvar för ensemblens vokala utveckling.

Radiokören bildades 1925, samma år som radion påbörjade sina sändningar, och gav sin första konsert i maj det året. I körens omfångsrika skivkatalog finns en mängd kritikerrosade och prisbelönade inspelningar. Hösten 2023 släpptes Kaspars Putniņš första skiva med Radiokören: Robert Schumanns Missa sacra, inspelad med organisten Johan Hammarström.

Den prisbelönade engelske dirigenten och sångaren Nigel Short var under åren 1994–2000 medlem av världsberömda vokalensemblen The King’s Singers. Vid millennieskiftet grundade han Tenebrae, en ensemble som under hans ledning blivit känd som en av världens bästa vokalensembler och som han fortfarande är dirigent och konstnärlig ledare för. Han leder även Tenebrae Consort, en mindre ensemble som fokuserar på verk skrivna för en liten grupp sångare. Har han återvänt flera gånger till The King’s Singers i rollen som dirigent och gästar ofta ledande körer runt om i Europa såsom BBC Singers, Danmarks Radios vokalensemble, Gallicantus, Ex Cathedra och MDR Rundfunkchor i Leipzig.

Som gästdirigent har han lett framstående orkestrar som BBC symfoniorkester, The English Concert, Londons symfoniorkester och Orchestra of the Age of Enlightenment. Hans liveinspelning av Faurés Requiem med Tenebrae och Londons symfoniorkester nominerades 2013 till en Gramophone Award. Även inspelningar av Mozarts Requiem med Chamber Orchestra of Europé och ett album med verk av Bernstein, Stravinsky och Zemlinsky med BBC symfoniorkester har hyllats av kritiker och lyssnare. 2018 nominerades Tenebraes album Music of the Spheres med sånger från de brittiska öarna till en Grammy för bästa körframförande.

&

Johanna Sjunnesson har sedan 1999 sin hemvist som cellist i Sveriges Radios Symfoniorkester och rör sig även vant bortom orkestermusikens gränser. Som solist har hon framträtt i Berwaldhallen, på Konserthuset, Cirkus och i Blå hallen, på Grammisgalan och Polarprisbanketten, där hon framträtt med egenkomponerad musik.

I sina egna kompositioner inspireras Johanna av olika genrer, från från barock och klassisk musik till ambient och electronica. Hennes musik har spelats i både radio och tv, och hösten 2023 släpps en skiva med musik för solocello och en i ambient-stil inspelad med Islandsbaserade Mikael Lind. Lind medverkar även på EP:n Celistial släppt 2021, där Johanna tolkar musik av bland andra Marin Marais, Henry Purcell och Johann Sebastian Bach.

Johanna Sjunnesson studerade vid Kungliga Musikhögskolan för Elemér Lavotha, samt utomlands genom flera stora stipendier.

Johan Hansson Lindström är organist och cembalist utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm samt för professor Jesper B. Christensen vid Schola Cantorum Baseliensis i Basel, Schweiz.

Johan är representerad på flera radioinspelningar för SR P2 samt på skivinspelningar med bland annat Daniel Harding och Sigiswald Kuijken. Som organist har han uruppfört flera nyskrivna verk, bland annat av B Tommy Andersson och den brittiske tonsättaren Judith Bingham. Johan spelar regelbundet med exempelvis Sveriges Radios Symfoniorkester och Drottningholms barockensemble. Han har medverkat i flera operaproduktioner bland annat på Läckö slott, Vadstenaakademien och senast sommaren 2021 vid Ulriksdals Opera & Music Festival, då som coach och dirigent för dess nystartade akademi för unga sångare. Johan är sedan 2017 organist i Sankta Maria Magdalena församling, Stockholm.

Ungefärlig konsertlängd: 60 min

Att du ska känna dig trygg som konsertbesökare i Berwaldhallen är viktigt för oss!
Här kan du läsa mer om hur ditt trygga konsertbesök går till och vad som gäller vid biljettköp.