arrow

Chelsea Hotel: Popmusikens legendariska fristad

Dylan Thomas, Bob Dylan, Joni Mitchell, Janis Joplin och Leonard Cohen. Alla har de bott och skapat på det anrika Chelsea Hotel i New York. Nu tar sig artisterna Moneybrother, Sofia Karlsson och Annie Angel an denna musikskatt skapad i en mycket speciell och tidsspecifik musikalisk gemenskap.

Ta del av repetitionerna där dirigent och sångare möts, och deras tankar om Chelsea hotell och musiken som skapades där.

Med konserten ”Chelsea Hotel” vill Sveriges Radios Symfoniorkester tillsammans med dirigenten och arrangören Hans Ek belysa den nyskapande musik som föddes inom det historiska hotellets röda tegelväggar och snirkliga gjutjärnbalkonger på 23:e gatan.
– Chelsea Hotel är ett slags intressant studie i hur popmusiken tog ett annat uttryck, hur den blev mer konstnärligt allvarlig och politisk. Här fanns det plötsligt en koncentration av väldigt många konstnärer på en och samma plats, artister som både avspeglade och påverkade sin samtid, berättar han mitt i startgroparna för det nya konsertarbetet.

Dramaturgiskt utgår Hans Ek från den stämning och kultur som Chelsea Hotel symboliserar för så många, med fokus på den konstnärliga guldålder 1960 – 70-talet. Förutom redan nämnda artister kommer även musik av storheter som Patti Smith, Jefferson Airplane, Ramones, Jimi Hendrix, Velvet Underground och Television att finnas med, framförd av Moneybrother (sång), Sofia Karlsson (sång), Annie Angel (sång) och Tonbruket.

Självklara låtval blir förstås Dylans ”I Want You” från albumet ”Blonde on Blonde” som han skrev på Chelsea Hotel, liksom Leonard Cohens ”Chelsea Hotel #2”, även de skrivna på hotellet. Men där kommer även att finnas låtar av grupper och artister som Lou Reed, Blondie och minimalisten Terry Riley.

Men det var författarna som först gjorde Chelsea Hotel till sitt. Bland de tidiga 1900-talets storheter kan nämnas Dylan Thomas, Jack Kerouac, Allen Ginsberg och William S. Burroughs. Därför får även de vara med på ett litet hörn. På konsertprogrammet finns Also sprach Zarathustra av Richard Strauss. Musiken känner vi bland annat som soundtrack i  filmen 2001 – Ett rymdäventyr. Både filmmanus och romanen filmen bygger på, skrevs i ett av rummen på Chelsea Hotel av författaren Arthur C. Clarke
– Att man reciterade dikter ackompanjerade av musik vid den tiden var inte heller ovanligt. Allen Ginsberg jobbade mycket med jazzmusiker och i konserten har vi alltså med Tonbruket. Det innebär att vi också kan knyta an till den typ av friare jazz som skapades på den här tiden av storheter som Ornette Coleman och Miles Davis, men också den lite mer psykedeliska musiken som innehåller mycket improvisation och som exempelvis finns hos Grateful Dead och Jimi Hendrix.

Men det är inte någon minnesstund Sveriges Radios Symfoniorkester främst vill bjuda på med Chelsea Hotel. Istället är Hans Eks intention den att binda samman ett då med ett nu, sextiotalsjazzen med indiemusiken och 2000-talets uppdaterade folkmusik.
– Det ska inte bara vara en nostalgitripp, utan vi vill snarare visa på att musiken vara en del av en levande tradition.


SVERIGES RADIOS SYMFONIORKESTER

dot 2017/2018

Skriv ut

Medverkande

 

&

Sveriges Radios Symfoniorkester är en av Europas främsta och mest mångsidiga orkestrar, som har mottagit flera priser och utmärkelser och samarbetar med världens främsta kompositörer, dirigenter och solister. Orkestern turnerar regelbundet, med hyllade gästspel runt om i Europa och världen, och har en omfattande, kritikerrosad skivkatalog.

Sedan 2007 är Daniel Harding chefsdirigent för Sveriges Radios Symfoniorkester, och sedan 2019 också dess konstnärlige ledare. Hardings tjänst fortsätter till och med säsongen 2024/2025. Två av orkesterns tidigare chefsdirigenter, Herbert Blomstedt och Esa-Pekka Salonen, har utnämnts till hedersdirigenter. Båda fortsätter att göra regelbundna gästspel med orkestern.

Sveriges Radios Symfoniorkester är hela Sveriges symfoniorkester. Från sin hemmascen i Sveriges Radios konserthus Berwaldhallen når orkestern hela landet i etern och på webben genom Sveriges Radio P2. Flera av konserterna visas även på Berwaldhallen Play, i SVT och på SVT Play, samt sänds internationellt genom EBU.

