arrow

KONSERTHUSCHEFENS BLOGG

19 januari 2019

Kontraproduktivt att spara in på kulturen

En tydlig argumentation för offentliga satningar på kultur behövs alltid, men kanske extra mycket nu när besparingar på kulturområdet går som en löpeld över landet.

10 december 2018

Strategisk plan för att bli ännu bättre

Statistik för de tre säsongerna 2016-2019 ger oss underlag för den strategiska planeringen. Med 21% svensk musik, 14% procent musik skriven av kvinnor och nästan tolv timmar helt ny musik lever vi upp till våra intentioner. Men vi vill bli ännu bättre och har formulerat en vision. Nu vidtar det roliga arbetet att göra handfast verklighet av våra idéer.

17 november 2018

Turnéer ett slags fredsarbete

Kulturutbyten håller dialogen öppen när politik och handel kärvar. Symfoniorkestrars turnerande är en del av detta fredsarbete. Läs i bloggen om Sveriges Radios Symfoniorkesters stora Europaturné.

4 november 2018

Mänsklig rättighet att kunna sjunga

Den 26 oktober skulle svensk körsångs frontfigur Eric Ericson har fyllt hundra år och hyllades bland annat av Radiokören och Eric Ericsons Kammarkör. Svenska körer skördar lagrar över hela världen. Men hur står det till med det svenska körundret i stort?

22 oktober 2018

Stor glädje över att Harding stannar till 2023

Daniel Harding stannar ytterligare fem år hos Sveriges Radios Symfoniorkester med titeln Chefsdirigent och Konstnärlig ledare. Konserthuschef Helena Wessman skriver om den glädje beskedet väcker.

5 oktober 2018

Eric Ericson en sann entreprenör

Entreprenörskap inom kulturlivet diskuteras flitigt. Konserthuschef Helena Wessman reflekterar över begreppets många innebörder.

29 september 2018

Nya bekantskaper gav starka musikupplevelser

Både Radiokören och Sveriges Radios Symfoniorkester har, var för sig och med lysande resultat, arbetat med dirgenter de nyss lärt känna: Sofi Jeannin respektive Klaus Mäkelä. I Södertälje har El Sistema haft nätverksträff.

21 september 2018

Konsertmagi och nya kunskaper

Magiska konserter och nya lärdomar förgyller konserthuschefens uppdrag. Helena Wessman bloggar om rika veckor med Radiokören och Sveriges Radios Symfoniorkester.

14 september 2018

Intensiv start och ännu en turné

Säsongens första veckor har varit intensiva för våra sångare och musiker - och därmed också för medarbetarna inom administration och teknik. Och nu är vi åter på resande fot.

1 september 2018

Festivalavslutning med unikt uruppförande och hyllning till Salonen

Den sextonde Östersjöfestivalen avslutas ikväll med vår hyllning till Esa-Pekka Salonen med anledning av hans 60-årsdag i juni. Vi kan blicka tillbaka på elva intensiva dagar, vilka också inbegripit Radiosymfonikernas gästspel på Edinburghs festspel. Ett stort tack till Michael Tydén, som nu sätter punkt för sitt festivalansvar.

25 augusti 2018

Sextonde Östersjöfestivalen igång

Östersjöfestivalen pågår för fullt och Sveriges Radios Symfoniorkester är på turné. Semestern känns fjärran, men tanketrådarna består. Musikens ekosystem är lika skört som naturen. Att professionella Göteborg Wind Orchestra återigen hotas påverkar hela landets musikliv.

7 maj 2018

Välfyllda kortveckor

Svensk Scenkonsts branschdagar, öppet hus och Radiokörens vårkonsert fyllde den korta Valborgsveckan. Innevarande vecka, som är lika kort, utmynnar i en abonnentkonsert med Sveriges Radios Symfoniorkester.

29 april 2018

Sverigepremiär och många omdukningar

Sverigepremiär för Totentanz av Thomas Adès och en ung pianosolist som tog alla med storm. Abonnentkonsert med Kungliga Musikhögskolans Symfoniorkester och pressträff för att presentera kommande säsong. Repetitioner med Radiokören och kulturpolitisk debatt i samarbete med Kulturradion. En vecka med stor musik och ovanligt många omdukningar.

21 april 2018

Radiokören tillbaka i Berlin

Turnéliv. Öva dragspel på hotellrummet och sitta på café och skriva blogg, men framförallt att lyssna på konserter och nästan spricka av stolthet. Publikens jubel vet inga gränser när Radiokören gästar Berlins Filharmoniker för att framföra Mozarts Mässa i c-moll med Daniel Harding.

