Svenska Stjärnor: Anna Ternheim
Anna Ternheim möter Sveriges Radios Symfoniorkester i konsertserien Svenska Stjärnor. Det blir ett efterlängtat möte under ledning av dirigenten och arrangör Hans Ek.
Sedan debutalbumet Somebody Outside från 2004 har Anna Ternheim sjungit sig in i den svenska musikhistorien. Genom åren i Stockholm, New York, Rio, Nashville och ett gammalt gotländskt sågverk har hon behållit den starka och melankoliska, Ternheimska kärnan. Nu har hon tillsammans med dirigenten och arrangören Hans Ek skapat nya ljudlandskap för låtar som What Have I Done, Bow Your Head och en av 2000-talets mest älskade covers, Shoreline.
”Den här processen liknar inget annat jag varit med om” säger Anna Ternheim. ”Mina låtar spänner från folkvisa till svulstig pop men mörkret och dramatiken blir en gemensam nämnare som vi tar vara på. Jag och Hans började med att hitta en röd tråd genom all musik och vilken känsla vi ville att konserten skulle ha.”
Så föddes en låtlista. Anna Ternheims musik kallas ofta avskalad och intim. Men i det lilla formatet finns också dramatik, en kvalitet Anna själv beskriver som filmisk, och låtarna har fogats samman till längre set med helt egen dramaturgi.
”Vi har pratat mycket om just film” berättar Hans Ek. ”Där är det ibland panorama, ibland närbild; ibland svartvitt, ibland färg. Det orkestern är så bra på är att både spela svagt och intimt och dessutom att ta ut svängarna i det stora symfoniska formatet. Det blir ett mångfacetterat uttryck som kan förstärka dynamiken i Annas låtar, som i sig är så starka oavsett produktion eller sound.”
Hans Ek har etablerat sig i ett eget orkestralt universum mitt emellan klassiskt, jazz, pop och folkmusik genom samarbeten med stora musikskapare som Laleh, Renée Fleming och Ane Brun. Han är en återkommande gäst i Berwaldhallens konsertserie Svenska Stjärnor och har ett starkt band till Sveriges Radios Symfoniorkester.
”Musikerna i Sveriges Radios Symfoniorkester har en grundläggande stor respekt för bra musik, oberoende av genre. De är entusiastiska och hängivna. Jag försöker återgälda det genom att skapa noter och gester som passar bra för dem, även i de moment som ligger längst ifrån den repertoar orkestern oftast möter.”
Med på scen finns också bandmedlemmarna Andreas Hourdakis, Martin Hederos och Ola Hultgren. Oväntade kombinationer av instrument och dessutom ett preparerat piano, i bästa konstmusik-anda, ger nya färger till helheten.
”Det här samarbetet har varit otroligt lyxigt” säger Anna. ”Att arbeta med Hans och Radiosymfonikerna är något av en dröm som går i uppfyllelse.” Att Berwaldhallen arbetat länge för att få hit Anna Ternheim, och äntligen lyckats, vittnar om att glädjen är ömsesidig.
Text: Janna Vettergren
Medverkande
Sveriges Radios Symfoniorkester är en av Europas främsta och mest mångsidiga orkestrar, som har mottagit flera priser och utmärkelser och samarbetar med världens främsta kompositörer, dirigenter och solister. Orkestern turnerar regelbundet, med hyllade gästspel runt om i Europa och världen, och har en omfattande, kritikerrosad skivkatalog.
Sedan 2007 är Daniel Harding chefsdirigent för Sveriges Radios Symfoniorkester, och sedan 2019 också dess konstnärlige ledare. Hardings tjänst fortsätter till och med säsongen 2024/2025. Två av orkesterns tidigare chefsdirigenter, Herbert Blomstedt och Esa-Pekka Salonen, har utnämnts till hedersdirigenter. Båda fortsätter att göra regelbundna gästspel med orkestern.
Sveriges Radios Symfoniorkester är hela Sveriges symfoniorkester. Från sin hemmascen i Sveriges Radios konserthus Berwaldhallen når orkestern hela landet i etern och på webben genom Sveriges Radio P2. Flera av konserterna visas även på Berwaldhallen Play, i SVT och på SVT Play, samt sänds internationellt genom EBU.
