MALIN BROMAN & PEKKA KUUSISTO
Följ med konsertmästare Malin Broman, finländske stjärnviolinisten Pekka Kuusisto, pianisten Simon Crawford-Phillips och musiker från Radiosymfonikerna på en musikalisk seglats runt Östersjön. P2:s programledare Sara Norling och Johan Korssell lotsar oss runt till de olika hamnarna och presenterar musiken. En intim och färgstark konsertupplevelse utlovas!
Medverkande
Musiken
-
Ungefärlig konsertlängd: 1 tim 30 min (ingen paus)
Om konserten
Östersjön är havet där sillgrisslor häckar, tre olika sorters sälar dyker och havsörnar breder ut sina vingar. I Östersjön möts sött och salt liksom nio länders vatten. Det är ett hav som är nästan helt omringat av land, ett hav som förenar. En kammarmusikalisk resa runt ett sådant hav är förstås omväxlande, men det är under gemensam flagg man ger sig av.
– Nästan alla Östersjöländer är representerade på vår resa: Finland, Sverige, Estland, Lettland och Tyskland. Det kulturella utbytet mellan dessa länder har alltid fallit sig naturligt, berättar Sara Norling, en av ciceronerna på färden.
Det kan tyckas långt från Bachs barock till Andrea Tarrodis Acanthes, som uruppfördes av violinisterna Pekka Kuusisto och Malin Broman 2018. Men trots skilda tonspråk finns det beröringspunkter.
– Det är stilmässigt stor spännvidd på programmet, men de folkmusikaliska dragen går igen i konsertens samtliga stycken. Bachs Brandenburgkonsert nr 3 slutar med en gigue. Andrea Tarrodi har skrivit sitt skira och klangfulla stycke direkt för Pekka och Malin. Hon refererar till deras rötter genom finsk och svensk folkmusik, som är invävd i stycket. Även vanligtvis lågmälde Pēteris Vasks Dans från pianokvartett har ett rytmiskt driv inspirerat av lettisk folkmusik.
Sauli Zinovjev besökte Berwaldhallen så sent som i februari med den pianokonsert han skrivit särskilt för Víkingur Ólafsson. Klaus Mäkelä stod då på dirigentpulten. Recharged för stråkar uruppfördes i april 2019 under ledning av samme Mäkelä. Stycket är dedikerat ”The conductor hero of my life”, vilket skämtsamt syftar på den dirigent som för tillfället råkar leda stycket.
– Zinovjev skriver lättillgänglig och färgrik musik. Recharged slutar passionerat och intensivt.
Arvo Pärts genombrottsstycke Spiegel im Spiegel tillkom innan han lämnade Estland på 1970-talet. Verket har blivit omåttligt populärt, använts i otaliga tv- och filmsammanhang och finns i olika instrumentationer. Här görs den ursprungliga fiol- och pianoversionen.
– Stycket har en enkel form med enkla treklanger och en melodi som långsamt rör sig uppåt och sen vänder gång på gång.
Sara Norling ska tillsammans med kollegan Johan Korssell vägleda publik och radiolyssnare på resan.
– Vi ska försöka säga något om den här härliga musiken, men framför allt påminna om Östersjön och dess betydelse som kulturbärare. Tillsammans med musikerna ger vi oss också ut på lite okända farvatten, med överraskande och improviserade musikinslag.
Text: Anna Hedelius