15 april 2018

Uruppförande och en kväll för Jemen

En kväll för Jemen. Fredagen den 13 april uruppförde Radiokören och Sveriges Radios Symfoniorkester Peace Symphony av Johannes Jansson till text av den jemenitiska journalisten Tawakkol Karman. Det gav oss anledning att uppmärksamma den humanitära katastrofen i Jemen och att i samarbete med Radiohjälpen genomföra en insamling för Jemens folk.

23 mars 2018

Goda exempel och utmaningar på EBU-konferens

Intrycken är så många att de stockar sig i huvudet. Jag befinner mig på återresa från en EBU-konferens med fokus på radioensembler. Hemma laddar Radiokören och Sveriges Radios Symfoniorkester för Mozarts Mässa i c-moll med chefsdirigent Daniel Harding.

10 mars 2018

Riksting kunskapar om konstmusik

Det drar ihop sig till Riksting för västerländsk konstmusik. Den 15 mars är alla som vill välkomna till Radiohuset i Stockholm. Deltagande är kostnadsfritt. Syftet är att stärka konstmusikens plats i samhällen. Konserthuschef Helena Wessman bloggar om varför hon tycker det är viktigt.

10 februari 2018

Konstens pris för konstnären

Också en inställd konsert hanterar Berwaldhallens administration gesvint. Efter flera dagars kamp mot influensan tvingades Daniel Harding ställa in fredagens konsert med Sveriges Radios Symfoniorkester.

4 februari 2018

Mahler-åttan kräver sin maestro

Framförandet av Gustav Mahlers åttonde symfoni och en första introduktionsdag med vår nye planeringschef Christian Thompson toppade veckan.

26 januari 2018

Musikundervisning gynnar både individ och samhälle

Fredag eftermiddag i läsesalen på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. El Sistema Academy är igång och jag har satt mig för att blogga. Tankarna kretsar kring betydelsen av att barn får möjlighet att lära sig spela instrument och sjunga.

21 januari 2018

Sverigepremiären en skönhetsupplevelse

Sverigepremiären för Lera Auerbachs 72 Angels med Radiokörens och Raschèr saxofonkvartett samt två konserter med Sveriges Radios Symfoniorkester har vi bjudit publik och radiolyssnare denna vecka.

14 januari 2018

Idel lovord från barockspecialisten

Efter ett dygn är jag fortfarande djupt berörd av Radiosymfonikernas konsert ihop med barockspecialisten Emmanuelle Haim och fyra stjärnsolister. Tänk vad våra musiker kan! Radiokören har i veckan repeterat Lera Auerbachs ”72 Angels” inför sverigepremiären nästa lördag.

6 januari 2018

Trettondagsfirande gör själen glad

Min hjärna här ännu inte fått upp farten, men sedan några dagar är jag tillbaka på jobbet. Julledigheten har gjort gott.

18 december 2017

Julkonserter och sedan lite ledigt

Måndag morgon, den 18 december. Tredje Advent är insjungen och tomtenissarna tasslar i vrårna. Om en stund inleder vi årets sista produktionsvecka med Radiokören och Sveriges Radios Symfoniorkester.

10 december 2017

Klaus Mäkelä förste gästdirigent

Glitter och glamour, men också hårt arbete. Nu är det bara två veckor kvar till jul.

2 december 2017

#metoo blottlägger nedvärderande kvinnosyn

Vilsna män räds #metoo och undrar om de inte längre får ge komplimanger. Men metoo handlar inte om det. Metoo handlar om den nedvärderande kvinnosyn som genomsyrar samhället. Om detta och om två konserter handlar veckans blogg.

26 november 2017

Spännande middagssällskap

Ett skutt till Paris ena dagen och middag med Sibelius dotterdotter den andra. Som konserthuschef får man uppleva mycket. Helena Wessman bloggar om en ovanligt rik arbetsvecka.

19 november 2017

Succé för Radiokören i New York

Stående ovationer och omedelbar återinbjudan för Radiokören i New York. Exalterad publik i Berwaldhallen när Sveriges Radios Symfoniorkester framförde E.S.T. Symphony med Hans Ek. Det finns alltid skäl att vara stolt över Sveriges Radios ensembler.

11 november 2017

Ny svensk pianokonsert och Radiokören i New York

Radiokören turnerar i Köpenhamn och New York ihop med Svenska Kammarorkestern. Sveriges Radios Symfoniorkester hyllar Sven-David Sandström genom att framföra hans nya pianokonsert med Peter Friis-Johansson.

