Chelsea Hotel: Popmusikens legendariska fristad
Dylan Thomas, Bob Dylan, Joni Mitchell, Janis Joplin och Leonard Cohen. Alla har de bott och skapat på det anrika Chelsea Hotel i New York. Nu tar sig artisterna Moneybrother, Sofia Karlsson och Annie Angel an denna musikskatt skapad i en mycket speciell och tidsspecifik musikalisk gemenskap.
Den här produktionen ingår i en eller flera rabatterade konsertserier.

Ta del av repetitionerna där dirigent och sångare möts, och deras tankar om Chelsea hotell och musiken som skapades där.
Med konserten ”Chelsea Hotel” vill Sveriges Radios Symfoniorkester tillsammans med dirigenten och arrangören Hans Ek belysa den nyskapande musik som föddes inom det historiska hotellets röda tegelväggar och snirkliga gjutjärnbalkonger på 23:e gatan.
– Chelsea Hotel är ett slags intressant studie i hur popmusiken tog ett annat uttryck, hur den blev mer konstnärligt allvarlig och politisk. Här fanns det plötsligt en koncentration av väldigt många konstnärer på en och samma plats, artister som både avspeglade och påverkade sin samtid, berättar han mitt i startgroparna för det nya konsertarbetet.
Dramaturgiskt utgår Hans Ek från den stämning och kultur som Chelsea Hotel symboliserar för så många, med fokus på den konstnärliga guldålder 1960 – 70-talet. Förutom redan nämnda artister kommer även musik av storheter som Patti Smith, Jefferson Airplane, Ramones, Jimi Hendrix, Velvet Underground och Television att finnas med, framförd av Moneybrother (sång), Sofia Karlsson (sång), Annie Angel (sång) och Tonbruket.
Självklara låtval blir förstås Dylans ”I Want You” från albumet ”Blonde on Blonde” som han skrev på Chelsea Hotel, liksom Leonard Cohens ”Chelsea Hotel #2”, även de skrivna på hotellet. Men där kommer även att finnas låtar av grupper och artister som Lou Reed, Blondie och minimalisten Terry Riley.
Men det var författarna som först gjorde Chelsea Hotel till sitt. Bland de tidiga 1900-talets storheter kan nämnas Dylan Thomas, Jack Kerouac, Allen Ginsberg och William S. Burroughs. Därför får även de vara med på ett litet hörn. På konsertprogrammet finns Also sprach Zarathustra av Richard Strauss. Musiken känner vi bland annat som soundtrack i filmen 2001 – Ett rymdäventyr. Både filmmanus och romanen filmen bygger på, skrevs i ett av rummen på Chelsea Hotel av författaren Arthur C. Clarke
– Att man reciterade dikter ackompanjerade av musik vid den tiden var inte heller ovanligt. Allen Ginsberg jobbade mycket med jazzmusiker och i konserten har vi alltså med Tonbruket. Det innebär att vi också kan knyta an till den typ av friare jazz som skapades på den här tiden av storheter som Ornette Coleman och Miles Davis, men också den lite mer psykedeliska musiken som innehåller mycket improvisation och som exempelvis finns hos Grateful Dead och Jimi Hendrix.
Men det är inte någon minnesstund Sveriges Radios Symfoniorkester främst vill bjuda på med Chelsea Hotel. Istället är Hans Eks intention den att binda samman ett då med ett nu, sextiotalsjazzen med indiemusiken och 2000-talets uppdaterade folkmusik.
– Det ska inte bara vara en nostalgitripp, utan vi vill snarare visa på att musiken vara en del av en levande tradition.
Dirigent Hans Ek och Ulf Gruvberg, fd producent på Sveriges Radio P3 och känd från folkmusikgruppen Folk och rackare, samtalar i nedre foajén en timma före konsertstart, alla tre konserttillfällen.