arrow

FINAL I SOLISTPRISET

Tre fantastiska unga solister spelar tre av 1800- och 1900-talets mest älskade solokonserter: Från den gryende romantiken i Beethovens tidiga 1800-tal, via Dvořáks innerliga nationalromantik strax före sekelskiftet, till Nielsen och 1920-talets lekfulla nyklassicism. Missa inte denna fullmatade finalkonsert med Sveriges Radios Symfoniorkester och dirigent Tobias Ringborg. De tre finalisterna i Solistpriset 2019 är pianisten Pontus Carron från Ekerö, cellisten Kristina Winiarski från Stockholm och flöjtisten Laura Michelin från Norrköping. Konserten direktsänds i Sveriges Radio P2 och med bild på Berwaldhallen Play.

Hör de tre solistprisfinalisterna berätta om vad det betyder att vara med i finalen.

Efter en intensiv uttagningsomgång väntar nu finalen i Berwaldhallen där de tre finalisterna får uppträda med Sveriges Radios Symfoniorkester i vad Kungliga Musikaliska Akademiens ständige sekreterare Fredrik Wetterqvist beskriver som en rafflande final. ”De tre toppkandidaterna är mycket värdiga finalister och går säkerligen en lysande framtid till mötes,” säger han.

Konsertens dirigent Tobias Ringborg har egen erfarenhet av vad det innebär att stå som finalist på Berwaldhallens scen. ”Som tidigare solistprisvinnare skall det bli extra roligt att återvända till tävlingen som dirigent och få möta detta utomordentliga unga startfält,” säger Ringborg och utlovar en kväll med fenomenal musik och stor spänning.

Flöjtisten Laura Michelin från Norrköping tolkar Carl Nielsens Flöjtkonsert, ett lekfullt och överraskande verk där flöjtsolisten får göra en hel del spännande resor genom olika klanger, register och tonarter. Nielsen själv menade att ”flöjten inte kan förneka sin sanna natur. Dess hem är Arkadien och den föredrar pastorala stämningar”, att det vore rentav att bruka våld på den stackars flöjten att inte bejaka dess muntra och vänliga natur. Den virtuosa och krävande men samtidigt lätta och eleganta solostämman paras omväxlande ihop med olika orkesterinstrument, mest anmärkningsvärt med den till synes väsensskilda bastrombonen.

Cellisten Kristina Winiarski från Stockholm spelar Antonín Dvořáks storslagna Cellokonsert h-moll, en solokonsert som av många framhålls som ett av cellorepertoarens absolut främsta verk. Första satsen börjar försiktigt, vemodigt men beslutsamt, men växer snart i omfång och dramatik. Efter en lång introduktion i orkestern gör så cellosolisten entré med vad som nästan verkar vara en improvisation över huvudtemat som orkestern presenterat. Genom hela verket sätts hela solistens förmåga på prov i den mäktiga och romantiska musiken som Brahms kommenterade: ”Om jag hade vetat att det var möjligt att skriva en sådan solokonsert för cello hade jag försökt göra det själv!”

Pianisten Pontus Carron från Stockholm tar sig an Ludwig van Beethovens femte pianokonsert, Kejsarkonserten, ett verk som tillkom under Napoleons angrepp på staden Wien våren 1809. Arbetet avbröts flera gånger av striderna och Beethoven fick ta skydd i sin brors källare. Hela situationen tärde på Beethoven och han hyste inga varma känslor för Napoleon, ett faktum som är ännu mer välkänt genom hans tredje symfoni. Pianokonsertens första sats präglas av trumpetsignaler, marschrytmer och explosiva musikaliska utfall. Den lugna andra satsen ger såväl solisten som orkestern ett välbehövlig andrum innan solisten river igång det fryntliga, avslutande rondot.

Text: David Saulesco


SVERIGES RADIOS SYMFONIORKESTER

dot 2019/2020

Skriv ut

Medverkande

 

&

Sveriges Radios Symfoniorkester är en av Europas främsta och mest mångsidiga orkestrar, som har mottagit flera priser och utmärkelser och samarbetar med världens främsta kompositörer, dirigenter och solister. Orkestern turnerar regelbundet, med hyllade gästspel runt om i Europa och världen, och har en omfattande, kritikerrosad skivkatalog.

Sedan 2007 är Daniel Harding chefsdirigent för Sveriges Radios Symfoniorkester, och sedan 2019 också dess konstnärlige ledare. Hardings tjänst fortsätter till och med säsongen 2024/2025. Två av orkesterns tidigare chefsdirigenter, Herbert Blomstedt och Esa-Pekka Salonen, har utnämnts till hedersdirigenter. Båda fortsätter att göra regelbundna gästspel med orkestern.