29 oktober 2017

Premiär för Interplay med Vetenskapsradion

Gästspel i Leksands kyrka med Radiokören, premiär för vårt samarbete med Vetenskapsradion samt tredje veckans Byström-fokus med Sveriges Radios Symfoniorkester. Ännu en intensiv vecka är till ända.

21 oktober 2017

Uruppförande av Britta Byströms dubbelkonsert Infinite Rooms

Fyra produktioner med sju konserter samt en tv-inspelning för Barnkanalen hinner vi med innevarande vecka. Den förra rymde tre produktioner och fem konserter.

15 oktober 2017

Brännande aktuellt uruppförande

Lördagens två konserter med Radiokören blev en omskakande upplevelse. På programmet stod bland annat uruppförandet av Jacob Mühlrads stora körverk Kaddish, där han berättar om sin morfar som överlevde Förintelsen.

6 oktober 2017

Ett yrke med stor spännvidd

Storvulen romantik, sparsmakad samtidsmusik och dataspelsmusik. Musikerna i Sveriges Radios Symfoniorkester ska behärska många seklers musik. Så också koristerna i Radiokören. Nästa lördag uruppförs Kaddish av Jakob Mühlrad.

30 september 2017

Viktiga spelare i svenskt musikliv

Svenska kyrkan, El Sistema och Kungliga Musikaliska akademien - och förstås Sveriges Radio Berwaldhallen. Fyra viktiga spelare i svenskt musikliv har engagerat mig maximalt den här veckan.

22 september 2017

Sverigepremiär, skivinspelning och glädjande satsningar i kulturbudgeten

Medan Radiokören vilar efter Japan-turnén gasar Radiosymfonikerna på. Veckans schema rymmer såväl Sverigepremiären för Kaija Saariahos Trans för harpa och orkester, som skivinspelning av Mahlers femte symfoni.

15 september 2017

Publiken i extas och tårar under Radiokörens turné i Japan

Radiokörens Japan-turné är slut och i skrivande stund har vi just påbörjat den långa resan hem. På hemmaplan har Sveriges Radios Symfoniorkester framträtt med dirigenten Klaus   och vår egen solocellist Jan-Erik Gustafsson. 

10 september 2017

Säsongsöppning och firande av Blomstedt 90 år

Forfarande gripen av Radiosymfonikernas säsongsöppning och firandet av Herbert Blomstedt 90 år, är jag nu på väg till Radiokören i Tokyo. Det har varit en flaxig vecka med ett udda besök i Berwaldhallen.

2 september 2017

Intensiv start med Östersjöfestivalen

Det känns som att jag nyss satt där i stillheten på min gotländska balkong och njöt av soluppgången över havet. Men tiden går med rasande fart och jag har redan hunnit tre veckor in i det nya arbetsåret. Det är således hög tid att återuppta mitt bloggande.

10 juni 2017

Publikens upplevelse är vårt arbetes mening

Nedräkningen har börjat. Mycket är säsongens sista. Sista samverkansmötet, sista programrådet, sista ledningsgruppen och nu sista bloggen. Snart semester.

4 juni 2017

Inte konstigt att vi är lite trötta

I torsdags återsamlades Sveriges Radios Symfoniorkester i Berwaldhallen. Musikerna har haft kompensationsledigt efter den långa turnén. På notställen stod Helena Munktells opera "I Firenze" för det första framförandet på 125 år.

26 maj 2017

Många initiativ för den svenska konstmusiken

Återseendets glädje präglar mötet då ledningsgruppen träffas efter tre veckors uppehåll. Det är programcheferna Arne Lundmark, Gerd Björnung och Hanns Rodell, marknadschefen Karin Adolfsson, administrativa chefen Katarina Netsman och jag själv. Efter sommaren blir gruppen fulltalig då Josef Beltzikoff tillträder som kör- och orkesterchef.

19 maj 2017

Energi, soliditet, spelglädje och hunger efter utveckling

Elfte turnédagen. Dags att börja sammanfatta. Inte för att turnén är slut, utan för att jag åker hem i förtid. En syster fyller jämnt. Sveriges Radios Symfoniorkester och chefsdirigent Daniel Harding fortsätter i ytterligare några dagar med hemkomst till Stockholm den 22 maj. Från den 20 maj med Christian Tetzlaff som violinsolist istället för Joshua Bell.

12 maj 2017

Elva konserter på femton dagar - Radiosymfonikerna på turné

Femte turnédagen. Jag sitter på mitt hotellrum i ett regnigt Salzburg. Genom det öppna fönstret hörs svaga trafikljud och intensiv fågelsång. Sångarakustiken optimeras av en bergvägg helt nära hotellet. Berget löper tvärs genom staden och utsikten därifrån är andlöst vacker.