Genom att färdas fritt mellan musikhistorien och samtiden i sökandet efter det som förenar, väver arrangören, komponisten och dirigenten Hans Ek samman olika musikaliska uttryck med varandra. Han har samarbetat med musiker och artister som Zara Larsson, Laleh, Veronica Maggio, Ane Brun, Renée Fleming, Michael Nyman och med ensembler som Göteborgs Symfoniker, nederländska Metropole Orkest, Copenhagen Phil och Sveriges Radios Symfoniorkester. Hans fungerade som musikalisk ledare vid nypremiären av Kristina från Duvemåla 2013 och har även under tio år verkat som konstnärlig ledare vid utdelningen av Polarpriset.

Hans egna produktioner har spelats flitigt i Sverige och utomlands, däribland E.S.T. Symphony, Bowie in Berlin, Chelsea Hotel, Kosmische Musik, Made by Björk, Studio 54–Disco Inferno, Dance Music Symphony och Eno Remixed for Orchestra. Merparten av dessa är även kända för Berwaldhallens publik. Han har arrangerat och dirigerat musik till filmer som Oscarsbelönade Hämnden av Susanne Bier, Kon-Tiki, samt Låt den rätte komma in och Se upp för Jönssonligan, båda av Tomas Alfredson. Med hans egen ensemble, Modern Fantazias, har Ek arbetat med musik av Kraftwerk, Brian Eno, John Cage och Lana del Rey.

Eks pianokonsert Soundscapes 1974–78 uruppfördes i februari 2020 av Västerås Sinfonietta och den finländske pianisten Iiro Rantala. I mars 2022 hade Eurydike – en industribarockopera av Linus Fellbom och Hans Ek premiär på Wermland Opera. Året innefattade även samarbeten med Eva Dahlgren, Stewart Copeland, Rufus Wainwright och Gregory Porter. I februari 2023 uruppfördes Kenneth Kvarnströms föreställning 12 Songs+ på GöteborgsOperan med Ane Brun och operans danskompani och orkester.

Moneybrother, egentligen Anders Wendin, har en bakgrund i band som till exempel Monster men bildade år 2000 soloprojektet Moneybrother. Albumet Blood Panic från 2003 blev en omedelbar succé och Moneybrother fick motta en Grammis för bästa rockalbum och Sveriges Radio P3:s utmärkelser för Årets manliga artist, Årets nykomling och Guldmicken. År 2005 gav Moneybrother ut sin andra skiva To Die Alone vilken även den mottogs mycket väl. Efter att ha spelat under eget namn i ett antal år har Anders Wendin valt att på allvar återuppväcka Moneybrother. 2017 medverkar han i åttonde säsongen av Så mycket bättre.

Fyrfaldigt Grammisbelönade sångerskan, musikern och låtskrivaren Sofia Karlsson var tidigt i sin karriär medlem i folkmusikgrupperna Eter och Groupa. Hon har samarbetat med artister som Stuart Duncan, Roger Tallroth, Tony Garnier och Mike Marshall, sjungit duetter med bland andra Svante Thuresson och Rikard Wolff och uruppfört musik av bland andra Rebecka Törnqvist och Lisa Ekdahl. Sofia Karlsson spelar i hela Norden med sitt band och har gjort bejublade konserter med Norrbottens Kammarorkester och Göteborgs Symfoniker.

Det stora genombrottet kom 2005 med albumet Svarta ballader som hyllades av kritiker och lyssnare och belönades med en Grammis. Sedan dess har Sofia Karlsson gett ut ett tiotal album i eget namn och ett medverkat på ett trettiotal. Hennes musikaliska projekt Sally Wiola Sessions har utmynnat i tre album: ett med pianisten Martin Hederos, ett med violinisten Lisa Rydberg och accordeonisten Lisa Långbacka och ett gitarristerna Daniel Ek och Mattias Pérez.

Som musiker sjunger Annie Angel med symfoniorkestrar, producerar storslagen pop och kan höras i t ex amerikanska tv-serier. Annie Angel debuterade på Wärmlandsoperan i uppsättningen L’Orfeo av Monteverdi har medverkade i föreställningen 1967 på Göteborgsoperan. Hon har gjort rosade framträdanden på Sthlm Music And Arts, i Music For Eno på Södra Teatern och John Cage på Drottningholmsoperan. Med en konsert på Marina Abramovićs performance The Cleaner inledde Annie våren 2017 på Moderna Museet i Stockholm. Annie Angel har tidigare verkat under namnet Birgit Bidder.

Tonbruket är ett musikprojekt initierat av jazzmusikern Dan Berglund. I gruppen ingår klaviaturspelaren Martin Hederos från The Soundtrack of Our Lives, trummisen Andreas Werliin från Wildbirds & Peacedrums och gitarristen Johan Lindström från Per Texas Johanssons band. 2011 släpptes albumet Dig It to the End. Uppföljaren Nubium Swimtrip belönades med en Grammis för ”Årets jazz” vid Grammisgalan
2014.

Ungefärlig konsertlängd: 2 tim inkl. paus

Dirigent Hans Ek och Ulf Gruvberg, fd producent på Sveriges Radio P3 och känd från folkmusikgruppen Folk och rackare, samtalar i nedre foajén en timma före  konsertstart, alla tre konserttillfällen.