Historieskrivning och framtidsberättelser
Vem ryms med, vem raderas? Kvinnorna som komponerade musik på 1800-talet var många, men få finns omnämnda i historieböckerna. I ett samtal om hur historieskrivningen påverkar framtiden samtalar författaren och historieprofessorn Dick Harrison, musikforskaren Nuppu Koivisto-Kaasik och konstvetaren Birte Bruchmüller om vad som gör att vissa individer får chansen, andra inte, och vilka medvetandegöranden och handlingar som skapar förändring. Modererar gör Finlandsinstitutets direktör, musikern och kulturjournalisten Wivan Nygård-Fagerudd.
Observera att biljetten även är giltig för Kammarmusikkonsert med Kathrin Lorenzen.
Medverkande
-
Dick Harrison, professor i historia
Dick Harrison är professor i historia vid Lunds universitet och har publicerat över hundra böcker, både facklitteratur och skönlitteratur. Han har gjort sig känd för en större publik genom flitiga framträdanden i radio och tv och genom sina många krönikor och artiklar i Svenska Dagbladet.
-
Nuppu Koivisto-Kaasik, forskardoktor
FD Nuppu Koivisto-Kaasik är forskardoktor vid Konstuniversitetets Historieforum i Helsingfors, finansierad av Finlands Akademi (2022–2025). Hon disputerade 2019 vid Helsingfors universitet om 1800-talets kvinnliga salongsorkestrar i Finland. Hon har deltagit i forskningsprojektet ”Tonernas döttrar” om historiska kvinnliga tonsättare i Finland, lett av professor Susanna Välimäki. Koivisto-Kaasik fokuserar på musikens genushistoria under 1800-talet och transnationell musikhistoria i Östersjöregionen.
-
Birte Bruchmüller, fil. dr. i konstvetenskap
Birte är konstvetare och intendent på Prins Eugens Waldemarsudde, specialiserad på nordisk sekelskifteskonst. I sin avhandling ”Spiritual transcendence and androgyny within Swedish and Finnish transnational Symbolism” fokuserar hon på svenska och finländska konstnärer från sent 1800-tal inom symbolismen. Hon har arbetat med utställningen ”Ernst Josephson. Konst, musik och poesi” (2023/24) och skrivit artiklar om Tyra Kleen och Ellen Trotzig.