Estonia – evigt ljus
/ En ljudpromenad som börjar utanför Berwaldhallens entré
Estonia – evigt ljus är ett interaktivt och audiovisuellt körverk tillägnat de 852 personer som miste sina liv den 28 september 1994.
Verket är platsspecifikt och äger rum vid Djurgårdskanalen nedanför Berwaldhallen. För att ta del av verket behöver du hörlurar och en smarttelefon. Upplevelsen startar utanför Berwaldhallen och är cirka 15 minuter lång.
I centrum av Estonia – evigt ljus finns Jaakko Mäntyjärvis körverk Canticum Calamitatis Maritimae, komponerad till minne av Estonia-offren. I sången förekommer bland annat den text ur Finlands Rundradions nyheter på latin, Nuntii Latini, där man rapporterade om Estonias förlisning.
Canticum Calamitatis Maritimae framförs här av Helsingfors domkyrkas gosskör Cantores Minores, under ledning av Hannu Norjanen. Musiken är inspelad och editerad med en surround-teknik som gör att rösterna kommer att finnas runt omkring dig på stranden.
Mot slutet av verket kommer du att få möjlighet att skriva en personlig hälsning på din telefonskärm. Hälsningen kommer att åka ut över Östersjön och lägga sig som ett evigt ljus över den plats där M/S Estonia ligger. Din hälsning, ditt ljus, kommer att med andras hälsningar bilda ett kollektivt, virtuellt konstverk ovanför Estonias förlisningsplats.
Estonia – evigt ljus lanseras på Östersjöfestivalen, för en begränsad publik. Inför 30-årsdagen för Estoniakatastrofen kommer upplevelsen att vara tillgänglig i hela Sverige, Finland och Estland.
Estonia – evigt ljus är producerat av Finlands Rundradio Yle, i samarbete med Cantores Minores och DVA Creative Technology Studio, som har utvecklat den visuella och tekniska delen av verket.
NÄR?
Körverket publiceras onsdagen den 28 augusti och är tillgängligt dygnet runt för dig som vill gå promenaden på egen hand. Fredagen den 30 augusti kl 15.00 och kl 17.00 arrangerar Svenska Yle Drama en gemensam promenad med start utanför Berwaldhallens entré.
>Klicka här för att gratis ladda ner appen Promenad på din telefon
Du behöver hörlurar och en laddad smarttelefon att kunna ta del av verket. Reservera ca 15 minuter tid.
Startplats: utanför Berwaldhallens entré.
ESTONIA – evigt ljus
Canticum Calamitatis Maritimae av Jaakko Mäntyjärvi
Sång:
Cantores Minores under ledning av Hannu Norjanen
Solister: Andrew Lahti-Nuuttila, Topias Maijala, Nooa Maijala
Musikproducent: Teppo Lampela
Svenska Yle arbetsgrupp
Inspelningstekniker: Niko Ingman och Matti Littunen
Ljuddesign: Niko Ingman
Projektledare: Jessica Edén
Ansvarig producent: Marina Meinander
DVA Creative Technology Studio arbetsgrupp
Creative Director: Bo Gustafsson
Producent: Johan Anstérus
Creative Technologist: Markus Wård
Visual artist: Maurice Carlberg
Visual artist: Lykke Lundin
Medverkande
-
Jaakko Mäntyjärvi
Jaakko Mäntyjärvi, född 1963, är en finsk kompositör, körsångare och körledare. Mäntyjärvi är mest känd för sina körkompositioner och har över 150 verk publicerade. Hans mest kända verk, ”Pseudo-Yoik”, har spelats in i över 30 versioner och hans musik har framförts internationellt av ensembler som Sveriges Radios Kör, BBC Singers och Chanticleer. Han har fått beställningsverk från prestigefyllda festivaler och körer, och var huskompositör för Tapiola Kammarkör 2000–2005. År 2015 grundade han kammarkören cc FREIA. Canticum Calamitatis Maritimae skrev han år 1997 till minnet av Estonia och verket har framförts av flera körer.
-
Hannu Norjanen
Professor Hannu Norjanen, född 1964, är en framstående finländsk dirigent och organist. Han började sin karriär som sångare i Cantores Minores gosskör och studerade senare vid Sibelius-Akademin, där han tog examen som musikmagister och senare doktor i musik. Han har varit dirigent för flera finska stadsorkestrar och har gästdirigerat internationellt. Sedan 1998 har han lett Tapiola kammarkör och vunnit flera utmärkelser för sina inspelningar. År 2005 blev han konstnärlig ledare för Cantores Minores och rektor för CM-musikinstitutet. Han har undervisat vid Sibelius-Akademin sedan 1994 och utsågs till Årets körledare 2013.
-
Cantores Minores
Cantores Minores är Helsingfors domkyrkas officiella kör och Finlands största och mest professionella gosskör. Kören är grundad 1952 och leds sedan 2005 av professor Hannu Norjanen. Kören har en omfattande repertoar som sträcker sig från renässans till modern musik och framför årligen ett hundratal konserter, i Finland och på turnéer i andra länder. Cantores Minores har spelat in flera skivor och samarbetar regelbundet med framstående orkestrar och dirigenter. I verket Estonia – evigt ljus hörs 40 av körens mest framstående pojkar och unga män.
-
Svenska Yle Drama
Svenska Yle Drama är Finlands Rundradios svenskspråkiga dramaavdelning och arbetar med drama för både ljud och bild. Svenska Yle Drama har profilerat sig som en innovativ avdelning som går i spetsen för ny teknik och nya former av innehåll. Avdelningen har de senaste åren gjort sig känd för sina platsspecifika ljuddramaverk, som belönats både internationellt och i Finland. Estonia – evigt ljus är Svenska Yle Dramas nionde platsspecifika och immersiva ljudverk. I arbetsgruppen för Estonia – evigt ljus ingår bland andra ljuddesignern Niko Ingman, projektledaren och regissören Jessica Edén och ansvariga producenten Marina Meinander.
-
DVA - Creative Technology Studio
DVA är en prisbelönad studio i Stockholm som kombinerar kreativitet och teknik. Studion har tidigare jobbat med bland annat Kungliga Operan och Kungliga Dramatiska Teatern i Stockholm. 2022 tilldelades DVA ett Guldägg för ljudpromenaden Doktor Glas. I arbetsgruppen för Estonia – evigt ljus ingår producenten Johan Anstérus och utvecklaren Markus Wård. Kreativ ledare för DVA är Bo Gustafsson.