Sveriges Radios Symfoniorkester är hela Sveriges symfoniorkester. Från sin hemmascen i Sveriges Radios konserthus Berwaldhallen når orkestern hela landet i etern och på webben genom Sveriges Radio P2. Flera av konserterna visas även på Berwaldhallen Play, i SVT och på SVT Play, samt sänds internationellt genom EBU.

Tobias Ringborg är lika framgångsrik i operahus som på konsertestraderna – som dirigent, solist och kammarmusiker. Karriären inleddes 1994 då han vann det prestigefyllda Solistpriset. Samma år tog han solistdiplom vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Violinstudierna avslutades därefter på The Juilliard School i New York.

Som violinsolist har Ringborg gästat samtliga svenska symfoni- och kammarorkestrar och han har samarbetat med dirigenter som Gennady Rozhdestvensky, Neeme Järvi, Okko Kamu, Sakari Oramo och Daniel Harding. Till utländska meriter hör förstapriset i Concours International de Musique de Chimay i Belgien samt solist- och orkesterkonserter över hela Europa och i USA.

Ringborg inledde sin karriär som dirigent år 2000, då han vann han en dirigenttävling i Helsingborg, och har sedan dess framträtt med samtliga svenska och många skandinaviska orkestrar, ofta i den dubbla rollen som solist och dirigent. Han hyser en livslång passion för opera och debuterade 2001 som operadirigent på Folkoperan. Samma år debuterade han på Kungliga Operan och året därpå knöts han till Malmö Opera.

Han är en aktiv förkämpe för svensk musik, och har spelat in ett tjugotal skivor med kammarmusik och violinkonserter av företrädesvis svenska tonsättare. Han har alltjämt en aktiv karriär som violinist, och spelar på en Gagliano-violin, utlånad av Järnåkerstiftelsen. Tobias Ringborg har tilldelats Herbert Blomstedts dirigentpris av Kungl. Musikaliska Akademien, och 2011 invaldes han som ledamot av samma akademi.

Pianisten Pontus Carron är en hängiven solist och kammarmusiker. Han framträder regelbundet vid kammarmusikfestivaler runt om i Norden. Denna säsong innehåller bland annat en solokonsert i Steinway Hall i London och samarbeten med Quartetto di Cremona, Malmö Symfoniorkester och Gävle Symfoniorkester. Pontus har studerat vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och Edsbergs slott för Stefan Bojsten och Mats Widlund. Han har de senaste åren mottagit en rad priser i internationella tävlingar som San Doná di Piave Piano Competition samt Nordic Piano Competition 2019. Han har även mottagit stipendier från bland andra Kungliga Musikaliska Akademien och Svenska Frimurarorden.

Flöjtisten Laura Michelin (1996) har sedan ung ålder utmärkt sig nationellt och internationellt och är eftersökt både som solist, kammar- och orkestermusiker. Hon är född i Norrköping och utbildad i Stockholm och München där hon studerat för Tobias Carron respektive Andrea Lieberknecht.
Laura debuterade som solist tillsammans med Sveriges Radios Symfoniorkester 2020 då hon vann det prestigefyllda Solistpriset – Sveriges största pris för unga instrumentalister och sångare. Denna utmärkelse blev ett startskott i karriären som vid det här laget kantas av solistuppdrag med flertalet av Sveriges orkestrar och ensembler. Hon har framträtt på kammarmusikscener över hela landet, spelandes en bred repertoar – inkluderat nyskriven musik tillägnad Laura själv – och ses även som soloflöjtist i Skandinaviens mest framstående symfoniorkestrar. Sedan 2023 är hon stämledare i Sveriges Radios Symfoniorkester.

Innevarande och nästkommande säsong innehåller framföranden av klassisk repertoar såsom Mozart’s, Nielsen’s och Ibert’s flöjtkonserter men även uruppföranden av två nya flöjtkonserter av Britta Byström respektive Benjamin Staern.

Av stipendier Laura tilldelats kan nämnas de från GT Bäckman, Kungliga Musikaliska Akademien och Svenska Frimurarorden

Kristina Winiarski har redan hunnit framträda på många prestigefulla scener med stora orkestrar runt om i världen. Vid 16 års ålder gjorde hon sin professionella solistdebut då hon spelade Tjajkovskijs Variationer över ett rokokotema med National Symphony Orchestra på Kenedy Center i Washington D.C. Sedan dess har hon framträtt med bland andra Marylands symfoniorkester, Stuttgarts kammarorkester och Malmö Symfoniorkester.

Som kammarmusiker har hon samarbetat med musiker som Dora Schwarzberg, Alexander Rudin, Roland Pöntinen och Bengt Forsberg. Hon spelar regelbundet med pianisten Pontus Carron i en duo som vann kammarmusiktävlingen Ung & Lovande 2019. Samma år tilldelades Kristina Anders Walls Giresta-stipendium. Som finalist i Solistpriset 2020 gjorde hon ett hyllat framförande av Dvořáks cellokonsert.