5 maj 2017

Det puttrar och det sjuder. Den här veckan händer tusen ting med kulmination i helgen.

Fredag. Radiokören syr ihop påsen tillsammans med chefsdirigent Peter Dijkstra och tonsättaren och operasångaren Carl Unander-Scharin. Hela veckan har koristerna repeterat ömsom i Berwaldhallen, ömsom i Studio 2 och 3. Djupt involverade har också koreografen Åsa Unander-Scharin och KTH-doktoranden Ludvig Elblaus varit.

28 april 2017

Premiär för både klarinettkonsert och träprins

En premiärspäckad vecka. Sveriges Radios Symfoniorkester framför Klarinettkonsert av Unsuk Chin och Träprinsen av Béla Bartók. Radiokören förbereder uruppförandet av Carl Unander-Scharins mekatroniska körsvit Calligrammes.

22 april 2017

Interaktiv mekatronik och turnélådor på rad

En spontaninspelning för Lanzkampen och kycklingbesök från Barnkanalen gav extra krydda åt veckans repetitioner med Radiokören och Sveriges Radios Symfoniorkester. Våra administratörer och tekniker arbetar intensivt med nästa turné och allt som ska till för att planera och lansera säsongen 2017/2018.

8 april 2017

Konserter inställda då centrala Stockholm stängdes av

Lördagsmorgonen känns ovanligt tyst efter gårdagens dramatiska händelser i centrala Stockholm. Ett förfärligt dåd har drabbat vårt land och jag pendlar mellan sorg och lättnad. Sorg med de drabbade. Lättnad över att alla i min privata och yrkesmässiga krets, såvitt jag vet, är oskadda.

4 april 2017

Talang, uttrycksförmåga och en osviklig envishet

Jag funderar ofta på vad som krävs av den som vill bli proffs inom konstmusiken. Det går inte att generalisera, men något lär professionella sångare och musiker ha gemensamt. Annars skulle de inte ha uppnått sin höga nivå. Detta och mycket annat diskuteras på Riksting för västerländsk konstmusik, som imorgon den 5 april genomförs för andra gången. Vi har tvingats dra streck i deltagarlistan, men hela programmet streamas live på webben.

24 mars 2017

Radiokören hänförde den italienska publiken

Applåderade med sådant eftertryck att konserten nästan stannade upp. Den italienska publiken log med hela kroppen då Radiokören och dirigenten Anders Eby framförde musik av Ingvar Lidholm och Sven-David Sandström. Hänförande är också Sveriges Radios Symfoniorkesters samarbete med sopranen och dirigenten Barbara Hannigan.

19 mars 2017

Remissvar och Riksting för västerländsk konstmusik

Alla är välkomna och deltagande är kostnadsfritt. En lunchkonsert med blåsare ur Sveriges Radios Symfoniorkester och orkesterns samarbete med sångerskan Ane Brun hör till veckans glädjeämnen. Glad blir jag också över att på kulturdepartementets hemsida se alla remissvar med anledning av kulturskoleutredningens betänkande. Om detta och mycket annat kommer vi att tala på Riksting för västerländsk konstmusik den 5 april.

12 mars 2017

Ett riktigt lyckligt äktenskap

Ingen avmattning kan skönjas. För andra gången någonsin har Sveriges Radios Symfoniorkester och Radiokören denna vecka framfört Robert Schumanns profana oratorium Das Paradies und die Peri. Daniel Harding introducerade verket för stockholmspubliken år 2007. I fredags firade vi hans tio år som chefsdirigent för Radiosymfonikerna.

26 februari 2017

Polarisering en metod för forskning

Utredaren Monica Lindgren hörde snabbt av sig via mejl. En fullmatad vecka är till ända och jag summerar mina intryck med "stolt" och "djupt imponerad". Debatten om kulturskoleutredningens betänkade går vidare och har för min del inneburit en omfattande skriftväxling med utredaren själv, professor Monica Lindgren vid Göteborgs universitet.

Helena Wessman. Foto: Bo Södersrtröm

Helena Wessman är sedan augusti 2014 konserthuschef för Berwaldhallen med Sveriges Radios Symfoniorkester och Radiokören. I sin blogg berättar hon om verksamheten och ensemblerna och reflekterar över musikens betydelse för individ och samhälle.

Du når Helena Wessman på:

Telefon: +46 8 784 51 05
Mobil: +46 70 311 64 74
Epost: helena.wessman@sverigesradio.se