Genom att färdas fritt mellan musikhistorien och samtiden i sökandet efter det som förenar, väver arrangören, komponisten och dirigenten Hans Ek samman olika musikaliska uttryck med varandra. Han har samarbetat med musiker och artister som Zara Larsson, Laleh, Veronica Maggio, Ane Brun, Renée Fleming, Michael Nyman och med ensembler som Göteborgs Symfoniker, nederländska Metropole Orkest, Copenhagen Phil och Sveriges Radios Symfoniorkester. Hans fungerade som musikalisk ledare vid nypremiären av Kristina från Duvemåla 2013 och har även under tio år verkat som konstnärlig ledare vid utdelningen av Polarpriset.
Hans egna produktioner har spelats flitigt i Sverige och utomlands, däribland E.S.T. Symphony, Bowie in Berlin, Chelsea Hotel, Kosmische Musik, Made by Björk, Studio 54–Disco Inferno, Dance Music Symphony och Eno Remixed for Orchestra. Merparten av dessa är även kända för Berwaldhallens publik. Han har arrangerat och dirigerat musik till filmer som Oscarsbelönade Hämnden av Susanne Bier, Kon-Tiki, samt Låt den rätte komma in och Se upp för Jönssonligan, båda av Tomas Alfredson. Med hans egen ensemble, Modern Fantazias, har Ek arbetat med musik av Kraftwerk, Brian Eno, John Cage och Lana del Rey.
Eks pianokonsert Soundscapes 1974–78 uruppfördes i februari 2020 av Västerås Sinfonietta och den finländske pianisten Iiro Rantala. I mars 2022 hade Eurydike – en industribarockopera av Linus Fellbom och Hans Ek premiär på Wermland Opera. Året innefattade även samarbeten med Eva Dahlgren, Stewart Copeland, Rufus Wainwright och Gregory Porter. I februari 2023 uruppfördes Kenneth Kvarnströms föreställning 12 Songs+ på GöteborgsOperan med Ane Brun och operans danskompani och orkester.
Sångerskan och låtskrivaren Anna Ternheim släppte sitt första album 2004, Somebody Outside. Året därpå belönades hon med både en Grammis och P3 Guld i samma kategori – Bästa nykomling. Det andra albumet, Separation Road, följdes av ett P3 Guld-pris för Bästa kvinnliga artist och två Grammisar, för Bästa kvinnliga artist och Bästa textförfattare. Hittills har Ternheim spelat in sju studioalbum och därtill givit ut flera EP:s, senast Before the Dawn från 2023. Hösten 2022 medverkade hon i tv-programmet Så mycket bättre.
Ternheim har även uppträtt vid Nobelfesten 2015 med en egen tolkning av Backstreet Boys Show Me the Meaning och gjort filmmusik till exempelvis den franska tv-serien Suspectes, flera av de svenska tv-filmerna i Wallander-serien, amerikanska Grey’s Anatomy och den tyska långfilmen Agnes. Arbetet med hennes fjärde album, The Night Visitor, skildrades i SVT-dokumentären ”Anna Ternheim: Syrsor & cigaretter” från 2012. Hon är uppvuxen i Sollentuna där hon även gick i musikgymnasium. Hon började studera till arkitekt vid KTH, men erbjöds skivkontrakt och avbröt studierna efter en termin
Ungefärlig konsertlängd: 2 tim inkl. paus
Fler konserter
TJAJKOVSKIJS FÖRSTA PIANOKONSERT MED ANNA VINNITSKAYA
Joana Mallwitz leder Anna Vinnitskaya och Sveriges Radios Symfoniorkester i Tjajkovskijs älskade första pianokonsert.
Arméchefens konsert: For the Soldier
Den traditionella Arméchefskonserten kommer i år att vara en hyllning till Arméns fundament: soldaten.
Seinabo Sey möter Sveriges Radios Symfoniorkester
Artisten Seinabo Sey och Sveriges Radios Symfoniorkester i ett hett efterlängtat musikaliskt möte.