Under uppväxten spelade hon cello för Maria Zhuravleva i Moskva, Ulrika Edström och Ola Karlsson i Stockholm samt för Valter Despalj i Zagreb. Hon fortsatte på Kungliga Musikhögskolan, Edsbergs Slott samt för Thorleif Thedéen på Musikhögskolan i Malmö där hon tog solistdiplom våren 2019. Hon har även studerat i Paris för Gautier Capuçon. Kristina spelar på en cello byggd av David Tecchler 1709, utlånad av Järnåkerfonden.

Journalisten, manusförfattaren och skådespelaren Erik Blix är en välkänd Sveriges Radio-profil som hörs i såväl P1:s satirprogram Public Service som i det dagliga aktualitetsprogrammet P4 Extra. Han har även medverkat i tv-program som Detta har hänt, Brutal-TV och Fångarna på fortet och humorprogrammet Riskradion.

Som skådespelare har han bland annat gjort monologen Politikerns sista tal av Anthony Swerling, Alfons pappa i Alfons och trollkarlen och Överstepräst Hotep i den svenska versionen av filmen Prinsen av Egypten. Mellan 1999 och 2006 var Blix chefredaktör för den anrika skämttidningen Grönköpings Veckoblad. Han är även en uppskattad moderator, konferencier och talare. Han är uppvuxen i Malmö.

Musiken

Ungefärliga tider

Medan Napoleons armé gick till attack mot Wien på våren 1809 satt Beethoven och försökte komponera sin femte pianokonsert i sitt hem i staden. Larmet och bullret från striderna var dock enormt och Beethoven, som bodde alldeles vid stadsmuren, fick flera gånger söka skydd i sin brors källare. ”Vi har genomgått en hel del elände” skrev han till sin förläggare, ”allt som hänt här har nedsatt mig till kropp och själ”.

Beethoven hade först tillägnat general Napoleon sin tredje symfoni men ändrat sig i vredesmod när han hörde att Napoleon utropat sig till kejsare. Beethoven avskydde Napoleon för att han hade invaderat Wien, en reaktion typisk för den allmänna nationalromantiska stämning som började gro i Tyskland och Österrike. Varför den femte pianokonserten kallas Kejsarkonserten är det nog ingen som vet; det var åtminstone ingen hyllning till Napoleon, och det var inte Beethoven själv som satte namnet.

Militärkonserter var en vanlig genre vid den här tiden, som innehöll både kanonader, trumpetsignaler och marschrytmer. En kvarleva av detta, kan man säga, finns främst i pianokonsertens första sats. Andra satsens lugna inledningsmelodi lär däremot härstamma från österrikiska pilgrimssånger. Det här är ändå en av Beethovens ljusaste solokonserter och det är överlag svårt att höra spår av den svåra tid då den skrevs. Nu började också Beethovens hörsel att försämras, vilket betydde att han själv inte kunde framföra verket.

Vid uruppförandet i Leipzig 1811 blev publiken så förtjust att de ”icke kunde låta sig nöja med de vanliga yttringarna av erkännande och belåtenhet”. Men efter ytterligare ett framförande blev den nästan inte spelad alls, förrän i mitten av 1800-talet då det både fanns tryckta noter och många duktiga pianovirtuoser som klarade av Beethovens verk.

Trots att Beethoven hade ytterligare 18 år kvar i livet blev detta hans sista pianokonsert. Kanske berodde det på att han inte själv kunde framträda som pianist, eller att han inte ansåg sig ha mer att åstadkomma i den här konsertformen. Det hade han, däremot, i andra.

Text: Bengt Arwén

I Carl Nielsens produktion finns tre solokonserter: en för violin från 1911, en för flöjt komponerad 1926 och en för klarinett skriven 1928. Idén till de två sistnämnda fick han i samband med att Köpenhamns blåsarkvintett spelade det kammarstycke han skrivit för dem. Denna blåskvintett, som blivit ett av Nielsens mest spelade och älskade stycken, tillkom 1922. När han på det här sättet kommit i nära kontakt med blåsinstrumenten lovade Nielsen att skriva solokonserter för sina musikervänner. Men åren gick och han sköt arbetet med de utlovade konserterna framför sig.

Mot slutet av sommaren 1926 började Nielsen arbeta med den första av de utlovade solokonserterna, den för flöjt och orkester. Så gott som hela verket skrevs utomlands; från mitten av augusti till en bit in i oktober befann sig Nielsen på resande fot: Han hade utsetts att ingå i den kommission som utomlands skulle utvärdera olika slags radiosändare och han insåg att det via radion skulle bli möjligt att sprida musik till en tidigare oanat stor publik. När uppdraget var slutfört reste Nielsen från München till Florens i Italien, där flöjtkonsertens första sats skrevs färdigt. Även den andra satsen hävdar han färdigställdes i Florens, men i själva verket lades sista handen vid musiken under tidspress på en tågresa till Paris där uruppförandet skulle ske.

