Bortglömda fiskar: samtal och provsmakning
Välkommen till ett samtal om kust-gastronomins hjältar och antihjältar, där vi inte bara pratar om utan även smakar på Bortglömda Fiskar från lokala fiskevatten! Oroade över Östersjöns ekologiska tillstånd, kustfiskets försvinnande och det torftiga utbudet av lokal fisk i det svenska livsmedelssystemet, har Kålrotsakademien gett sig ut på en upptäcktsresa. På jakt efter smaken av lokala fiskevatten har de besökt fem platser med stark anknytning till fiske runt om i Sverige och smakat sig igenom mörtar, simpor, smörbultar, braxen och id, och en himla massa andra arter som sällan -eller kanske aldrig? – hamnar på våra tallrikar. Välkommen att ta del av resultatet och ett samtal om Östersjöns och kustfiskets framtid. Stefan Eriksson (Årets Kock; Föreningen Exceptionell Råvara) trakterar publiken med ett smakprov av Bortglömda fiskar.
Längd: ca 45 min
Eventet spelas in av SVT.
Medverkande
-
Viktor Vesterberg, ledamot i Kålrotsakademien
Viktor Vesterberg är en av Kålrotsakademiens 18 ledamöter, och är projektledare för ”Bortglömda fiskar”. Till vardags är han doktorand vid Göteborgs Universitet där han forskar om lokalt fiske, lokal mat och matkultur.
-
Stefan Eriksson, kock
Kock och krögare på Restaurang Brutalisten, vinnare av Årets Kock 2005, en tävling som Stefan numera är råvaruansvarig för. Råvaran är också i centrum för Stefans arbete inom föreningen Exceptionell Råvara.
-
Rolf Nilsson, kock och yrkesfiskare
Rolf Nilsson – fiskar småskaligt i Roslagen, framförallt strömming. Har ett förflutet i restaurangbranschen sedan 40 år, öppnade bland annat Rolfs Kök 1989 och är som fiskare idag anställd av Sturehof, Svenska Brasserier.
-
Manjula Gulliksen och Stefan Nordin, yrkesfiskare
Manjula Gulliksson och Stefan Nordin bedriver ett småskaligt kustfiske i Höga Kusten och har även en gårdsbutik där lokala kunder kan komma och köpa färsk, rökt fisk.
Kålrotsakademien
-
Kålrotsakademien är en ideell förening som har till ändamål att främja de kulturhistoriska och geografiska kopplingarna mellan valet av råvaran, dess egenskaper och deras uttryck i förädlade livsmedelsprodukter, maträtter och måltider. Kålroten har de valt som sin symbol då det är den internationellt mest kända kulturväxt som har sitt ursprung i Sverige.