Uruppförandet blev en framgång och solokonserten beskrevs av till exempel tonsättarkollegan Arthur Honegger som ”pikant, flytande och inte utan humor”. Nielsen själv var dock inte helt nöjd med det i all hast färdigskrivna verket och väl hemkommen igen komponerade han en ny slutdel. Den definitiva versionen framfördes till slut för första gången några veckor efter uruppförandet vid en dansk festkonsert i Oslo.

På samma sätt som han först gjorde i blåskvintetten har Nielsen i flöjtkonserten strävat efter att tillvarata instrumentets specifika karaktär. Flöjten, menade Nielsen, föredrar pastorala, lantliga stämningar och kompositören måste rätta sig efter instrumentets blida väsen om denne inte vill stämplas som en barbar. Soloinstrumentet ackompanjeras av en relativt liten orkester där instrumenten i flera avsnitt för ett kammarmusikaliskt samtal med varandra och med solisten, vars lätthet och rörlighet präglar framför allt den första satsen. Den andra satsen börjar med smått aggressiva attacker av stråkarna, vars påstridighet dock blåses bort av flöjten. Graciöst för sedan solisten en dialog med en fagott. Flöjtens ”blida väsen” betvingar dramatiken som ligger tätt under ytan, men aldrig tillåts ta överhanden, innan verket avrundas med en marschartad final.

Text: Christina Tobeck

I. Allegro
II. Adagio ma non troppo
III. Finale: Allegro moderato

Liksom Carl Nielsen i sina solokonserter strävade efter att tillvarata soloinstrumentens specifika karaktär och inte bruka våld på deras innersta väsen, var Antonín Dvořák mån om att hans Cellokonsert h-moll skulle bli något som framställde instrumentet i bästa möjliga dager. Dvořák hade tidigare uttalat sig tveksam till cellons solistiska kvaliteter. Mellanregistret tyckte han om, men i höga lägen lät den nasal och gnällig och det låga registret var mullrande och otydligt.

Vändpunkten kom när Dvořák fick höra Victor Herberts andra cellokonsert på en konsert i New York. Herbert var lärarkollega till Dvořák på National Conservatory och tidigare cellist i orkestern vid Metropolitan. Det lär särskilt ha varit Herberts användning av tromboner som ackompanjemang till solocellisten som fick Dvořáks inspiration att vakna och själv använda sig av samma klanger i sin egen cellokonsert.

Första satsen påbörjades i november 1894. På nyårsdagen 1895 var sista satsen skissad och 9 februari samma år var verket klart. Den slutliga versionen är dock daterad 6 juni 1895. Då hade Dvořák förlängt den sista satsen med en utökad hyllning till Josefína Kounicová, en släkting till Dvořák och tillika tidigare käresta, som precis hade avlidit efter en tids sjukdom. Han hade redan vävt in en av hennes favoritsånger i solokonsertens andra sats.

Dvořáks cellokonsert är uppdelad i tre satser. Den första satsen är skriven i klassisk sonatform med två kontrasterande teman och en sektion vardera med orkestern respektive solocellisten i fokus. Sidotemat som introduceras av valthornen har beskrivits av musikforskaren Donald Tovey som ”en av de vackraste melodier någonsin skrivna för det instrumentet”. Vi vet att Dvořák själv var nöjd med melodin, inte minst eftersom han återanvänder den flitigt och effektfullt i satsen.

Andra satsen inleds med en enkel klarinettmelodi som tas över av solocellisten. Efter ett dramatiskt tutti presenterar så solocellisten Josefínas favoritsång för första gången: Lämna mig ifred från Dvořáks sångsamling Fyra sånger op 82. Sista satsen är ett rondo med en medryckande, sångbar refräng och ett antal allt längre och mer uttrycksfulla episoder mellan refrängerna. Tonspråket ligger inte långt från andra verk från den här tiden, som till exempel hans nionde symfoni, Från nya världen. Avslutningsvis, den känslosamma codan som Dvořák lade till sist, på våren 1895.

”Hade jag vetat att det var möjligt att skriva en sådan här solokonsert för cello hade jag försökt göra det själv!” Det lär ha varit Johannes Brahms förtjusta omdöme när han själv 1896 spelat igenom verket på piano. I mars det året uruppfördes det i Queen’s Hall i London.

Text: David Saulesco

Ungefärlig konsertlängd: 2 tim 30 min inkl. paus